Landsbergis ragina visą Europą stoti prieš Kiniją

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/land... 2022-01-15 22:30:00, skaitė 279, komentavo 2

Landsbergis ragina visą Europą stoti prieš Kiniją

Sausio 14 dieną neformaliame Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikime Breste, Prancūzijoje, ES užsienio reikalų ministrai aptarė ES santykius su Kinija ir ES atsaką į vienašališką ekonominių ir prekybos instrumentų naudojimą politiniam spaudimui daryti.

„Bandydama paveikti suverenios valstybės priimtus sprendimus, Kinija ne tik pavertė dvišalę prekybą politiniu spaudimo įrankiu, bet nusitaikė ir į tarptautines tiekimo grandines, ir į ES kaip vieningą rinką ir prekybos bloką. Kinija daro ekonominį spaudimą ES šalių įmonėms ir bando nurodyti, su kuo jos gali vystyti prekybą ir kur gali investuoti. Kartu tai ir rimtas tarptautinių prekybos taisyklių bei Pasaulinės prekybos organizacijos įsipareigojimų pažeidimas“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Kinija žengė per toli mesdama iššūkį ES vieningai rinkai, todėl turime siųsti aiškią žinią, kad tokie veiksmai nebus toleruojami, bei siekti sisteminio atsako į agresyvią Kinijos politiką: pirmiausia, kuo griečiau sutarti dėl ES naujojo kovos su ekonomine prievarta instrumento, kurio tikslas ir būtų atgrasyti trečiąsias šalis nuo prekybos ribojimų, siekiant pakeisti ES ar jos šalių vykdomą politiką“, – teigė ministras.

Susitikimo metu ES užsienio reikalų ministrai taip pat aptarė užsienio − „Wagner Group“ − samdinių buvimą Malyje ir išreiškė susirūpinimą, kad tai gali pabloginti itin trapią saugumo situaciją šalyje, kelti grėsmę ES ir partnerių pastangoms atstatyti nacionalines Malio pajėgas bei paskatinti neribotam laikui atidėti rinkimus.

ES užsienio reikalų ministrai kartu su Senegalo užsienio reikalų ministre Aissata Tall-Sall ir Afrikos Sąjungos komisijos pirmininku Moussa Faki Mahamatu aptarė pasirengimą vasario 17–18 dienomis Briuselyje vyksiančiam ES – Afrikos Sąjungos viršūnių susitikimui.

BV inf.