NATO apgavo Rusiją pažadėdama nesiplėsti į rytus, pareiškė Putinas

Autorius: Agnė Petrauskienė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022020... 2022-02-02 15:29:00, skaitė 354, komentavo 4

NATO apgavo Rusiją pažadėdama nesiplėsti į rytus, pareiškė Putinas

Tarp pagrindinių reikalavimų Rusijos prezidentas įvardijo NATO plėtros užkardymą, atsisakymą dislokuoti puolamosios ginkluotės sistemas prie Rusijos bei grįžimas prie NATO sienų, kurios buvo 1997 metais

VILNIUS, vasario 1 – Sputnik. Iš JAV atsako dėl saugumo garantijų jau aišku, kad Amerika ignoravo esminius Rusijos saugumo interesus, sakė Vladimiras Putinas, praneša RIA Novosti.

Spaudos konferencijoje po derybų su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu Rusijos prezidentas sakė, kad Maskva atidžiai analizuoja sausio 26 dieną gautus JAV ir NATO atsakymus į saugumo garantijų pasiūlymus.

"Tačiau jau dabar aišku, kad esminiai Rusijos keliami klausimai buvo ignoruojami. Mes nematėme adekvačios reakcijos į tris pagrindinius mūsų reikalavimus", – sakė Putinas.

Tarp pagrindinių punktų Rusijos prezidentas įvardijo NATO plėtros užkardymą, atsisakymą dislokuoti puolamosios ginkluotės sistemas prie Rusijos bei grįžimas prie NATO sienų, kurios buvo 1997 metais.

Putinas priminė, kad po TSRS žlugimo Šiaurės Atlanto aljansas žadėjo neplėsti infrastruktūros į rytus, tačiau dabar NATO apima Baltijos šalis, Lenkiją ir Rumuniją.

Kartu jis priminė, kad NATO dokumentuose "atvirų durų" politika niekur neįtvirtinta.

"Štai sako: "atvirų durų" politika. Iš kur ji atsirado? NATO "atvirų durų" politika... Kur apie ją parašyta? Niekur. 1949 m. sutarties 10 straipsnyje apie NATO kūrimą rašoma, kad aljansas, susitaręs su visais NATO dalyviais ir narėmis, gali priimti į šią organizaciją ir kitas Europos valstybes. Gali, bet neprivalo", – sakė prezidentas.

Putinas pabrėžė, kad Maskva siekia išvengti padėties Ukrainoje eskalavimo, tam būtina užtikrinti visų suinteresuotų šalių – Rusijos, ES ir Ukrainos – saugumą. Rusijos vadovas išreiškė viltį, kad Kremliui ir Baltiesiems rūmams pavyks rasti problemos sprendimą, tačiau kol kas sunku pasakyti, koks jis bus.

Ukrainos klausimas ir derybos su Vakarais

Pastaraisiais mėnesiais santykiai tarp Rusijos ir Vakarų dar labiau įtempti, o padėtis aplink Ukrainą paaštrėjo. Vašingtonas ir Briuselis kaltina Maskvą ruošiantis "invazijai" ir šiomis aplinkybėmis stiprina savo buvimą Rytų Europoje bei grasina sugriežtinti antirusiškas sankcijas. Maskva atmeta visus kaltinimus bei primena, kad Ukraina nesilaiko Minsko susitarimų, numatančių paliaubas ir sunkiosios ginkluotės atitraukimą iš sąlyčio linijos.

Praėjusių metų pabaigoje Maskva Briuseliui ir Vašingtonui perdavė dokumentų projektus dėl saugumo garantijų. Kremlius primygtinai reikalauja nutraukti bloko karinį bendradarbiavimą su posovietinėmis šalimis, atsisakyti kurti bazes jų teritorijoje, apriboti smogiamųjų ginklų dislokavimą prie Rusijos sienos, išvežti iš Europos amerikiečių branduolinius ginklus ir neplėsti NATO į rytus.

Sausio 27 dieną Rusija gavo raštišką atsakymą. Užsienio reikalų ministerija teigė, kad Vakarų partneriai ignoravo svarbiausią klausimą dėl aljanso neplėtimo.