G. Nausėda aptarė mokamo privalomo testavimo dėl COVID-19 teigiamus aspektus

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/gnaus... 2021-10-31 14:40:00, skaitė 670, komentavo 11

G. Nausėda aptarė mokamo privalomo testavimo dėl COVID-19 teigiamus aspektus

Nuotr. prezidentas.lt

Šalies vadovas Gitanas Nausėda nuotoliniu būdu drąsiai be pirštinių ir be veido kaukės su Sveikatos ekspertų tarybos nariais aptarė Vyriausybės pasiūlytą ir Seimo priimtą Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą.

Įstatymu nustatoma, kad darbuotojai, kurie yra nesivakcinavę ir privalo periodiškai testuotis dėl koronaviruso infekcijos, nuo gruodžio 1 d. už testus turėtų mokėti patys arba tai turėtų daryti jų darbdavys, jei pastarasis taip nuspręstų.

Susitikimo metu ekspertai aptarė naujo teisinio reguliavimo galimą poveikį testavimo prieinamumui, susirgimų kontrolei, žmonių apsisprendimui vakcinuotis.

Taip pat buvo diskutuojama apie tokio pokyčio galimą įtaką žmonių elgsenai ir psichologinei būklei, sveikatos priežiūros prieinamumui.

Šiuo metu periodinis testavimas privalomas maždaug 120 tūkst. darbuotojų. Praplėtus privalomų testuotis profesijų ir veiklų sąrašą, tokių dirbančiųjų skaičius galėtų išaugti iki maždaug 340 tūkst.

Jei toks kiekis – 340 tūkst. statistinių vienetų – privalėtų už savo pinigus testuotis (testo kaina apie 70 eurų), valstybės biudžetas nuo vieno testo būtų papildomas maždaug 24 milijonais eurų ir surinktos lėšos padėtų dar geriau valdyti siaučiančią koronaviruso pandemiją.

Pasitarimo metu taip pat buvo apžvelgta esama COVID-19 pandemijos Lietuvoje situacija, susirgimų dinamika, hospitalizacijų, mirčių statistika bei pandemijos valdymo efektyvumas.

Šalies vadovas pasveikino ir padėkojo Sveikatos ekspertų tarybos nariams, kurie lygiai prieš metus valstybės lyderio iniciatyva susibūrė analizuoti, vertinti ir teikti atsakingoms institucijoms rekomendacijas dėl kovos su pandemija priemonių.

Per šiuos metus įvyko 18 Sveikatos ekspertų tarybos susitikimų su Prezidentu, taryba pateikė ir viešai išplatino 16 rekomendacijų paketų.

Daugiausia dėmesio sveikatos ekspertai savo analitiniais darbais ir rekomendacijomis skyrė epidemiologinės situacijos valdymui, vakcinacijos procesui ir vakcinavimosi skatinimo priemonėms, sveikatos priežiūros paslaugų efektyvumui pandemijos akivaizdoje, taip pat patarė šalies vadovui tarptautiniais pandemijos valdymo klausimais prieš Europos Vadovų Tarybos posėdžius, skirtus COVID-19 problemai spręsti.