USA meta per bortą Lietuvą ir 'išduria" su dujų bambaliu: dujos keliaus į Kiniją

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-10-25 00:15:00, skaitė 691, komentavo 18

USA meta per bortą Lietuvą ir 'išduria

USA derasi su Kinija dėl stambių suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) partijų tiekimo į Kinijos rinką. Šios derybos kelia vis didesni europietiškų Vašingtono sąjungininkų pyktį, kuriems esant energetinio deficito sąlygoms ir artėjant energetinei krizei, vis daugiau reikia dujų. Ypač nukentėti turėtų Lietuva, kuri vien dėl USA susipyko su Kinija ir dėl amerikoniškų dujų tiekimo  užkrovė SGD terminalo girnapusę ant tautos sprando. Dabar amerikosai atvirai „meta“ Lietuvą per bortą su visa jos '’sąjungine ištikimybe" ir SGD bambaliu, ir renkasi Kiniją, kurioje yra aukštesnės dujų kainos.

Stambiausios Kinijos valstybinės energetinės kompanijos derasi su USA SGD gamintojais dėl stambių suskystintų gamtinių dujų partijų tiekimo Kinijai. Kiniečiai ketina iš anksto sudaryti sutartis dėl gamybinių pajėgumų, kuriuos amerikosų dujininkai tikisi pradėti eksploatuoti iki šių metų pabaigos.

Naujos SGD gamybos įmonės leis amerikonams padidinti suskystintų gamtinių dujų gamybą daugiau nei 10%. Atsižvelgiant į pasaulinį energijos deficitą, ši priemonė yra labai savalaikė ir gyvybiškai būtina.

Tuo stipresnis yra Europos pasipiktinimas dėl to, kad atsižvelgiant į esamas kritines sąlygas dėl dujų trūkumo Europos energetinėje rinkoje, amerikoniški "sąjungininkai" planuoja taip Senajam pasauliui reikalingas dujas parduoti Kinijai.

„Jei Pekinas ir Vašingtonas sudarys sandorį, tai jis gali tapti problema Europai, nes jos dujų saugyklos nėra pakankamai pilnos“,-pranešė Vokietijos televizijos kanalas „N-tv“.

Jeigu USA SGD tankeriai pasuks į Aziją, o ne į Europą, tai dujų kainos europietiškoje rinkoje išaugs dar labiau. Nors šios kainos jau dabar tokios, kad toje pačioje Vokietijoje užsidaro gamyklos, o socialinė reklama moko vokiečius, kaip šildymo sezono metu deginti balaną.

Prieš mėnesį europiečiai jau piktinosi, kad Rusija neskuba patenkinti padidėjusių Europos energetinių poreikių. Ukrainos dujų transportavimo sistemos "nakačkė" nedidėja, nes gali neatlaikyti ir sprogti (susidėvėjusi 80-85 %), o mėlynojo kuro tiekimas Kinijai dujotiekiu „Sila Sibiri“ auga.

Dabar paaiškėja, kad amerikoniškos kompanijos elgiasi lygiai taip pat, kaip ir „Gazprom“: jos palieka Europą savo dėmesio periferijoje ir varo deficitines dujas į Aziją, kur jų kaina yra didesnė.

Europiečiams tokia padėtis yra tiesiog piktinanti.

Ir Rusijai europiečiai neturi nieko kažko ypatingo pateikti. Už ką taip aršiai kovojo - ant to ir pasimovė. Jau keletą dešimtmečių JevroSojūzas darė viską kas tik yra įmanoma, kad sumažintų Rusijos dalyvavimą savo energetinėje rinkoje. Trečiasis energetinis paketas, dirbtinis rusiškos energijos tiekimo mažinimas, juodojo piaro kompanijos ir įvairios smulkios administracinės kliūtys „Gazprom“.

Po viso šito jau turėtų nebelikti jokio pagrindo piktintis, kad „Gazprom“ persiorientavo į Aziją ir pirmiausia vysto bendradarbiavimą su Rytais. Išeiti iš Europos – būtent tą padaryti ir buvo verčiami rusai.

Ne tai, kad kaip USA. Visa europietiška energetikos rinka buvo pertvarkoma taip, kad įtiktų USA. Vien dėl USA jie švarino erdvę – šlavė iš jos „Gazprom“. Dėl amerikoniškų tanklaivių su suskystintomis dujomis visa Europos žemyno pakrantės juosta buvo prismaigstyta SGD terminalais.

Ir štai šiandien, USA, yra pasirengusi nusispjauti į visą šitą jiems sukurtą infrastruktūrą vien tik dėl kiniečių, kurie tiesiog gali mokėti didesnę kainą nei Senasis pasaulis.

Nereikia pamiršti ir politinės šito klausimo pusės. Vašingtonas ketverius metus Donaldo Trampo ir metus laiko Džo Baideno administracijos lūpomis aiškino, kad Kinija - tai pagrindinis USA strateginis priešininkas, ir USA sąjungininkai Europoje, jei jie nori, kad amerikonai ir toliau laikytu juos sąjungininkais, turi savo santykius su Kinija palaikyti remdamiesi butent šiuo faktu.

Kitaip tariant, jokių strateginių investicijų iš Kinijos Liaudies Respublikos! Jokio "Naujojo Šilko kelio", jokių kinietiškų 5G tinklų.

Ir jokių kinietiškų išmaniųjų telefonų! Pirkite Stivo Džobso produkciją. Tuo jūs įrodysite pindosams savo transatlantinį solidarumą, o jis, kada manys jog tai bus reikalinga, jus užtars pagal NATO liniją. Galimai. Tikriausiai.

Europietiški NATO sąjungininkai buvo priversti vykdyti šiuos reikalavimus. Dažnai nenorom ir paraginti pagaliu, tačiau atsirado ir nuoširdžių „transatlantinio solidarumo“ entuziastų.

Didžiausias entuziastas - tai, žinoma, yra "Gerovės valstybė", Lietuva. Pastaroji, norėdama pelnyti USA palankumą, de facto nutraukė diplomatinius santykius su Kinija, savo veikla pasiekusi to, kad iš Vilniaus buvo atšauktas Kinijos ambasadorius.

Ir kaip buvo neatšaukti? Juk būtent Lietuva suagitavo Europą dėl „uigūrų genocido“ temos, atidarė pas save diplomatinę Taivanio atstovybę, paskelbė grėsme "nacionaliniam saugumui" kinietiškus „Xiomi“ ir „Huawei“ telefonus.

Ir visa tai palydint kalbomis apie tai, kad europiečiams reikėtų susitelkti prieš bendrą grėsmę, palaikyti USA jos šventojoje kovoje su Kinijos komunistiniais-autokratais, o galvoti apie niekingus Kinijos pinigus yra tiesiog žema.

Manoma, kad atsidėkojant už tokią šunišką ištikimybę Lietuva liks su tuščiu SGD bambaliu, kuris, beje, taip pat buvo užnertas kaip girnapusė ant tautos kaklo vien tik dėl dujų tiekimo iš Pindostano. Ir dabar, vietoj savo ištikimų pakalikų, amerikosai  iš dujų krizės trauks tuos pačius kinietiškus komunistus ir autokratus.

Ir nėra ko inkšti ar verkšlenti. Juk Vilnius net santykiuose su Rusija laikėsi principo „politika - atskirai, ekonomika - atskirai“, ar ne ? Na tai štai, šekit jums tas principas - toks koks yra. Kaip buvo pasakyta puikiame amerikoniškame filme „Krikštatėvis“: tai tik biznis, nieko asmeniško.