Reuters: PSO nusprendė neturtingoms šalims tiekti tabletes nuo COVID-19 po 10 dolerių už kursą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-10-20 09:25:00, skaitė 440, komentavo 1

Reuters: PSO nusprendė neturtingoms šalims tiekti tabletes nuo COVID-19 po 10 dolerių už kursą

PSO, nesugebėjusi neturtingas šalis aprūpinti vakcinomis nuo COVID-19 infekcijos ir testais, leido juos gydyti vaistais. Teigiama, kad vakcinų nėra, nes jas supirko turtingesnės šalys.

RBK rašoma, kad Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) nepavykus neturtingoms šalims pristatyti norimų vakcinų nuo koronaviruso, organizacija nusprendė joms pigiai teikti tyrimus ir tabletes ligoniams. Tai atskleista ASTA iniciatyvos (kurią organizuoja PSO ir partneriai kovai su COVID-19) dokumente, su kuriuo susipažino "Reuters".

Iki šiol buvo pateiktas dokumento projektas. Agentūra patikslino, kad tai susiję su programa, kurios tikslas - užtikrinti, kad neturtingos šalys turėtų vienodas galimybes gauti vakcinas, tyrimus ir gydymą nuo COVID-19. ASTA siūlo imtis priemonių, kad pacientai, sergantys lengva ir vidutinio sunkumo COVID-19, galėtų gauti antivirusinių vaistų vos už 10 dolerių už kursą.

ASTA dokumente aiškiai nenurodoma, kokie vaistai bus vartojami, tik teigiama, kad iniciatyva nori sudaryti susitarimą dėl "geriamojo ambulatorinio vaisto" teikimo iki lapkričio pabaigos. Reuthers teigia, kad minėtas vaistas yra molnupiravir, kurį gamina JAV bendrovė MSD ir jos partnerė "Ridgeback Biotherapeutics". Tai eksperimentinis vaistas, kurio forma yra tabletė ir kuris gali tapti pirmuoju plačiai prieinamu COVID-19 gydymo būdu. Jos kūrėjai teigia, kad ji 50 proc. sumažina COVID-19 rizikos grupės pacientų hospitalizacijų skaičių ir gerokai sumažina mirtingumą.

Iki šiol gydytojai beveik neturėjo vaistų nuo koronaviruso, o tie, kurie yra (remdesivir ir įvairūs monokloniniai antikūnai), leidžiami į veną. Spalio pradžioje kūrėjas paskelbė apie sėkmingą klinikinių tyrimų pabaigą. JAV reguliavimo institucija dar nepatvirtino šio vaisto naudojimo.

Kaip pažymi "Reuters", 10 JAV dolerių kaina už molnupiraviro kursą, kurią nori nustatyti ASTA, yra labai maža. Palyginimui, JAV vyriausybė jau užsakė 1,7 mln. molnupiraviro kursų už 1,2 mlrd. dolerių, taigi vienas penkių dienų kursas kainuoja 700 dolerių.

Iš pradžių ASTA nori nupirkti pakankamai vaistų, kad per ateinančius metus būtų galima surengti iki 28 mln. kursų. Tikslus kiekis priklauso nuo turimų produktų, klinikinių rekomendacijų ir kiekio, kuris kinta priklausomai nuo kintančių poreikių. Vėlesniame etape pagal šią iniciatyvą norima įsigyti daugiau naujų geriamųjų antivirusinių vaistų, skirtų lengviems pacientams gydyti. ASTA planuoja nupirkti 4,3 mln. kursų pakeistos paskirties tablečių, skirtų kritinės būklės pacientams gydyti, po 28 JAV dolerius už kursą, sakoma dokumente, nenurodant konkretaus vaisto.

https://www.rbc.ru/society/19/10/2021/616e64009a79473e67fcc22e