„Bloomberg“: Amerikos suskilimas? Tai ne tokia jau ir fantastika

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/-bloo... 2021-12-02 15:22:00, skaitė 394, komentavo 0

„Bloomberg“: Amerikos suskilimas? Tai ne tokia jau ir fantastika

Gyvename keistais laikais. Užsieniečiams labai neįprasta matyti vaizdus, kuriuose amerikiečių demonstrantai mojuoja plakatais su užrašais, palaikančiais „Teksitą“ (Teksaso atsiskyrimą nuo JAV) arba Kalifornijos Respublikos sukūrimą.

Vis dėlto Virdžinijos universiteto atlikta apklausa parodė, kad 52% Donaldo Trampo (Donald Trump) rinkėjų „iš dalies“ pasisako už tai, kad respublikonų kontroliuojamos „raudonos“ valstijos „atsiskirtų nuo sąjungos ir sukurtų savo atskiras valstybes", o 41% Džo Baideno (Joe Biden) rinkėjų laikosi tokios pozicijos „mėlynų“ demokratinių valstijų atžvilgiu.

Pernai konservatyvaus Džordžo Meisono (George Mason) universiteto teisės profesorius Frenkas Baklis (Frank Buckley) išleido knygą, kurioje tvirtino, jog JAV „pribrendo skilimui... Yra daug argumentų už Amerikos padalinimą.“ O kairiųjų politinių pažiūrų atstovas Ričardas Kreitneris (Richard Kreitner), nuolatinis žinomo leidinio „The Nation“ autorius, parašė knygą „Sudaužykite ją“, kurioje teigia, jog amerikiečiai turi arba užbaigti po Pilietinio karo pradėtą „Rekonstrukciją“, arba „visiškai atsisakyti sąjungos idėjos“.

Tarp Amerikos dešiniųjų vis labiau plinta kalbos apie vadinamąjį politinių jėgų „neoskilimą“. Šios idėjos išeina iš tokių organizacijų, kaip Gleno Beko (Glenn Beck) Blaze Media ir Klermonto instituto. „Šiandien pas mus Amerikoje yra iš esmės dvi konkuruojančios, radikaliai viena nuo kitos besiskiriančios ir viena kitą neigiančios gėrio, teisingumo ir deramo valstybės vaidmens santykiuose su piliečiais koncepcijos“, - rašo Deividas Ribojus (David Reaboi) iš Klermonto.

„Jeigu mes visiškai nesutariame dėl tokių svarbių pozicijų, kurios būtinai iškils svarstant bet kokį (didelį ar mažą) politinį klausimą, kokia tuomet galinga jėga sugebės vėl suvienyti mus? Arba, jei paklausti tiesiai, gal ne šiandien arba rytoj, bet greitai: kokia jėga galės sulaikyti mus nuo subyrėjimo?“, - klausia Ribojus.

Ši mintis atrodo labai svarbi ir kartu labai bauginanti. Ribojus – kraštutinės politinės dešinės balsas, bet daugelio paprastų žmonių akyse tai visos Respublikonų partijos balsas. Jo tiesos supratimas atrodo visiškai kitoks negu demokratų supratimas. Ir galimas daiktas, jog šios pozicijos yra visiškai nesutaikomos.

Kalifornija, Niujorkas, Minesota, Vermontas ir Konektikutas apribojo prekybą su Šiaurės Karolina po to, kai ten buvo priimtas įstatymas, įpareigojantis žmones naudotis tualetais pagal gimimo lyties požymį. Kalifornija uždraudė valstijos finansuojamas savo tarnautojų keliones į tas valstijas, kuriose, Kalifornijos valdžios nuomone, diskriminuojami gėjai, lesbietės, biseksualai ir transseksualai.

Jeigu „Teksito“ entuziastai kada nors pasieks savo tikslą, JAV atsisveikins su 29 milijonais žmonių ir devinta pagal dydį ekonomika pasaulyje kartu su beveik 40% JAV išgaunamos naftos ir ketvirtadaliu JAV gamtinių dujų.

KLR pirmininkas Si Dzinpingas ir Putinas, aišku, sveikintų Amerikos skilimą. Rusai, vykdydami informacinį puolimą, sveikina visas Vakarų pasaulio griovimo formas, įskaitant ir įtampas Vakarų šalių federacinėse santvarkose.

Visiškai akivaizdu, kad artimiausiu metu jokio JAV skilimo nebus. Bet tokia įvykių raida jau tapo įsivaizduojama – o to dar nebuvo tūkstantmečių sandūroje. Jeigu toks skilimas įvyktų, jo kaina ne tik JAV, bet ir visam Vakarų pasauliui būtų daug didesnė už bet kokį Didžiosios Britanijos ar net Europos Sąjungos subyrėjimą.

Šaltinis: bloomberg.com