Baidenas grasina Rusijai išsiųsti karius į Rytų Europą

Autorius: Laima Rimkutė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2021121... 2021-12-12 22:29:00, skaitė 390, komentavo 7

Baidenas grasina Rusijai išsiųsti karius į Rytų Europą

JAV vadovas aiškiai leido Putinui suprasti, kokios pražūtingos ekonominės pasekmės būtų Rusijai, jei taip atsitiktų

VILNIUS, gruodžio 12 — Sputnik. JAV prezidentas Džo Baidenas siųs papildomų pajėgų į Rytų Europos NATO šalis "Rusijos invazijos į Ukrainą" atveju, teigiama Baltųjų rūmų tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Pasak Amerikos lyderio, jis "visiškai aiškiai leido Vladimirui Putinui suprasti", kokios pražūtingos ekonominės pasekmės būtų Rusijai, jei taip atsitiktų.

Baidenas įsitikinęs, kad tokie žingsniai ne tik turės įtakos Maskvai, bet ir pakeis požiūrį į ją iš kitų šalių pusės.

"Jie sumokės siaubingą kainą", — sakė Amerikos prezidentas.

Pastaruoju metu Kijevas ir Vakarų žiniasklaida nuolat kaltina Rusiją tariamai planavus išpuolį prieš Ukrainą. Maskva tai ne kartą neigė, pabrėždama, kad tokie pareiškimai reikalingi tik kaip pretekstas atvesti prie Rusijos sienų daugiau NATO karių. Pasak prezidento spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo, Rusija nekuria jokių agresyvių planų, nesiruošia nieko pulti, o kariuomenės judėjimas per jos teritoriją niekam neturėtų trukdyti.

Gruodžio 7 dieną Putinas ir Baidenas surengė nuotolines derybas. Jos truko apie dvi valandas. Kaip pranešė Baltieji rūmai, Baidenas išreiškė susirūpinimą dėl padėties aplink Ukrainą, ragino susitarti diplomatiškai ir patikino, kad Vakarai į karinį eskalavimą atsakys kolektyvinėmis ekonominėmis sankcijomis ir kitais apribojimais. Putinas savo ruožtu nubrėžė raudonas linijas — tai tolesnis NATO veržimasis į rytus ir puolamosios ginkluotės dislokavimas Ukrainoje bei kitose su Rusija besiribojančiose šalyse.

Maskva ne kartą neigė kaltinimus "agresyviais veiksmais", aiškindama, kad niekam nekelia grėsmės. Pasak Rusijos valdžios, tokie teiginiai naudojami kaip dingstis prie šalies sienų sutelkti daugiau NATO karinės technikos.