Kazachstano prezidentas davė įsakymą šaudyti į teroristus be įspėjimo

Autorius: Agnė Petrauskienė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022010... 2022-01-07 19:08:00, skaitė 374, komentavo 14

Kazachstano prezidentas davė įsakymą šaudyti į teroristus be įspėjimo

Tokajevas taip pat pareiškė, kad užsienio siūlymas derėtis su nusikaltėliais yra kvailas

VILNIUS, sausio 7 — Sputnik. Dėl susidariusios padėties šalyje Kazachstano prezidentas Kasimas-Žomartas Tokajevas įsakė teisėsaugos institucijoms ir kariuomenei be įspėjimo pradėti puolimą. Praneša RIA Novosti.

"Aš daviau įsakymą teisėsaugos institucijoms ir armijai be įspėjimo pradėti šaudyti", — sakė prezidentas, jo kalbą transliavo televizijos kanalas "Khabar 24".

Jis taip pat pareiškė, kad užsienio siūlymas derėtis su nusikaltėliais yra kvailas.

"Užsienyje šalys raginamos derėtis dėl taikaus problemų sprendimo. Kokia kvailystė, kokios gali būti derybos su nusikaltėliais ir žudikais", — sakė jis.

Anot šalies vadovo, tarp sulaikytųjų Kazachstane yra daug užsienio piliečių. Dabar nustatomos teroristų tapatybės ir tiriamas jų "priklausymas ekstremistinėms organizacijoms".

Masiniai protestai Kazachstane prasidėjo pirmosiomis 2022 metų dienomis. Tada šalies vakaruose esančių Žanaozeno ir Aktau miestų gyventojai priešinosi suskystintųjų dujų kainų padvigubėjimui, vėliau protestai išplito į kitus miestus. Almatoje sausio 4 ir 5 dienomis įvyko susirėmimai su saugumo pareigūnais, policija panaudojo dujas ir kurtinamąsias granatas. Visame Kazachstane buvo išjungtas internetas, laikinai sustabdytas daugelio televizijos kanalų transliavimas. Iki sausio 19 dienos visame Kazachstane buvo įvesta nepaprastoji padėtis.

Sausio 5-osios rytą prezidentas Kasimas-Žomartas Tokajevas paleido vyriausybę ir perėmė vadovavimą respublikos Saugumo tarybai. Dėl jo kreipimosi KSSO nusprendė į Kazachstaną išsiųsti kolektyvines taikos palaikymo pajėgas. Pajėgos bus siunčiamos ribotam laikui, siekiant stabilizuoti ir normalizuoti padėtį šalyje.