S. Birgelis. Suvalkai vėl tapo lietuvišku miestu

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/02/14/s-... 2022-02-15 15:46:00, skaitė 275, komentavo 1

S. Birgelis. Suvalkai vėl tapo lietuvišku miestu

Lenkijai įvedus nulinį PVM mokestį kai kuriems maisto gaminiams, Lietuvos gyventojai ėmė šturmuoti Lenkijos pasienio parduotuves. Suvalkai, ypač savaitgaliais, taip kaip prieš keletą metų, vėl tapo lietuvišku miestu. Automobilių stovėjimo aikštelėse daug mašinų su lietuviškais valstybiniais numeriais, o gatvėse ir parduotuvėse skamba lietuvių kalba. Prie didelių prekybos centrų savaitgaliais rikiuojasi eilės.

Daugelis čia atvykstančių apsipirkti lietuvių džiaugiasi pigesniais produktais, kiti neslepia nusivylimo, nes tikėjosi kainų, buvusių prieš metus. Socialiniuose tinkluose daugėja skelbimų, kuriuose vairuotojai už tam tikrą pinigų sumą siūlo nuvežti į Lenkiją apsipirkti. Vairuotojai skelbiasi, užtikrinsią saugią kelionę, patogias sėdimas vietas, didelį bagažo skyrių. 

Lietuvoje gyvenantis Alius tikina, kad jau pirmą vasario savaitgalį į Suvalkus atvykę apsipirkti lietuviai turėjo apsišarvuoti kantrybe. Maždaug valandą šeštadienį eilėje žmonėms teko laukti prie prekybos centro „Kaufland“ durų. Dėl konfliktinių situacijų buvo iškviesta policija.

„Specializuotose pieno ir mėsos produktų bazėse, – sako Alius, – apsipirkti buvo galima per maždaug dvi valandas. Nuo penktos ryto dirbančioje mėsos parduotuvėje prieš vidurdienį pasirinkimo beveik neliko, atpigę mėsos produktai buvo išgraibstyti.“

Lietuviai perka ne tik maisto produktus, bet ir alkoholį. Lietuvaičių pamėgtoje parduotuvėje „Biedronka“ populiaraus tarptautinio prekinio ženklo alaus kaina – 70 eurocentų, lenkiškų obuolių – 0,33 Eur.

Atvykstantys lietuviai pasakoja, kad kai kurie mėsos produktai ir pieno gaminiai Lenkijoje beveik dukart pigesni nei Lietuvoje. Lietuviškose Suvalkų parduotuvėse pirkėjų iš Lietuvos taip pat netrūksta. Įdomu, kad jose produktai yra pigesni nei pagaminimo šalyje – Lietuvoje.

Ne visi maisto produktai atpigo. Nulinis PVM mokestis yra taikomas tiems maisto gaminiams, kuriems iki šiolei galiojo 5 % PVM (tai sudaro maždaug 2/3 visų maisto produktų). PVM tarifai nepakito tiems gaminiams, kuriems buvo taikomas 8 ir 23 % PVM.

Keliais procentais atpigo mėsos ir pieno gaminiai, žuvys, daržovės, vaisiai, nealkoholiniai gėrimai. Didelių tinklų parduotuvės kainų sumažėjimą bando panaudoti reklamai, prie atpigusių maisto gaminių yra kabinamos dvi produkto kainos, prieš kainos sumažinimą ir dabar.

Lietuviai jau kirsdami sieną gali pastebėti, kad Lenkijoje daug pigesni degalai. Gruodžio pradžioje litras benzino kainavo per 6 zl. Sumažėjus akcizui, jis buvo parduodamas 30 grašių pigiau – 5,70 zl. Sausio pabaigoje degalinės, norėdamos pasipelnyti, degalų kainas pakėlė maždaug 20 grašių.

Nuo vasario 1 dienos, kai PVM degalams yra 8 proc. PVM (iki šiol buvo 23 proc.), benzino kaina sumažėjo 60–80 grašių vienam litrui. Suvalkuose šiomis dienomis vieną litrą benzino buvo galima nusipirkti už 5,18 zl. Taigi, degalai Lenkijoje daug pigesni nei Lietuvoje. Sausio pabaigoje Lietuvos pasienio degalinėse litras benzino kainavo maždaug 1,53 Eur (6,96 zl).

Lenkijos gyventojai labai įvairiai vertina taikomas lengvatas. Žmonės nepatenkinti didėjančia infliacija (ji Lenkijoje yra per 8 proc.), augančiomis kainomis bei sąmyšiu, kurį sukėlė nuo sausio 1 d. įsigaliojusi nauja mokesčių sistema pavadinta „Lenkijos tvarka“.

Lenkijos vyriausybė stengiasi kompensuoti gyventojams padidėjusias elektros energijos bei gamtinių dujų kainas. Jie gali teikti paraiškas dėl specialių valstybės išmokų. Kooperatyvų ir daugiabučių namų ūkiams, taip pat ligoninėms, mokykloms, vaikų darželiams, lopšeliams ir kultūros įstaigoms yra taikomi specialūs dujų tarifai. Dėl to šios įstaigos mokės mažesnes sąskaitas už šildymą.

Lenkijos ekspertų teigimu, laikinai sumažinti PVM tarifai maistui nuo 5 % iki 0 % ženkliai nepalengvins gyventojų ekonominės padėties. Valdžios paskaičiavimu, kiekvieno gyventojo kišenėje turėtų likti 45 zl per mėnesį (specialistų nuomone, tai bus tik 14 zl). Lenkijos biudžetą visos lengvatos kainuos 6–7 mlrd. zl.

Nuolaidos galios šešis mėnesius, t. y. iki 2022 m. liepos pabaigos. Rugpjūčio mėnesį, kai PVM grįš į buvusį lygį, reikėtų tikėtis staigių kainų pakilimų.

Dėl lietuvių „ekonominio turizmo“ kenčia ne tik Lietuvos prekybos įmonės, benzino kolonėlės, bet ir visa šalis.