Nepatenkintus valdžia - bausti

Autorius: Danas NAGELĖ Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-01-28 21:24:00, skaitė 298, komentavo 1

Nepatenkintus valdžia - bausti

Seimo „valstietis" Dainius Gaižauskas kreipėsi į teisėsaugos institucijas prašydamas įvertinti vieno iš konservatorių lyderių, Seimo pirmojo vicepirmininko Jurgio Razmos, veiksmų teisėtumą. Mat šis kreipėsi į policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą prašydamas administracinėn atsakomybėn patraukti per Sausio 13-osios minėjimą kalbant premjerei bei Seimo pirmininkei švilpusius protestuotojus.

„Aš, kaip buvęs policijos pareigūnas, esu nustebintas tokio Seimo pirmininkės pirmojo pavaduotojo veiksmo, kuris valstybės teisėsaugą nori paversti vienai politinei jėgai tarnaujančia institucija. Ką daro vienas iš konservatorių lyderių, panašu į tai, kad ieškoma teisėsaugos paramos, kas padėtų ateityje susidoroti su tais piliečiais, kurie bus nepatenkinti šios partijos sprendimais.

Jeigu neliks net menkiausios galimybės protestuoti ir kritikuoti politinių sprendimų, o kitaminčiai bus persekiojami ir gąsdinami teisėsauga, mes pasieksime aukščiausio lygio grėsmę nacionaliam saugumui", - „Vakaro žinioms" paaiškino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vicepirmininkas Dainius Gaižauskas.

J.Razma protestuotojus apskundė, tikindamas, kad jie pažeidė Administracinių nusižengimų kodekso 488 straipsnį, kuris numato iki 80 eurų baudą už šauksmus, švilpimą, garsų dainavimą ir kitokį triukšmą gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą.

„Bet jis žaidžia teisine kalba, nors visi suprantame, kad jis reagavo tik todėl, jog žmonės nušvilpė Ingridą Šimonytę bei Seimo pirmininkę.

Jis ir pats tą pripažįsta, aiškindamas, kad dėl triukšmo nebuvo girdėti valstybės vadovų kalbų. Kai praėjusią kadenciją mes buvome valdžioje, J.Razma kažkodėl nesikreipė į teisėsaugą, kai buvo nušvilptas Ramūnas Karbauskis", - pastebėjo D.Gaižauskas.

Anot jo, J.Razma naudodamasis tarnybine padėtimi, tikėtina, daro poveikį policijos pareigūnams, o tai yra nusikalstama veika. Mat kreipėsi į policiją, su prašymu nubausti proteste dalyvavusius ir ateityje tokiuose susirinkimuose dalyvausiančius piliečius, o tai, panašu, yra asmenų diskriminacija, persekiojimas arba jų laisvių bei teisių varžymas dėl jų politinių pažiūrų ir įsitikinimų. J.Razma yra vienas pagrindinių valdančiosios daugumos politiką įgyvendinančių politikų, o Sausio 13-osios paminėjimo dalyviai kritikavo būtent J.Razmos atstovaujamos politinės jėgos sprendimus.

„Ir ne tik daromas poveikis, bet ir policija bauginama visuomenė, kad ateityje neprotestuotų prieš valdžios veiksmus. O tai - labai rimti dalykai. Lietuva - ne Baltarusija, žmonės turi teisę bet kada ir bet kokiomis (svarbiausia - taikiomis) formomis kritikuoti valdžią.

Aš ne kartą peržiūrėjau vaizdo įrašą ir įsitikinau, kad žmonės labiausiai švilpė, kai kalbėtojai paminėdavo „laisvę" ir „žmonių teises", nes ir vieno, ir kito valdžios dėka yra vis mažiau", - įsitikinęs D.Gaižauskas.

Tačiau J.Razma „Vakaro žinioms" dievagojosi, kad jo kreipimasis neturi nieko bendra su švilpimu „vienai konservatorių atstovei".

„Svarbu, kad būtų žiūrima, kaip vykdomi įstatymai, numatantys, kad triukšmą keliantys asmenys turi būti nubausti. Mano kreipimasis - paprastas parlamentinės kontrolės atvejis, kadangi Seimo nariai turi rūpintis, jog įstatymai būtų vykdomi.

Jei būčiau konkrečiai įvardijęs asmenis, kuriuos reikia bausti, tai būtų galima sakyti, kad tai yra įtakos darymas. Bet mano raštas buvo apie įstatymų vykdymą. Policija atsakė, kad jau pradėta 10 administracinių teisenų. Jei tą būčiau žinojęs, gal būčiau ir nesikreipęs", - teigė J.Razma.

Politikas tvirtino, kad švilpimas jį itin papiktino todėl, jog tai buvo daroma itin jautrią dieną - minint Laisvės gynėjų žūties metines. Tačiau kartu ir išsidavė, kad jam buvo gėda, jog renginyje dalyvavę užsienio svečiai pamatė, koks yra paprastų žmonių požiūris į dabartinę valdžią.

„Renginyje dalyvavo ir užsienio šalių ambasadoriai, todėl, aišku, buvo gėda dėl tokio protestuotojų elgesio", - neslėpė konservatorius, pridurdamas, kad švilpimas per sausio 13-osios minėjimą gali būti laikomas ir nepagarba Laisvės gynėjams.

„O kalbant apie D.Gaižauską, tai būtent jis policijai nurodė konkretų asmenį, kurį reikia nubausti - mane, o tai jau galima laikyti poveikio darymu. Galbūt D.Gaižauskas susirūpino todėl, kad per minėjimą triukšmo kėlime buvo ir jo partijos nariai?" - spėliojo J.Razma, užtikrinęs, kad į policiją būtų kreipęsis net ir tuo atveju, jei per minėjimą būtų nušvilpta ne I.Šimonytė, o ir su valdančiąja koalicija nesusiję politikai.