Neringos bendruomenė kviečia ginti Švyturį!

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/02/05/ne... 2022-02-05 17:26:00, skaitė 290, komentavo 3

Neringos bendruomenė kviečia ginti Švyturį!

Reaguodama į LR Vyriausybės ir VĮ Turto bankas ketinimus Nidos švyturio statinių komplekso bei buvusių poilsio namų „Medikas“ statinius parduoti viešame aukcione, Neringos savivaldybės bendruomenės atstovai, subūrę iniciatyvinę grupę, išplatino Atvirą laišką-kreipimąsi į LR Seimą ir LR Vyriausybę „Dėl nekilnojamojo turto išsaugojimo visuomenės reikmėms“, po kuriuo kviečiami pasirašyti visi neringiškiai, žinomi kultūros bei meno atstovai bei visi, kurių gyvenimas, veikla vienaip ar kitaip siejasi su Kuršių nerija ir kurie nėra abejingi Neringos ateičiai.

„Džiaugiuosi, kad turime tokią vieningą ir atsakingą bendruomenę, kuriai nuoširdžiai rūpi Neringos ateitis ir jos atstovai susibūrė svarbiam tikslui, ties kuriuo visi intensyviai dirbame kalbėdami su valdžios atstovais ir ieškodami kompromisų, teikdami pastatų įveiklinimo koncepcijas, siūlydami alternatyvas, prašydami išsaugoti tai, kas yra mūsų istorija ir prasminga ateitis.

Tikiu, kad bendromis jėgomis pavyks apginti visuomenės interesą ir išsaugoti šiuos statinius kultūros, meno, sporto bei švietimo reikmėms“, – kalbėjo Neringos meras Darius Jasaitis.


Buvę poilsio namai „Medikas“ | Neringos savivaldybės nuotr.

Su atviro laiško-kreipimosi turiniu susipažinti bei jį pasirašyti galima Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešojoje bibliotekoje Nidoje (Pamario g. 53) ir jos filialuose – Juodkrantėje (Ievos kalno g. 9), Preiloje (Preilos g. 27), taip pat Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centre (L. Rėzos g. 8B), Pervalkos Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre (Pervalkos g. 1), Kuršių nerijos nacionalinio parko lankytojų centre Nidoje (Naglių g. 8). Pasirašyti galima ir internetu.

Iniciatyvinė grupė taip pat surengs atvirą forumą internetinėje erdvėje, jo metu visuomenė galės smulkiau susipažinti su ketinamais parduoti pastatais ir ateities tikslais – kaip šie statiniai galėtų būti įveiklinti, kad tarnautų visuomenės reikmėms ir kurtų pridėtinę vertę. Forumo data bus paskelbta atskirai.

Neringos bendruomenės iniciatyvinės grupės nariai yra ne vien neringiškiams, bet ir platesnei visuomenei pažįstami žmonės: Vitalija Teresa Jonušienė, dr. Lina Motuzienė, Raimonda Meyer-Ravaitytė, Aušra Feser, Norbertas Airošius, Edita Lubickaitė, Rūta Žeimienė, Gražina Žemaitienė.


Poilsio namų teniso aikštynas | Neringos savivaldybės nuotr.

Atkreiptinas dėmesys, kad Nidos švyturys – vienas svarbiausių Nidos tapatybės simbolių, o švyturio papėdėje esantys pastatai ir jų priklausiniai yra neatskiriama istorinio švyturio komplekso dalis, kuri, kaip teigiama atvirame laiške, yra nedaloma ir neparduotina.

Švyturio statinių komplekse žadama įkurti išskirtinį interaktyvų Šviesos muziejų, sukurti atviras visuomenei menininkų užsiėmimus, specializuotą lauko skaityklą-kavinę ir kt.

Viešame kreipimesi taip pat akcentuojama, kad buvę poilsio namai „Medikas“ yra paskutinis dar likęs neįveiklintas visuomeninis pastatas, tinkamas žinovų ir mokinių apgyvendinimui.


Švyturio prižiūrėtojo namelis | Neringos savivaldybės nuotr.

Jo neišsaugojus nei biudžetinės, nei nacionalinės švietimo ir kultūros įstaigos neturės galimybių mokėti rinkos diktuojamų nuomos kainų ir Neringoje nebegalės tęsti savo veiklų.

Parengta pagal Neringos savivaldybės pranešimą

https://alkas.lt/wp-content/uploads/2011/10/pilotas-logo-e1319695913688.jpg