Kristoferis Voiška. MITINGAS ĮVYKO. KAS TOLIAU?

Autorius: Kristoferis Voiška Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/kris... 2021-09-12 13:03:00, skaitė 736, komentavo 20

Kristoferis Voiška. MITINGAS ĮVYKO. KAS TOLIAU?

Tikriausiai niekas nesiginčys, kad vakarykštis mitingas buvo gerokai „skystesnis“ už tą, kurį matėme rugpjūčio 10-ąją prie Seimo. Ir ne vien tiktai dalyvių gausumu… Viena vertus, tai lėmė ne visai nesėkmingas valdžios mėginimas jį „uždusinti“ tiek draudimais ir teismais, tiek masine dezinformacijos kampanija. Kita vertus, žymiu faktoriumi čia tapo ir organizatorių, vadinamojo „Šeimų sąjūdžio“ lyderių, laikysena: pastarieji, sakyčiau, galutinai atsiskleidė kaip „iš viršaus“ valdoma opozicija…

Kaip suprasti?..

Pradėsiu tuo, kad jokių iliuzijų „Šeimų sąjūdžio“ atžvilgiu niekad neturėjau ir dar šios epopėjos pradžioje išdėsčiau visas, mano manymu, reikiamas pastabas (žr. čia: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=897442881096800&set=pb.100024932897679.-2207520000..&type=3).

Tiek dėl jų lyderių rusofobijos bei urvinio antitarybiškumo, antikomunizmo, tiek šiaip dėl smulkiaburžuazinės jų prigimties. Iš tiesų: šiuo požiūriu dauguma Lietuvos „antisistemininkų“ pakankamai panašūs. Ir todėl koncentruojasi ties kova su blogio pasekmėmis (ar tai būtų LGBT, ar kovidinis psichozas, ar dar kas kita), bet ne priežastimis.

O priežastys, kaip vis kartoju (ir kartosiu!), yra tokios:

1) kapitalistinė santvarka, jos globalinė krizė ir mutacija (į korporacijų valdomą postkapitalistinį skaitmeninį konclagerį) pagal K. Švabą ir Ko;

2) Lietuvos orientacija į Vakarus, jos pajungimas JAV-NATO-ES imperijai, iš kurios vadinamasis „vaivorykštinis“ užkratas galų gale ateina).

Ir šiuo požiūriu, bet koks praktinis politinis veiksmas turi remtis situacijai adekvačia teorija. Teorija, iš kurios sektų tiek esamos padėties kritika, tiek esminė alternatyva jai (santvarkinė, prasminė, egzistencinė).

Aišku, čia jos nėra – tėra gaivališkas bruzdėjimas. Ir jame – daug sveikų jėgų. Tik jos nukanalizuojamos. Iš vienos pusės, natūraliai: šnekamos teorinės bazės stokojantys lyderiai masių ir negali vesti toliau. Iš kitos – „Šeimų sąjūdžio“ galvos patys vykdo šį „nukanalizavimą“. Ir, manyčiau – sąmoningai…

Galima spekuliuoti, ar jie kažką susitarė su valdžia (gi buvo Grinevičiaus, Orlausko ir Rusteikos susitikimas su Seimo pirmininke Čmilyte-Nielsen), bet vien tai, kaip buvo pravestas vakarykštis mitingas, rodo, kad kovoti jie nenori.

Ir žmonės jaučiasi apgauti. Tad nekeista, kad skirstytis jie pradėjo pakankamai anksti. Kadangi dauguma iš jų – priešingai – yra nusiteikę veikti, kovoti. Mažų mažiausiai – dėl esamosios Vyriausybės pašalinimo. Bet kur tau pakovosi, kai priešaky tokie vadai?..

Taip, jie žada rengti streikus dėl priverstinio skiepijimo ir vakarykštis mitingas – tai dar ne pabaiga. Nors jaučiasi judėjimo išsikvėpimas ir, žinoma, čia galima daug ką kritikuoti. Tad liaupsinti mitingą ar jo rengėjus šiuo atveju būtų giliai klaidinga. Tačiau nei kiek ne mažiau klaidinga – sektantiškai nuo jo atsiriboti. Nes, kaip minėjau, šiame bruzdėjime netrūksta sveikų, patriotinių elementų.

Visiškai reali rizika, kad jie, atslūgus „Šeimų maršo“ ir antikovidinių protestų bangai, tiesiog išsibėgios. Panašiai gi yra buvę ir anksčiau. Tad pabrėšiu, kad su šiais elementais privalu dirbti. Pradedant kiekvienu konkrečiu žmogumi. Ne ištirpstant „Šeimų sąjūdžio“ ir panašių „nesistemininkų“ politikavimo pelkėje. Taip, vienytis reikia. Bet šiuo požiūriu, kad susivienytume – pirmiausiai turime išsiskirti…

Ne kitu, o būtent pasaulėžiūriniu, idėjiniu pagrindu, kurį pavadinsiu kairiąja-patriotine pozicija. Apsibrėždami teoriją / metodologiją, principus ir programą. Kad tokiu pagrindu tiksliai išaiškintume akivaizdžių blogybių gilumines (tiek santvarkines, socialines-klasines, tiek civilizacines) priežastis. Ir, išsiskyrę – turime eiti į gaivališkai bruzdančius žmones – bendrauti, įsiklausyti, kalbėtis ir, tai darydami, įnešti jiems reikiamą sąmoningumą iš šalies. Ir sąmoninguosius telkti į vieningą, Lietuvos darbo žmonių interesus išreiškiančią organizaciją. Nes tai ir yra tikroji to, kas vadinasi „inteligentija“, užduotis.

Kitų kelių aš nematau. Ir džiaugiuosi, jog yra šiuo keliu einančių. O būtent – Algirdo Paleckio vadovaujamas kairysis-patriotinis judėjimas „Aušra“, kurio aktyvistai rugsėjo 10 d. mitingo dalyviams išplatino daugiatūkstantinį štai tokių atsišaukimų (žr. čia: https://www.facebook.com/KovalskisJonas/posts/1859224977593018) tiražą. Nors ir neidealiai, nors ir kukliai – vis tiktai darbas vyksta. Susipratusiųjų – suvokiančių tikrąsias blogio priežastis, o ne vien tik pasekmes ir pasiryžusių su jomis kovoti, gretos pamažu gausėja. Neabejoju, kad toliau gausės. Ir vien šitoks rezultatas teikia prasmę ne stovėti nuošalėje, bet aktyviai dalyvauti vykstančiuose procesuose.

Visus dorus, mąstančius ir sąžiningus žmones kviečiu dalyvauti kartu.

Kristoferis Voiška, 2021-09-11