R. Navickas. Asmenvardžio keitimo terapija

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/01/03/r-... 2022-01-03 21:10:00, skaitė 341, komentavo 4

R. Navickas. Asmenvardžio keitimo terapija

Su daktaro pažyma pase bus galima įsivardinti kitos lyties vardu. Ar pimpaluotos „pasinės moterys“ dabar galės patekti į tai lyčiai skirtus kalėjimus, tualetus, pirtis, persirengimo kambarius ir kitas intymias erdves?

Įdomiai prasideda metai.

Paskutinę praėjusių metų dieną Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska pasirašė įsakymą, kuris leis translyčiams asmenims dokumentuose pasikeisti asmenvardžius į būdingus kitai lyčiai.

Kaip pranešė Teisingumo ministerija, nuo 2022 metų vasario 2 dienos iš tokių asmenų nebus reikalaujama medicininio lyties pakeitimo, t.y. chirurginės kastracijos ar imituojančių lytinius organus implantų prisiuvimo patvirtinimo – visiškai pakaks Lietuvos ar ES šalies sveikatos priežiūros įstaigos išduotos apie diagnozuotą transseksualumą (TLK kodas F64.0).

Translyčių asmenų teisių užtikrinimas | tm.lrv.lt nuotr.
Translyčių asmenų teisių užtikrinimas | tm.lrv.lt nuotr.

Bandau suprasti logiką.

Tarptautiniame ligų klasifikatoriuje (TLK) F64.0 diagnozė apibūdinama kaip transseksualumas – noras gyventi kaip priešingos lyties asmuo

ir būti juo laikomam, paprastai lydimas diskomforto dėl savo anatominės lyties ar jos netinkamumo jausmo, ir noras būti gydomam (-ai) hormonais bei chirurgiškai, kad kūnas kiek galima labiau atitiktų pasirinktą lytį.

Kitaip sakant, žmogus taip kankinasi savo kūne, kad tenka atlikti jam chirurginę kastraciją bei šerti arklinėmis hormonų dozėmis, kad bent kiek palengvėtu. Įvykus nebeatstatomiems kūno pokyčiams iškyla poreikis keisti dokumentus ir asmenvardį.

O dabar, kaip suprantu, to nebereikės. Pakaks nueiti pas gydytoją, papasakoti jam graudžią istoriją, gauti pažymą apie nustatytą F64.0 diagnozę – ir …viskas! Tu jau pakeitei lytį į priešingą – ir pasų poskyris su TM pritarimu išduos tau naują pasą, kuriame bus įrašytas kitos lyties asmenvardis, bei, kaip supratau, nurodyta kitokia lytis.

Gal ta pačia proga net asmens kodo pirmą skaičių pakeis – nežinia, nes TM įsakymo tekstas dar nėra paskelbtas.

Trumpiau tariant, teisiškai lyg sukurta situacija, kaip kai kuriose pažangiose šalyse, kuomet moterimi dokumentuose gali būti laikomas vyras su visais savo vyriškumo padargais ir jų funkcionavimo sukeliamais poreikiais bei siekiais.

Ir tas pimpaluotas žmogus turės pasą moterišku vardu ir – jei teisingai suprantu – visas moterims skirtas teises bei privilegijas.

Galės vaikščioti po moteriškas saunas ir masažo salonus bei džiuginti personalą ir lankytojas įspūdingais dauginimosi įnagiais. Internetas skamba nuo tokio tipo komiškų istorijų iš Kanados ir pan. šalių.

Ir beje – o kaip ten bus su „pasinių moterų“ išėjimo į pensija amžiumi bei tarnyba kariuomenėje? Eis anksčiau, kaip biologinės moterys ar tarnaus, kaip vyrai? Kaip ten su įkalinimo įstaigų reikalais – „pasinės moterys“ sėdės su vyrais ar su moterimis?

O gal tas moteriškas asmenvardis pase nesuteiks pimpaluotam asmeniui jokių moters teisių?

Bet juk tai nedelsiant bus įvertinta, kaip …diskriminacija ir transfobija! Mus po EŽTT ir panašius teismus užtampys!

***

Ko išvis negebu suprasti – bet gal kokie į komentarus užklydę teisininkai sugebės paaiškinti – kaip tokie dalykai išvis tampa įmanomi BE JOKIO ĮSTATYMO KEITIMO?

Taigi kol kas dar galiojanti (nuo 2021-02-27) Asmens vardo ir pavardės keitimo taisyklių redakcija aiškiai nustato sąlygą:

„..4. Pasirinktas vardas ir (ar) pavardė, į kurį keičiamas turimas vardas ir (ar) pavardė, TURI ATITIKTI PAREIŠKĖJO LYTĮ, neprieštarauti gerai moralei ir Lietuvos Respublikos viešajai tvarkai, o kai keičiamas nepilnamečio vaiko vardas ir (ar) pavardė, – taip pat ir geriausiems vaiko interesams.“

Na KAIP, KOKIU TEISINIU PAGRINDU Teisingumo ministrė gali imti ir nuspręsti, kad kiekvienas žmogus, turintis medicinos specialistų nustatomų sutrikimų, numatytų Tarptautiniame ligų klasifikatoriuje ir gavęs medikų pažymą su diagnoze, kad jam rekomenduotina chirurginė kastracija bei hormonų terapija iškart automatiškai laikytinas …pakeitusiu lytį?

Be jokios chirurginės operacijos ar hormonų terapijos – buvo vyras su pimpalu iki kelių, toks ir liko, bet teisiškai jau …moteris su atitinkamu pasu ir asmenvardžiu?

Čia gal toks naujas F64.0 sutrikimo gydymo metodas – paso ir asmenvardžio keitimo terapija?

Ir pasirodo, jog tokiai, ėėė, medicininei reformai nereikia nei Konstitucijos keisti, nei įstatymo priimti, nei Stambulo konvencijos ratifikuoti! Nereikia netgi Vyriausybei vargintis į posėdį rinktis – Teisingumo ministrė pasitarė pati su savimi – ir prašom!

Buvai biologinis vyras – toks ir likai, tik gavai moterišką pasą ir vardą. Ir gyveni sau, klaidindamas aplinkinius.

Vienžo, nuostabus ir kupinas dyvų tas Pažanga Švytintis Pasaulis. Paso keitimo terapija, kaip transseksualumo gydymo metodas, pimpaluoti vyrai moterų kalėjimuose, dušuose bei tualetuose.

Apsaugok Viešpatie.