Austrija: dėl didėjančių pilietinių protestų apribota pagrindinė teisė rengti demonstracijas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2021-12-19 23:14:00, skaitė 367, komentavo 0

Austrija: dėl didėjančių pilietinių protestų apribota pagrindinė teisė rengti demonstracijas

Vienoje du pastaruosius šeštadienius vyko mega demonstracijos prieš korona diktatūra, kuriose dalyvavo per 100 000 demonstrantų (1, 2).

Demonstracijų masiškumas – piliečių atsakas į valdžios drakoniškas prievartos priemones skiepijant savo piliečius eksperimentiniais preparatais. Keturi mėnesiai kalėjimo arba 3600 eurų bauda - tokį pasirinkimą turės Austrijos gyventojai, kurie iki 2022 m. vasario mėn. nepasiskiepys nuo COVID-19. Nepaisantiems dviejų pranešimų pasiskiepyti gali būti skiriama didelė 7 200 eurų bauda.

Pabūgusi protestų Austrija valdžia ėmė silpninti pagrindinį įstatymą, garantuojantį piliečiams protestų ir demonstracijų teisę, kad ateityje galėtų jį panaikinti.

Federalinė vyriausybė griežtai pareikalavo įvesti "susirinkimų draudimą." Gruodžio 18 dieną, šeštadienį, demonstracijas iš esmės buvo leidžiama rengti tik po 18 val., rašoma portale User Mitteleuropa.

image.png

Tai buvo aiškinama tuo, kad neturėtų būti sutrikdytas laukiamas "apsipirkimo malonumas", nes po lockdown parduotuvės vėl atidarytos. Buvo uždraustos visos šeštadienį dienos metu turėjusios vykti Coronos priemonių priešininkų demonstracijos.

https://www.youtube.com/watch?v=vyqJpx3s-Mc

"Kiekvieną skundą kruopščiai nagrinėjame ir turime pasverti pagrindinę teisę į susirinkimų laisvę ir pagrindinę prekybininkų teisę laisvai pirkti. Ypač vienintelį advento apsipirkimo savaitgalį Vienos žemės policijos direktoratas skirs ypatingą dėmesį mažmenininkų interesams", - sakė policijos atstovas Markusas Dittrichas.

Taigi vartojimui teikiama pirmenybė protestuojant prieš valstybės savivalę. Žodžio laisvė Austrijoje tapo labai nepageidautina, svarbiausia - ekonominiai rezultatai.

Kaip tapo žinoma, prieš skiepus pasisakančiai partijai MFG vis dėlto pavyko pasiekti, kad draudimas rengti demonstracijas Vienoje būtų panaikintas. Nepaisant visų draudimų, dabar Vienoje vėl vyks 23 mitingai.

Konstitucijos ekspertai jau įspėja

Pasak konstitucinės teisės eksperto Berndo-Christiano Funko, tokiems apribojimams turi būti "svarių priežasčių". Jie būtų suteikiami, pavyzdžiui, jei dėl mitingo būtų visiškai neįmanoma patekti į miesto centrą.

Savo komentaruose austrai pažymi, kad politikai, 1957 metais Konstitucijoje įtvirtinę demonstracijų teisę, nebūtų net pagalvoję, kad galima taip toli nueiti. Tikriausiai piliečiai taip pat nemanė, kad mūsų laikais vėl atsiras paralelių su tamsiaisiais amžiais ir kad politika per kelis mėnesius, prieštaraudama bet kokiam protui, remdamasi vien totalitariniu piktnaudžiavimu valdžia, masiniu visų nacionalinių ir tarptautinių pagrindinių teisių pažeidinėjimu ir diktatoriškomis represijomis, panaikins pagrindines mūsų protėvių teises, iškovotas prakaitu ir krauju. Tai, kad teisė į demonstracijas dabar bus apribota tokiu būdu, viena vertus, rodo, kad valdžia dabar bijo piliečių, kita vertus, kaip žemai smuko mūsų politinės kastos, kurios mėgaujasi savo nerūpestinga ir kunigaikštiška egzistencija, visiškai izoliuota savo paralelinėje visatoje.  

image.png

Austrijos valdžios oficiozas „Krone Zeitung“ didžiausią dėmesį skyrė ne į tai, kad valdžia pamynė šalies konstituciją, o į tai, kaip valdžia tyčiojosi iš žmogaus teisių policijos rankomis.

Krone rašoma, kad šeštadienį Vienoje taip pat buvo paskelbta apie daugybę mitingų, kuriuose dalyvavo "Corona" priemonių bei privalomo skiepijimo priešininkai. Schwarzenbergo aikštėje, vykusios MFG demonstracijos dalyviai nesilaikė susitarimų, pralaužė užtvaras ir išžygiavo. Buvo sulaikyti keli asmenys, vienas asmuo buvo sužeistas. Policijos duomenimis, šeštadienį buvo paskelbtos 38 demonstracijos, iš kurių devynios buvo uždraustos, o viena - atmesta. Apie vidurdienį policija pradėjo užimti pozicijas, Kalėdų mugės buvo apsaugotos barikadomis.

Šeštadienį apie priemonių priešininkų demonstracijas buvo pranešta ir kituose Austrijos miestuose, pavyzdžiui, Insbruke ir Klagenfurte, kur, policijos teigimu, nebuvo "eskalavimo ar didesnių incidentų", o atmosfera buvo rami. Buvo pateikti tik kaltinimai dėl Corona priemonių pažeidimo.

Pastaruoju metu demonstracijose prieš "Corona" priemones ir privalomąjį skiepijimą vyrauja vis pakilesnės nuotaikos - tai ypač pasakytina apie protestus Bregenz mieste (žiūr.nuotrauką), rašoma Krone.

https://www.youtube.com/watch?v=WE-OJz9a4Yk

Demonstracijos Vokietijoje

Kaip ir praėjusią savaitę, didžiausios demonstracijos Vokietijoje vyko Hamburge ir Diuseldorfe.

Šeštadienį Gėpingene vyko AfD organizuojama demonstracija, kurioje nuo šiol gali dalyvauti nepatikrinti neskiepyti asmenys. Apskritis norėjo, kad dalyvavimas demonstracijoje priklausytų nuo 3G taisyklės (paskiepytas, pasveikęs, patikrintas) ir kad dalyvių skaičius neviršytų 150, tačiau Štutgarto administracinis teismas panaikino abi sąlygas, kaip penktadienio vakarą patvirtino "Deutsche Presse-Agentur".

Nuorodos:

https://lebionka.blogspot.com/2021/12/mega-demonstracija-vienoje-pries.html

https://lebionka.blogspot.com/2021/12/vakar-vienoje-pries-skiepu-diktatura.html

https://unser-mitteleuropa.com/oesterreich-demonstrations-grundrecht-wird-wegen-wachsenden-buergerprotesten-eingeschraenkt/

https://www.krone.at/2584359

https://www.krone.at/2584717

https://www.pi-news.net/2021/12/jetzt-live-bundesweite-demos-gegen-corona-diktatur-und-impfzwang/