Interviu metu „BioNTech“ generalinis direktorius prasitarė, kad nėra pasiskiepijęs nuo koronaviruso

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-12-16 17:36:00, skaitė 617, komentavo 0

Interviu metu „BioNTech“ generalinis direktorius prasitarė, kad nėra pasiskiepijęs nuo koronaviruso

„Pfizer” vakcina yra viena iš plačiausiai naudojamų „Covid-19” vakcinų visame pasaulyje, tuo tarpu jos kūrėjas ir „BioNTech” vadovas Uguras Sahinas interviu metu prasitarė, kad jis ir jo šeima nebuvo paskiepyti nuo koronaviruso.

Socialinėje žiniasklaidoje neseniai išplito vaizdo įrašas, kuriame U. Sahinas, vokiečių imunologijos ir onkologijos profesorius, padėjęs sukurti „Pfizer-BioNTech” vakciną, žurnalistui pasakojo, kad jis pats nebuvo paskiepytas nuo koronaviruso. Interviu ėmė Vokietijos televizijos kanalo „DW” atstovas,  prieš klausdamas reporteris pasiteiravo, ar generalinis direktorius „leis uždavinėti asmeniškus klausimus”. Šiam sutikus, jis paklausė: „Girdėjau, kad jūs pats dar neskiepijote. Kodėl gi ne?” U. Sahinas atsakė, kad jam „šiuo metu teisėtai neleidžiama skiepytis“ dėl esamo prioritetų sąrašo. „Mums svarbiau, kad mūsų bendradarbiai ir partneriai būtų paskiepyti“, – teigė jis ir pridūrė: „labai svarbu ir tai, kad mums net nebuvo leista dalyvauti klinikiniuose tyrimuose“.

Šią savaitę, po to, kai internete plačiai pasklido kontraversiškas vaizdo įrašas, U. Sahinas išreiškė savo poziciją profesionalių tinklų svetainėje „LinkedIn“. Jo draugai ragino jį pasidalinti nuotrauka, kurioje matyti, kad jis buvo paskiepytas nuo koronaviruso, tačiau jis „atsisakė tai daryti“. Profesorius paaiškino, kad laikosi nuomonės, jog požiūris neturėtų būti formuojamas pagal jo paties pasirinkimus, tačiau jis mano turįs „prisidėti prie mokslinio skaidrumo ir teikti duomenis, faktus ir įžvalgas“.

Tačiau jis sakė, kad po minėto interviu, kuris greitai paplito socialiniuose tinkluose, jis ir jo žmona jau gavo po dvi „Pfizer-BioNTech” vakcinos dozes ir stiprinančią dozę. Galiausiai prie „LinkedIn“ įrašo buvo pridėta nuotrauka, kurioje U. Sahinas „2021 m. pradžioje“ buvo paskiepytas nuo „Covid-19“ viruso. Jis teigė, kad pasidalino nuotrauka norėdamas išspręsti socialinėje žiniasklaidoje sklindančius „klaidingus gandus“, kad jis atsisakė skiepytis.

 

Ragindamas kitus sekti jo pavyzdžiu ir remdamasis draugo patirtimi, kuriam teko „kovoti už savo gyvybę“ dėl sunkių komplikacijų, U. Sahinas pridūrė, kad jo įmonė šiuo metu kuria kitą vakciną, skirtą Omicron atmainai, nepaisant to, kad dar nėra aišku, ar jos prireiks. 

Vaizdo įrašas, kuris vis dar plinta „Twitter“ tinkle, sulaukė tiek dėmesio, kad jį pakomentuoti privalėjo ir „BioNTech“ spaudos tarnyba. Teiginiai, kuriuos interviu metu išsakė tuomet dar neskiepytas generalinis direktorius, buvo tikslūs, tačiau dabar yra „visiškai pasenę“, portalui „Reuters“ sakė įmonės atstovas spaudai. Interviu buvo įrašytas prieš metus, kai tik vyresnio amžiaus žmonės ir asmenys, priklausantys didelės rizikos grupėms Vokietijoje, teisėtai galėjo gauti skiepą nuo „Covid-19”.