Lietuvoje nusivylimas: Rusijos puolimo Ukrainoje nebus – bus „Šiaurės srautas - 2“

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/lietu... 2021-12-09 06:58:00, skaitė 358, komentavo 1

Lietuvoje nusivylimas: Rusijos puolimo Ukrainoje nebus – bus „Šiaurės srautas - 2“

Gruodžio 7 d. įvyko JAV ir Rusijos prezidentų susitikimas saugiu nuotoliniu būdu.

Lietuvos politikos mokslininkai bei analizių analitikai ne itin palankiai įvertino susitikimo rezultatus, nes įvykiai klostosi taip, jog Rusija greičiausiai nepuls Ukrainos, kaip ilgą laiką kiekvieną dieną buvo skelbiama.

O kaip šį susitikimą vertina Ukrainos politologai? Jūsų dėmesiui Dmitrijaus Džangirovo pastebėjimai.

skirt.png

Dėl ko susitarė Džo Baidenas (Joe Biden) ir Vladimiras Putinas?

Yra du pagrindiniai momentai.

Pirma – sutarta toliau tartis dėl situacijos Ukrainoje.

Abi šalys tik pakartojo savo pozicijas, kurios buvo gerai ir viešai žinomos. Esmė - JAV formaliai ir viešai nepripažįsta Rusijos „raudonųjų linijų“ Ukrainoje, bet pripažįsta Rusijos susirūpinimą dėl NATO ir Ukrainos bendradarbiavimo ir yra pasirengusios apie tai kalbėtis.

Antra – Rusijos puolimo Ukrainoje nebus. Bus „Šiaurės srautas - 2“.

Svarbiausia, kad tai jau buvo aišku iki susitikimo. Buvo daug triukšmo informacinėje erdvėje, bet rimtiems žaidėjams buvo aišku, kad Rusija nepuls, o „Šiaurės srautas - 2“ bus paleistas.

Informacinėje erdvėje buvo spekuliuojama, kad Rusijos puolimo atveju „Šiaurės srautas - 2“ nebus paleistas. Bet būtent todėl, kad dėl „Šiaurės srauto - 2“ buvo galutinai sutarta, buvo aišku, kad jokio Rusijos puolimo nebus.

Kitais žodžiais tariant, Ukraina gali būti rami – Rusija nepuls, o „Šiaurės srautas - 2“ bus paleistas.

Beje, Baidenas po pokalbio su Putinu nepaskambino iš karto Vladimirui Zelenskiui, kaip buvo žadėjęs, o nukėlė skambutį kitai dienai. Tai irgi galima suprasti kaip subtilią užuominą į tai, kokią reikšmę amerikiečiai teikia Ukrainos politikams.

Dažniausiai Lietuvoje nepageidaujama ar, neretai, tiesiog draudžiama publicistika ir dokumentika – kiekvieną dieną rodoma „PressJazz TV“ kanale.