Vladimiras Putinas: tik suverenios valstybės yra pajėgios tinkamai atsakyti į laikmečio iššūkius

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/vladi... 2021-10-22 18:07:00, skaitė 465, komentavo 18

Vladimiras Putinas: tik suverenios valstybės yra pajėgios tinkamai atsakyti į laikmečio iššūkius

Sprendžiant pasaulio reikalus, Vakarų šalys vis labiau užleidžia vietą kitoms valstybėms.

Tai spalio 21 dieną Sočyje vykstančiame tarptautiniame diskusijų klube „Valdajus“ pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Rusijos lyderio nuomone, jėgų išsidėstymas pasaulyje ir toliau kinta, o tai suponuoja „dalių perskirstymą tų augančių ir besivystančių šalių naudai, kurios iki šiol jautėsi nuskriaustos“.

„Kalbant tiesiai, Vakarų dominavimas pasaulio reikaluose, prasidėjęs kelis šimtmečius atgal ir tapęs kone absoliučiu trumpame periode XX amžiaus pabaigoje, užleidžia vietą daug įvairiapusiškesnei sistemai“, - pasakė Putinas.

Jis taip pat pasakė, kad egzistuojantis kapitalizmo modelis, kuris šiandien yra absoliučios daugumos šalių visuomeninės santvarkos pagrindas, išsisėmė.

Šitas modelis neleidžia surasti išeities iš „vis painesnių prieštaravimų raizginio“, visur, netgi pačiose turtingiausiose šalyse stebima vis gilėjanti nelygybė, kuri yra materialinių gėrybių netolygaus paskirstymo pasekmė, pažymėjo Rusijos prezidentas.

Pasak Putino, nugalėtojai „šaltajame kare“ neturėtų manyti, kad jų triumfas bus amžinas.

„Tie, kurie po šaltojo karo pabaigos pasijuto nugalėtojais, greitai pradėjo jausti - nors jiems atrodė, kad jie užkopė į patį Olimpą - jog net ant šito Olimpo žemė slysta dabar jau iš po jų kojų. Niekas negali sustabdyti akimirkos, kad ir kokia nuostabi ji atrodytų“, - pasakė Putinas.

Rusijos lyderis taip pat pažymėjo, kad po šaltojo karo pasaulis bando, bet negali sukonstruoti stabilios globalios tarpusavio santykių sistemos.

Rusijos prezidentas taip pat pareiškė, kad globalūs klimato pokyčiai yra akivaizdūs.

„Klimato deformacijos ir aplinkos degradacija yra tokios akivaizdžios, kad net patys nerūpestingiausi miesčionys negali numoti į jas ranka“, - pasakė Putinas.

Pasak Rusijos lyderio, galima tęsti mokslinius ginčus dėl vykstančių procesų mechanizmų, bet negalima neigti, kad šie procesai gilėja, ir reikia kažką daryti.

„Potvyniai, sausros, uraganai tapo kone norma. Pavyzdžių labai daug“, - pabrėžė Rusijos prezidentas.

Jis taip pat teigė, kad maisto trūkumo Žemės planetoje krizė vis labiau gilės.

„Kai kuriose valstybėse ir net ištisuose regionuose iškyla maisto krizė. Ir yra rimtas pagrindas manyti, kad šita krizė artimiausiu metu gilės ir gali pasiekti kraštutines formas“, - pasakė Putinas.

Rusijos lyderis taip pat priminė, kad pasaulyje yra vandens ir elektros energijos deficitas, jau nekalbant apie skurdą arba deramo medicinos paslaugų lygio nebuvimą kai kuriose šalyse.

Kalbėdamas apie koronaviruso pandemiją, Rusijos prezidentas pareiškė, kad pandemija turėjo suvienyti pasaulio bendruomenę, bet gavosi taip, jog prieštaravimai tarp įvairių šalių tik pagilėjo.

„Koronaviruso pandemija, kuri teoriškai turėjo suvienyti žmones kovoje su tokio masto bendra grėsme, tapo ne vienijančiu, o išskiriančiu faktoriumi“, - pasakė Putinas.

Taip atsitiko dėl daugelio priežasčių, tačiau pagrindinė yra ta, jog "problemų sprendimo buvo pradėta ieškoti įprastose schemose, o jos kaip tik ir neveikia, tiksliau, veikia, bet dažnai tik blogina padėtį".

Be viso kito, pandemija parodė, kad „pagrindinis pasaulinės tvarkos struktūrinis vienetas yra valstybė“.

„Pastarąjį dešimtmetį daug kas švaistėsi skambiomis koncepcijomis, kuriose valstybės vaidmuo buvo skelbiamas pasenusiu ir nueinančiu. Neva globalizacijos sąlygomis nacionalinės sienos tampa anachronizmu. Taip kalbėjo ir tie, kurie bandė atidaryti svetimas sienas, pasitikėdami savo konkurenciniais pranašumais. O kai tik paaiškėja, jog kažkas kažkur pasiekia geresnius rezultatus, tai iš karto grįžta prie savo sienų uždarymo, tvorą stato. Ar mes šito nematome?“, - sakė Putinas.

