Po keturių mėnesių Dulkys pagaliau atskleidė, kiek ir už ką mokėjo nuomonių formuotojams

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/po-ke... 2021-11-23 17:23:00, skaitė 1070, komentavo 18

Po keturių mėnesių Dulkys pagaliau atskleidė, kiek ir už ką mokėjo nuomonių formuotojams

Keturi mėnesiai – tiek siaučiančios pasaulinės koronaviruso pandemijos, neišsivakcinavusių žmonių pandemijos bei infodemijos metu, Sveikatos apsaugos ministrui, Lietuvos operacijų vadovui Arūnui Dulkiui prireikė laiko, kad atsakytų į visiškai paprastą klausimą apie mokesčių mokėtojų pinigus, kuriuos per ministeriją įsisavina taip vadinami nuomonės formuotojai.

Kitaip tokie veikėjai dar vadinami „influenceriais“, tai yra žmonės už pinigus formuojantys nuomonę apie tam tikrus produktus, prekės ženklus ar įvykius.

Koronaviruso atveju – tai žmonės, už mokesčių mokėtojų pinigus tiems patiems gyventojams įvairiomis formomis skleidžiantys Lietuvos teritoriijos administratorių parengtą reikalingą propagandą.

„Esu dabar priverstas kai ką lyg ir paatvirauti, ko neplanavome, kažkaip paslapčia turėjau mintyje, kad gal apie tai reikėtų kalbėti, kai jau viskas baigsis, tačiau mūsų informavimo kampanijoje, apie kurią daug kas sako, kad gal ir nesimato, yra ir tokių priemonių, kur yra pasitelkiami tie vadinamieji „influenceriai“.<...> Ir yra daugybė laidų ir daugybė straipsnių, kurie buvo inicijuoti ir žurnaluose, ir laikraščiuose, ir eina po šiai dienai ir televizijoje, tik ten nėra tokio įkyraus „Sveikatos apsaugos ministerija jums kažką tai daro“, nes būtent ekspertų mums buvo irgi dar vienas iš patarimų, kad vis tik politikų žmonės šitoje temoje nori matyti mažiausiai“, - išdavė paslaptį A. Dulkys valstybinio transliuotojo liepos 18 d. laidoje „Savaitė“.

Taigi ekspertai.eu iš karto kreipėsi į ministrą.

„Liepos 18 d. LRT laidoje „Savaitė“ pranešėte, kad Sveikatos ministerijos informavimo kampanijoje apie vakcinavimosi nuo koronaviruso naudą ir būtinybę pasitelkėte nuomonės formuotojus (influencerius) – žmones, kurie rašo straipsnius ir veda laidas. Atskleidėte, kad „yra daugybė laidų ir daugybė straipsnių, kurie buvo inicijuoti ir žurnaluose, ir laikraščiuose, ir eina po šiai dienai ir televizijoje, tik ten nėra tokio įkyraus „Sveikatos apsaugos ministerija jums kažką tai daro“.

• Prašome pateikite visą sąrašą straipsnių, laidų ir kitų priemonių, kuriose už mokesčių mokėtojų pinigus jūsų minėti nuomonės formuotojai skelbė jūsų nurodytą informaciją.

• Taip pat, prašome, pateikite visą informaciją apie tai, kiek pinigų skirta tiems nuomonėms formuotojams, abėcėlės tvarka pateikite jų sąrašą su atliktais darbais bei atlygio kiekvienam iš jų dydžius“, - liepos 20 d. buvo pateikti prašymai A. Dulkiui.

Lapkričio 22 d. ministerija po daugkartinių raginimų pagaliau atsiuntė atsakymą.

Paaiškėjo neįtikėtinas dalykas – minėti anoniminiai nuomonių formuotojai iš tiesų viską derino su A. Dulkio vadovaujama ministerija, tačiau jokių biudžetinių pinigų negavo, o publikacijas rengė savo iniciatyva ir savo sąnaudomis.

Tačiau, deja, A. Dulkys viso sąrašo straipsnių, laidų ar kitų nuomonių formuotojų priemonių pateikti neturi jokių galimybių.

Susipažinkime su šiuo visu fantastišku, keturis mėnesius ministerijoje rengtu atsakymu.

„Viešinimo konkursus laimėję paslaugų teikėjai, rengdami publikacijas turėjo galimybę savo iniciatyva, suderinę su Ministerija, kalbinti žinomus žmones ar visuomenėje pripažįstamus specialistus, tačiau tai paslaugų teikėjai darė savo sąnaudomis, todėl atskirai išskirti Jūsų prašomų rodiklių neturime galimybių.

Viešųjų pirkimų, vykdytų per 2021 m., finansuojamų Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, Vyriausybės rezervo lėšomis ir Sveikatos apsaugos ministerijos biudžeto lėšomis, skirtomis komunikacijai, ataskaitą rasite čia: https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/sveikatos-apsaugos-ministerijos-pranesimas-5.

Ši informacija taip pat yra viešai prieinama visuomenei Viešųjų pirkimų tarnybos tinklalapyje http://www.eviesiejipirkimai.lt/“, - parašė ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktoriaus Audrius Ščeponavičius.

ekspertai.eu_komentaras3-07.png

Komentaro nebus.