Pasaulio ekonomiką siūloma gydyti radioaktyviosiomis tabletėmis

Autorius: Sergejus Savčukas Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022021... 2022-02-17 17:16:00, skaitė 464, komentavo 0

Pasaulio ekonomiką siūloma gydyti radioaktyviosiomis tabletėmis

Besitęsiančios pasaulinės finansų ir energetikos krizės fone pirmaujantys žaidėjai bando rasti būdą, kaip išsaugoti stabilų, šiltą ir šviesų rytojų

Nors progresyvus Vakarų pasaulis ir toliau puoselėja perėjimo prie žaliosios energijos idėją, prieštaraujantys balsai skamba garsiau. Prancūzijoje jie siūlo prisiminti savo itin sėkmingą istorinę patirtį ir ištraukti šalies ekonomiką investuojant į atominę statybą, rašo RIA Novosti autorius Sergejus Savčukas.

Pastebėtina, kad šį pasiūlymą siūlo ne energetikai, nesunkiai įtariami lobizmu ir noru gauti gausų valstybės finansavimą, o ekonomistai – ir ši iniciatyva yra itin pagrįsta.

Visokiausi asmeninio tobulėjimo treneriai ir kiti šarlatanai, išviliojantys pinigus iš patiklių piliečių, dažnai kartoja frazę, kad į sunkumus reikia žiūrėti ne kaip į problemą, o kaip į galimybę.

Prancūzijos istorija žino pavyzdį, kai šis postulatas tapo ne šiaip realybe, bet padėjo pamatus dabartiniam finansiniam ir net geopolitiniam klestėjimui.

Kalbame apie visą dešimtmetį, kai planetoje buvo tokia karštligė, kad dveji metai pandemijos ir ją lydintis pasaulio rinkų slūgimas atrodo smulkmena. Žinoma, tai susiję su didžiąja aštuntojo dešimtmečio naftos krize. Tai įvyko ne taip seniai, bet vis dar leidžiame sau prisiminti esminius to laikotarpio momentus. Pirmoji krizės banga pasaulio ekonomiką užklupo 1973 m., kartu su kitu arabų ir Izraelio konflikto aktu, geriau žinomu kaip "Paskutinės dienos karas".

Norimos greitos sėkmės nepasiekusi arabų koalicija nusprendė pradėti, kaip dabar sakytų, hibridinį smūgį iš užnugario. Arabų naftą eksportuojančių šalių organizacija (OAPEC) įvedė žaliavų ir naftos produktų tiekimo embargą JAV ir visoms šalims, kurios palaikė Izraelį konflikte.

Vašingtonas įvedė atsakomąsias ekonomines sankcijas, dėl kurių pasaulio ekonomika atsidūrė netoli nokauto. Energijos kainos pakilo į neregėtas aukštumas, prekybos aikštelėse už barelį naftos jie prašė 60 dolerių, o pagal dabartinį kursą viršija du šimtus. Tiekimo grandinės ir bendradarbiavimas smarkiai žlugo, pasaulį apėmė pasaulinė recesija.

Pasekmės buvo tokios katastrofiškos, kad, pavyzdžiui, Japonija oficialiai atsisakė paramos Amerikos užsienio politikai ir bandė susitarti dėl lengvatinio naftos, benzino ir mazuto tiekimo. Atrodytų, pasauliui buvo duota akivaizdžiausia pamoka, tačiau didžioji politika į šį reikalą nuolat kišosi.

1979 metais Irane įvyko islamo revoliucija, o valdžia perėjo į ajatolos Chomeini rankas. Vašingtonas tuo buvo labai nepatenkintas, todėl Islamo Respublikai buvo įvestas platus sankcijų paketas. Persai į tai atsakė sumažindami naftos eksportą beveik iki nulio. Saudo Arabija ir kitos OPEC narės, palaikiusios amerikiečius, bandė panaikinti susidariusį deficitą, tačiau panika pasaulio rinkose buvo tokia, kad visus kitus metus akcijų kursai nenukrito žemiau 110 šiuolaikinių dolerių už barelį.

Tuo tarpu vyko du pasauliniai procesai: pasaulio ekonomikos lėtėjimas ir skubūs bandymai padidinti naftos gavybą. Antroji užduotis buvo įgyvendinta, bet nepadėjo. Žlugus planetos ekonomikai nereikėjo tokio kiekio naftos ir rinkose susidarė jos perteklius, dėl to krito jos kainos. Dabar, kai tuometinio pasaulio vaizdas tapo šiek tiek aiškesnis, grįžkime prie pirminių naujienų.

