Agnė Širinskienė: Rąsto savo akyje konservatoriai paprastai nemato, užtat labai greitai suranda krislą pas kitus

Autorius: Agnė Širinskienė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-10-27 14:23:00, skaitė 252, komentavo 0

Agnė Širinskienė: Rąsto savo akyje konservatoriai paprastai nemato, užtat labai greitai suranda krislą pas kitus

Panašu, kad VšĮ „Versli Lietuva“, kurios savininko teises ir pareigas įgyvendina A. Armonaitės vadovaujama ekonomikos ir inovacijų ministerija, apmokėjo lengvus A. Armonaitės bei I. Šimonytės ir jas lydėjusių kitų delegacijos narių pusryčius Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Pusryčiai buvo ant tiek „lengvi“, kad kainavo beveik 5 tūkstančius eurų, t.y. maždaug tiek, kiek tūlas lietuvis uždirba per pusmetį. Taip atrodo žemiau pridedama sąskaita, joje nurodytus JAE dirhamus pavertus mums įprastais eurais.

Kažkur girdėta, kad pavaldžios įmonės apmoka pietus? Girdėta. Garsieji J. Narkevičiaus kotletukai tuose pačiuose Emyratuose. Tiesa, tuomet pavaldžios įstaigos sąskaita vykusi J. Narkevičiaus delegacijos vakarienė, kuri buvo konservatorių ir žiniasklaidos vadinta „prabangia“, kainavo 713 eurų. Taigi, SEPTYNIS kartus pigiau.

„Ministro turizmas už mokesčių mokėtojų pinigus privalo būti įvertintas. Reikalausime, kad ministras grąžintų pinigus. Taip pat lauksime ministro paaiškinimo, kodėl Automobilių kelių direkcija buvo verčiama apmokėti ministro vakarienę. Tai – skandalinga“, – teigė tuomet konservatorė Seimo narė A. Gedvilienė.

O I. Šimonytė kalbėjo, kas nutiktų, jei jos Vyriausybės narys atsidurtų J. Narkevičiaus vietoje: „Norėčiau tikėtis, kad jeigu man tektų vadovauti Vyriausybei, tai bet kuris Vyriausybės narys, pakliuvęs į kažką panašaus <...> tikrai susiprastų ir pasitrauktų pats ir nereikėtų jo varyti varu nei prezidentui, nei ministrui pirmininkui, nei visam Seimui kartu surėmus pečius.“ 

Tad tikiuosi, kad, skambiai ėjusios į rinkimus, A. Gedvilienė bei I. Šimonytė savo žodžių šiandien neišsižadės ir noriu išreikšti viltį, kad ministrės A. Armonaitės bei I. Šimonytės turizmas taip pat bus įvertintas ir jos, kaip J. Narkevičius, grąžins pinigus į pavaldžios įstaigos biudžetą. Juolab, kad kaip tik Seime svarstomi asignavimai VšĮ „Versli Lietuva“, kuri dabar ypač priklausoma nuo šių dviejų ponių malonės ir gali norėti joms įsiteikti pusryčių pavidalu ar būti verčiama tuos pusryčius apmokėti. Kitaip tariant, situacija tikrai dviprasmiška ir kelianti interesų konfliktą.

Kitas dalykas: viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas draudžia politikams imti dovanas jeigu tai susiję su deklaruojančio asmens tarnybine padėtimi ar tarnybinėmis pareigomis. Tą ponios, turistaudamos Emyratuose, taip pat pamiršo. Priminsiu. VTEK konstatavo, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius suvalgytus kotletukus priėmė kaip interesų konfliktą keliančią dovaną ir pažeidė įstatymą, kai leido jo maitinimosi išlaidas komandiruotės metu apmokėti ministerijos kontroliuojamoms įstaigoms. Situacija iš esmės analogiška su ta, kurią matome šiandien. Taigi, labai nedelsdama paprašysiu ir „lengvų“ pusryčių situaciją įvertinti VTEK. Vis tik dovanos suma įspūdinga, o ir teisingumas juk visiems vienodas?

Nespėliosiu, ar „lengvi“ penkis tūkstančius eurų atsiėję Armonaitės ir Šimonytės pusryčiai konservatorių tarpe sulauks tiek dėmesio, kiek Narkevičiaus „kotletukas“. Manau, kad nesulauks. Rąsto savo akyje jie paprastai nemato, užtat labai greitai suranda krislą pas kitus. Tad konservatorių principingumą, o gal greičiau – dviveidiškumą, tuoj pat pamatysime. O karma yra karma. Ir pasitaikyk tu man, kotletukų kritikams, dar neseniai buvusiems „principingiems“ politikams tuose pačiose Emyratuose pakartoti istoriją.