Sirijos sukilėliai prašo JAV duoti jiems ginklų prieš rusų aviaciją

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/10/wp-s... 2015-10-05 09:28:02, skaitė 3162, komentavo 0

Sirijos sukilėliai prašo JAV duoti jiems ginklų prieš rusų aviaciją

JAV palaikomi taip vadinami "Sirijos sukilėliai" kreipėsi į Obamos administraciją su prašymu duoti jiems raketas „žemė-oras“, kad galėtų ginti savo pozicijas nuo „negailestingų“ rusų aviacijos smūgių, praneša "Vašington post" ("Washington Post"). Šį prašymą, kaip rašo leidinys, įgarsino dviejų Sirijos sukilėlių grupuočių, Sukar al-Džabal ir Tadžamu al-Izza, atstovai.

Šis „nuosaikiųjų sukilėlių“ kreipimasis į amerikiečių valdžią susijęs su tuo, jog rusų aviacija, bent jau kol kas pagrindinai atakavo būtent „nuosaikiąją opoziciją“, stojančią prieš Sirijos prezidentą Bašarą Asadą, o ne „Irako ir Levanto islamo valstybės“ grupuotę, tvirtinama straipsnyje.

Vadovaujantis Sukar al-Džabal grupuotei Hasana Hai Ali pareiškė, jog, jei JAV nesuteiks jiems pagalbos, tai atsiranda grėsmė tolimesnei „Asado priešininkų radikalizacijai“.

„Mums reikalinga viena iš dviejų. Arba aiški politika iš Jungtinių Valstijų pusės neleidžiant to, kad Rusija ir Bašaro Asado režimas bombarduotų sirus, arba gi jos (JAV) turi perduoti mums zenitines raketas, kad mes galėtume pasipriešint rusų lėktuvų antskrydžiams – pareiškė Hasanas Hai Ali. – Jei Jungtinės Valstijos mums nepadės, tai žmonės praras tikėjimą tais, kurie mus palaiko, o tai prives prie ekstremizmo augimo“.

Šis "sirų sukilėlių" prašymas dabar svarstomas, pareiškė leidiniui amerikiečių gynybos žinybos neįvardintas šaltinis. Taip pat jis pabrėžė, jog tai „sudėtingas klausimas“, ir bet koks priimtas Jungtinėmis Valstijomis sprendimas turės savas pasekmes ne tik Vašingtonui, bet ir jo sąjungininkams kovojantiems koalicijoje prieš „Irako ir Levanto islamo valstybę“.

Pabaigai "Vašington post" pažymi, jog JAV praeityje ne kartą buvo atmetusios panašius prašymus iš jų palaikomų sirų sukilėlių pusės.

washingtonpost.com