Rusijos prezidentas įsitikinęs, kad tik suverenios valstybės yra pajėgios tinkamai atsakyti į laikmečio iššūkius ir piliečių poreikius.

Bet kokia pasaulio tvarka turi atsižvelgti į valstybės interesus, pradėti nuo jų, o ne bandyti įrodinėti, kad jų neturi būti.

„Be to, negalima kam nors kažką primetinėti. Taip pat ir vertybių, kurias kažkas, vedamas savo sumetimų, pavadino universaliomis. Juk kai ateina krizė, lieka tik viena universali vertybė – žmogaus gyvybė. Ir kaip ją išsaugoti, kiekviena valstybė sprendžia savarankiškai“, - pasakė Putinas.

Pasak Rusijos prezidento, revoliucijas iššaukia krizė, bet revoliucijos negali išspręsti krizės. Tai įrodo 1917 metų įvykiai Rusijos imperijoje ir 1991 metų įvykiai TSRS.

„Griauti – ne statyti. Ir mes Rusijoje gerai tai žinome – daugiau kaip 100 metų atgal Rusija objektyviai buvo kamuojama rimtų problemų, be ne daugiau kaip kitos šalys, o gal ir mažiau, ir galėjo palaipsniui jas išspręsti. Bet revoliuciniai sukrėtimai atvedė prie žlugimo, didžios šalies subyrėjimo. Istorija pasikartojo 30 metų atgal, kai potencialiai galinga valstybė laiku nesiėmė lanksčių, bet apmąstytų pertvarkų, ir tapo įvairaus plauko dogmatikų (ir reakcionierių, ir vadinamųjų progresistų) auka – visi pasistengė, iš abiejų pusių. Revoliucija – ne išeitis iš krizės, o krizės gilinimas", - pasakė Putinas.

Anot Rusijos prezidento, Rusijoje su nuostaba žiūrima į procesus, vykstančius šalyse, kurias įprasta laikyti progreso flagmanais.

„Aišku, tie socialiniai ir kultūriniai sukrėtimai, kurie vyksta JAV ir Vakarų Europoje – ne mūsų reikalas. Mes ten nelendame. Kažkas Vakarų šalyse mano, kad agresyvus savo paties istorijos puslapių plėšymas, daugumos marginalizavimas, atsisakymas nuo tokių pamatinių dalykų, kaip mama, tėtis, šeima arba net lyčių skirtumas – tai, jų manymu, ir yra judėjimo link visuomenės atnaujinimo gairės. Bet aš noriu pabrėžti – tai jų teisė, bet mes prašome į mūsų namus nelįsti. Mūsų požiūris kitoks, tiksliau, didžiosios dalies Rusijos visuomenės požiūris kitoks", - pasakė Putinas.

Rusijos lyderis teigia, kad Vakarų siūlomi ideologiniai receptai nėra nauji. Vakarų šalys dabar pereina per maždau tuos pačius ideologinius aspektus, per kuriuos Rusija perėjo apie 100 metų atgal.

„Bolševikai po 1917 metų revoliucijos irgi paskelbė, kad pakeis visą įprastą sanklodą. Amžinųjų vertybių, tikėjimo, santykių tarp žmonių griovimas, net visiškas šeimos atsisakymas – visa tai buvo skelbiama žengimu į progresą. Tai buvo madinga tada, kaip ir šiandien. Ir bolševikai taip pat buvo absoliučiai nepakantūs bet kokioms kitoms nuomonėms“, - pasakė Putinas.

Žiūrėdami į tai, kas vyksta kai kuriose Vakarų šalyse, Rusijos gyventojai su nuostaba atpažįsta Rusijoje diegtas praktikas, kurios liko tolimoje praeityje, pažymėjo Rusijos prezidentas.

Pasak Rusijos lyderio, technologinė revoliucija, įspūdingi pasiekimai dirbtinio intelekto sferoje, elektronikoje, genetikoje, bioinžinerijoje atveria milžiniškas galimybes. Bet jie taip pat kelia ir filosofinius, moralinius klausimus, kuriuos neseniai keldavo tik fantastikos rašytojai.

„Kas bus, kai technika pralenks žmogaus mąstymo gebėjimus? Kur įsikišimo į žmogaus organizmą riba, už kurios žmogus nustoja būti pats savimi ir virsta kita esme. Kokios yra etinės ribos pasaulyje, kuriame mokslo ir technikos galimybės tampa beribėmis. Ir ką tai reikš mums, mūsų vaikams ir anūkams? Išvardinti pokyčiai įgauna pagreitį, ir jų jau nebesustabdysi. Reaguoti į jų pasekmes reikės visiems“, - pasakė Putinas.

Šaltinis: kremlin.ru

P. S.