Kanados sostinėje dėl „Laisvės konvojaus“ paskelbta ekstremalioji situacija verčia Kanadą nusikratyti „galimybių pasų“

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-02-09 17:37:00, skaitė 283, komentavo 0

Kanados sostinėje dėl „Laisvės konvojaus“ paskelbta ekstremalioji situacija verčia Kanadą nusikratyti „galimybių pasų“

Kanados sostinės Otavos meras Jimas Watsonas paskelbė mieste ekstremaliąją situaciją dėl „rimto pavojaus, keliamo mūsų gyventojų saugumui“. Tas pavojus, anot politiko, - „Laisvės konvojaus“ vilkikų vairuotojai ir juos palaikantys žmonės, kurie jai daugiau nei savaitę protestuoja prieš kovidinius suvaržymus. 

Pasak J. Watsono, „šiuo metu situacija – visiškai nevaldoma, nes mieste yra daugiau protestuotojų nei policijos pareigūnų“. Prieš skelbdamas ekstremaliąją situaciją, J. Watsonas pažadėjo federalinei vyriausybei „atsisėsti prie diskusijų stalo“, tačiau to nepadarė. Otavos policijos vadas Peteris Sloly‘is sakė: „Neturime resursų adekvačiai ir efektyviai tvarkytis su šia situacija. Tai – kažkas kito nei buvome įpratę savo gyvenime. Tai – apsiaustis.“

Kanados premjeras Justinas Trudeau praėjusią savaitę pareiškė pasitelksiąs kariškius. Protestuotojai savo ruožtu pažadėjo nesitraukti, kol vyriausybė neįgyvendins jų reikalavimų panaikinti „galimybių pasus“.

Vasario 5 dieną Otavos senamiestyje prie 10-ą dieną vykstančio protesto prisijungė dar 5000 žmonių ir 1000 vilkikų. Otavos policija pagrasino suiminėsianti bet ką, kas su protestuotojais dalinasi kuru. Tačiau patys protestuotojai iki šiol nepažeidė jokių įstatymų. Nepaisant to, Otavos policijos vadas juos prilygina Kapitolijos „šturmo“ dalyviams.

„Laisvės konvojaus“ organizatoriai pareiškė Otavoje liksiantys ilgam ir dėkojo juos palaikantiesiems už paramą kuruui, maistui ir nakvynei. Kai platforma „GoFundMe“ įšaldė „Laisvės konvojui“ priklausiusius 7 milijonus dolerių, juos remti ėmė krikščioniška platforma „GiveSendGo“.

Ontarijo provincija, kurioje yra ir sostinė Otava bei didžiausias Kanados miestas Torontas, iki šiol nepanaikino kovidinių apribojimų, tuo tarpu tai jau padarė Kvebeko ir Saskačevano provincijos, o Alberta paskelbė, kad „galimybių pasų“ atsisakys šią savaitę. 

Šaltinis

Tai yra autoriaus nuomonė, už kurios turinį minfo.lt neatsako.