Wolfgang Hübner: Kinija prieš Lietuvą: Kas už to slypi?

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2021-12-12 22:34:00, skaitė 513, komentavo 4

Wolfgang Hübner: Kinija prieš Lietuvą: Kas už to slypi?

Šiandien vokiečių portale Pi-news paskelbtas Wolfgang Hübner straipsnis "China vs. Litauen: Was steckt dahinter?" Žemiau pateikiu šio straipsnio vertimą.

https://www.pi-news.net/2021/12/china-vs-litauen-was-steckt-dahinter/

image.png

Milžiniška Kinija (1,4 mlrd. gyventojų) ir nykštukinė Lietuva (3 mln. gyventojų) stoja į griežtą diplomatinę ir ekonominę konfrontaciją. Priežastis - lapkričio mėnesį Lietuvos sostinėje Vilniuje atidaryta Taivano salos, į kurią pretenduoja Kinija, atstovybė. Kinijos reakcija nieko nenustebino, nes Pekinas visame pasaulyje labai sėkmingai užtikrina, kad Taivano valstybė nebūtų pripažinta tarptautiniu mastu net atstovybės lygmeniu. Nežinia, kas paskatino ne tik gyventojų skaičiumi skurdžios Baltijos respublikos vyriausybę imtis naujosios pasaulio galybės.

Tačiau žinomos tik pasekmės: Pekinas grasina pašalinti tarptautines bendroves iš Kinijos rinkos, jei jos nenutrauks verslo santykių su Lietuva. Lietuvos šaltinių duomenimis, pirmosios užsienio bendrovės jau nutraukė sutartis su verslo partneriais ES valstybėje narėje. Dabar Lietuvos pusėn stojo ES, įskaitant Vokietiją. Tačiau dar neaišku, ar nuo didžiulės Kinijos rinkos labai priklausomos Vokietijos bendrovės, pavyzdžiui, automobilių pramonės įmonės, taip pat neišvengs konflikto su Kinija.

Kinija jau blokuoja lietuviškų prekių importą, o prieš kelias dienas - net jau apmokėtų prekių eksportą iš Kinijos į Lietuvą. Tiesa, Lietuvos eksportas į Kiniją yra mažai reikšmingas. Tačiau daugelis Lietuvos įmonių yra įsitraukusios į tarptautines tiekimo grandines, turinčias sąsajų su Kinija. Dėl to šis konfliktas ES, o ypač jos ekonominiam sunkiasvoriui - Vokietijai, yra labai pavojingas. Taigi naujajai Berlyno vyriausybei tenka spręsti problemą, kuri gali būti labai svarbi. Net jei ir neaiškūs Vilniaus vyriausybės motyvai, kodėl ji leidžiasi į konfliktą žinodama Pekino poziciją, jau dabar galima teigti: Tai nebus naudinga nei Lietuvai, nei ES, nei Kinijai.

Lietuva yra ekonomiškai labai silpna šalis, kurioje yra daug emigrantų ir piliečių, priverstų ieškoti darbo kitose Europos šalyse. Konfrontacija su Kinija objektyviai neatitinka mažos respublikos, kurioje infliacija yra didžiausia ES, interesų. Tokia padėtis nepatiks ir ES, ypač Vokietijai. Tačiau Briuselis taip pat negali leisti, kad ES ir euro valstybė Lietuva žlugtų dėl didelių nuostolių.

Tačiau JAV, kurios vis labiau konfrontuoja su savo pasauline politine varžove Kinija, gali būti labai suinteresuotos šia padėtimi. O ES susilpnėjimas ar net skilimas tikrai nepatiks Bideno administracijos strateginiams ketinimams. Bet kokiu atveju Rytų Europoje įsižiebė ne tik Ukrainos konfliktas, bet dabar ir Lietuvos konfliktas su Kinija.