Ekspertai: „Omicron“ atmaina galimai yra panaši į peršalimo virusą

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-12-07 15:31:00, skaitė 410, komentavo 9

Ekspertai: „Omicron“ atmaina galimai yra panaši į peršalimo virusą

Mokslininkų teigimu, „Omicron“ atmainoje gali būti aptinkama kito viruso fragmentų, kuris galimai žmonėms sukelia peršalimą.

Kembridže, Masačusetso valstijoje, įsikūrusios duomenų analizės įmonės „Nference“ tyrėjai, tyrinėdami „Omicron“ atmainą aptiko genetinio kodo fragmentą, esantį viruse, kuris sukelia peršalimą, rodo ketvirtadienį paskelbtas tyrimas.

„Mutuodamas virusas prisitaiko taip, kad pagavus „Omicron“ atmainą, žmogaus organizmas jį atpažintų kaip jau buvusį virusą ir padėtų jam išvengti imuninės sistemos atakos“, – sakė tyrimo bendraautorius biologijos inžinierius Venky Soundararajanas.

„Dėl to, kad „Omicron“ atmaina galimai yra panaši į peršalimo virusą, iš sezoninių koronavirusų puslapio, kuriame paaiškinama apie tai, kaip jis gyvena ir labiau plinta tarp žmonių, ši informacija yra išimta“ – sakė jis.

Tyrime dalyvavę mokslininkai teigė, kad gali būti, jog COVID-19 atmaina paėmė genetinę seką iš kito viruso, kai žmogus buvo užsikrėtęs abiem patogenais.

Remiantis tyrimu, kuris dar turi būti peržiūrėtas, mutacija gali reikšti, kad virusas plinta lengviau, tačiau sukelia tik lengvą ar besimptomę ligą.

Neaišku, ar Omicron sukelia sunkesnę ligą ir ar žmogui būtina hospitalizacija.

Sveikatos ekspertai išreiškė susirūpinimą, kad tai gali būti labiau užkrečiama nei kiti variantai.

Pietų Afrikoje, kur Omicron buvo aptikta pirmą kartą, ji tapo dominuojančia ir sudaro 74 procentus pastarąjį mėnesį paimtų mėginių, pranešė šalies Nacionalinis užkrečiamųjų ligų institutas.