Politikę nuteisė už šalies gynybą

Autorius: Ričardas ČEKUTIS Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2021-12-27 17:05:00, skaitė 574, komentavo 5

Politikę nuteisė už šalies gynybą

Danijos parlamentas balsavo už buvusios migracijos ministrės Inger Stojberg pašalinimą iš parlamento, o praėjusią savaitę ji buvo nuteista dėl nelegalių migrantų „teisių pažeidimo", neva išskiriant prieglobsčio prašančias poras. Absurdiškas procesas prieš nacionalinius interesus gynusią politikę tik išryškino valdančiojo elito veidmainystę.

Po ilgų diskusijų 98 parlamentarai balsavo už jos neatidėliotiną pašalinimą, o 18 - prieš, taigi ji tapo pirmąja per 30 metų pašalinta parlamento nare Danijos istorijoje.

I.Stojberg, kuriai praėjusią savaitę specialusis teismas skyrė 60 dienų laisvės atėmimo bausmę, turėjo nedelsdama palikti salę ir atsisveikindama pamojavo ranka. „Verčiau tegu mane išmeta kolegos parlamente už bandymą apsaugoti kai kurias merginas nei Danijos žmonės - už užmerktas akis", - išėjusi iš salės žurnalistams sakė ji.

Jos įsakymas atskirti prieglobsčio prašančias poras, kai moteris yra jaunesnė nei 18 metų, atskirai nenagrinėjant bylų, buvo pripažintas Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimu.

Dauguma politinių partijų pasisakė už tai, kad 48 metų danų vertybių gynėja, itin populiari politikė, ėjusi ministro pareigas 2015-2019 metais, nebedirbtų parlamente.

„Buvimas parlamento nariu nesuderinamas su laisvės atėmimo bausme", - postringavo „Venstre" partijos, kurią I.Stojberg paliko vasario mėnesį, parlamento frakcijos pirmininkas Karstenas Lauritzenas.

Nuo 1953 metų buvo pašalinti tik keturi parlamento nariai.

2016 metais vyriausybės institucijos, vadovaudamosi ministrės nurodymais, neišnagrinėjusios jų bylų, išskyrė 23 nelegalų poras, daugelis kurių akivaizdžiai buvo fiktyvios. Poros, kuriose amžiaus skirtumas dažniausiai buvo vos keleri metai, būdavo išskiriamos ir nelegalai apgyvendinami skirtinguose centruose laukti, kol bus išnagrinėtos jų bylos.

Juokingiausia, kad teisėjams didžiausią įspūdį padarė tai, jog septyniais atvejais centrų darbuotojai pranešė, kad atskirti prieglobsčio prašytojai turėjo minčių apie savižudybę arba bandė nusižudyti... Todėl tokia politika buvo pripažinta „neteisėta", nes veiksmų esą buvo imtasi neleidžiant taikyti išimčių ar neatsižvelgus į individualias aplinkybes.

I.Stojberg sakė, kad ši politika skirta kovoti su priverstinėmis bei fiktyviomis santuokomis, ir po teismo sakė, kad ji yra baudžiama už bandymą apsaugoti mergaites. I.Stojberg padėjo centro dešinės vyriausybei sugriežtinti Danijos migracijos politiką, kurią palaikė prieš imigraciją nusiteikusi Danijos liaudies partija (DF). Jos pastangomis buvo priimtas įstatymas, leidžiantis konfiskuoti migrantų turtą jų priežiūrai Danijoje finansuoti, be to, ji pasigyrė inicijavusi daugiau nei 110 pataisų, ribojančių nelegalių užsieniečių teises.

Nepaisant to, kad į valdžią prieš dvejus metus grįžo kairieji socialdemokratai, Danijos migracijos politika, tokių žmonių kaip I.Stojberg dėka vis dar lieka viena protingiausių Europoje.