Pirmosios, sunkiausios, naftos ir finansų krizės metu Prancūzijos ministru pirmininku tapo tipiškas to meto Prancūzijos valdžios elito atstovas Pjeras Mesmeris. Buvęs kariškis, sugebėjęs kovoti Antrojo pasaulinio karo laukuose ir praleidęs Vietnamo nelaisvėje per karą Indokinijoje, užgniaužė "generolų pučą" Alžyre ir iš tikrųjų valdė Prancūziją tuometinio prezidento Pompidou ligos metu.

Mesmeris visomis išgalėmis rėmė de Golio pradėtą ​​valstybinę branduolinės energetikos plėtros programą, tai yra, kol visi kovojo su problemomis, premjeras matė ir suvokė galimybes. Būtent tada buvo sukurtas energetinis turtas, leidžiantis Prancūzijai išlikti branduoline šalimi Europoje ir šiandien pagrindine elektros energijos eksportuotoja.

Mesmeris pastūmėjo skirti pinigų tokiems statybos projektams kaip Feso atominė elektrinė įgyvendinti Enheime (dirbo iki 2020 m.), Saint-Vulba, Gravelines, Pierrelat ir Dampierre-en-Burly atominėse elektrinėse. Visi šie įrenginiai eksploatuojami ir šiandien, gamina elektrą, kuri šiandien yra tokia brangi, ir papildo Prancūzijos biudžetą.

Aukščiau išvardyti faktai plačiam rusų skaitytojui mažai žinomi, tačiau prancūzų finansininkai juos puikiai atsimena, todėl pasiūlymas pabėgti nuo plačiai paplitusios žaliosios isterijos ir rasti pinigų naujam atominiam proveržiui yra tik sveiko proto ir šalto skaičiavimo į tolimą ateitį pavyzdys. Didžioji dauguma techniškai eksploatuojamų Prancūzijos atominių elektrinių buvo pastatytos praėjusio amžiaus 80-aisiais, tai yra, artėja keturiasdešimties metų sukaktis.

Amžius – ne riba, bet jei pasitelksime žmogiškas analogijas, laikas pagalvoti apie būsimą pensiją. Atsižvelgiant į tai, kad iki 2035 metų Paryžius ketina vienu metu sustabdyti keturiolika branduolinių reaktorių, kyla klausimas, kaip pakeisti mažėjančius pajėgumus ir kaip išlaikyti elektros eksportuotojo statusą. Šis klausimas dar aktualesnis, nes kaimynai prancūzai tvirtai ėmėsi branduolinės gamybos atsisakymo.

Vokietija ketina sustabdyti paskutines atomines elektrines iki šių metų pabaigos, Belgijos atominių elektrinių reaktoriai užges ne vėliau kaip 2025 m., o Ispanija blokų eksploatavimo nutraukimą pradės 2027 m. Visi jie kuria ekonominius planus, paremtus madingais energijos šaltiniais, SGD ir atsinaujinančia energija, kas labai primena prieš pusę amžiaus vyravusią naftos beprotybę.

Į daugumą Vakarų iniciatyvų mes įprastai žiūrime skeptiškai, tačiau šiuo atveju pagerbsime prancūzų specialistus. Kol Europa įnirtingai bando sustabdyti pandemijos pasekmes ir išleidžia nuostabius pinigus savo momentiniams energijos poreikiams patenkinti, Paryžiui atsiveria grandiozinis galimybių langas. Prezidentas Makronas jau paskelbė valstybinę branduolinės energetikos atgaivinimo programą, tame tarpe mažų reaktorių kūrimą ir statybą.

Atitinkama ministerija gavo visus reikiamus nurodymus ir ne vėliau kaip iki šių metų kovo mėnesio turi pateikti konkretų veiksmų planą. Šiuo metu kyla pagrįstų abejonių, kad prancūzai pajėgūs atominiam renesansui. Nei "Électricité de France", nei "Areva" neturi techninių žinių ir gamybos pajėgumų reaktoriams statyti. Šis faktas aiškiausiai patvirtina atominį projektą kitoje Lamanšo pusėje.

JK kuria planus statyti iš karto dešimt naujų atominių elektrinių, o įgyvendinti šiuos plataus masto planus buvo pasiūlyta prancūzams, tačiau pastarieji oficialiai paskelbė, kad vieni su tokia užduotimi nesusitvarkys ir kaip pagrindinį partnerį, ant kurio pečių būtų patikėta mašinų ir reaktorių statymo užduotis, pakvietė kinus. Vaizdžiai tariant, Prancūzija šiuo metu yra ant savo pačios ateities slenksčio ir turi šansą į ją patekti turėdama infrastruktūros, finansinių ir energijos atsargų daugeliui metų. Bus nepaprastai įdomu pamatyti, ar Paryžius galės įgyvendinti savo antrąjį istorinį šansą ir tapti pagrindine energetine sala sparčiai žalėjančioje Europoje.

Autoriaus nuomonė gali sutapti su redakcijos pozicija.