Policija ėmėsi teroro? Prasidėjo Kratos šeimų sąjūdžio narių namuose

Autorius: Respublika.lt Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2021-09-03 22:43:00, skaitė 864, komentavo 15

Policija ėmėsi teroro? Prasidėjo Kratos šeimų sąjūdžio narių namuose

Lietuvos teisėsauga, tikėtina, gavusi įsakymą iš aukščiau, pastaruoju metu pradėjo persekioti Lietuvos šeimų sąjūdžio koordinatorius ir kitus aktyvius dalyvius. Situaciją stebintys asmenys tokį pareigūnų suaktyvėjimą linkę sieti su artėjančiu rugsėjo 10-os dienos mitingu.

Viena iš „Šeimų maršo" organizatorių, Vitolda, savo paskyroj socialiniame tinkle, prieš keletą valandų paskelbė:

„Šiomis dienomis „Ginti. Saugoti. Padėti", kažkieno nurodymu vykdo akciją: užčiaupk artimą savo. Lietuvos šeimų sąjūdžio koordinatorių ir kitų aktyvių žmonių namuose daromos kratos, paimami kompiuteriai, mobilūs telefonai, konfiskuojamos SIM kortelės, užrašų knygutės. Jie siekia, kad mes prarastume ryšį vienas su kitu, kad nebeturėtume kontaktų, kad nebegalėtume daryti tai, ką darome".

Tai, kad policijos pareigūnai tikrai lankosi pas mitinge prie Seimo rugpjūčio 10-ą dalyvavusius asmenis, patvirtino ir redakcijos šaltiniai. Pasak jų, pareigūnų vizito jau sulaukė kalinio rūbais tądien vilkėjęs, tačiau riaušėse nedalyvavęs jaunuolis. Turima informacija, pareigūnai nepateikė nei kratos orderio, nei teismo sprendimo, tačiau patikrino asmens namus, pasiėmė jo kompiuterį, telefoną ir klausinėjo apie kitus mitingo dalyvius.

Šaltiniai prognozuoja, kad kratų ir netikėtų vizitų gali daugėti.

Kaip elgtis sulaukus „svečių", socialiniame tinkle patarė kita aktyvi visuomenės veikėja, beje taip pat sulaikyta rugpjūčio 10 d., Nendrė Rogalė Černiauskienė.

„Jei sulaukėte „svečių":

1. Prie slenksčio paprašykit dokumento - kokiu pagrindu, ko atvyko, kas tokie, ar turi pažymėjimus. Jie gali būti neuniformuoti, bet turi turėti pažymėjimus. Jūs galite pasižymėti pavardes. Jie negali veržtis į jūsų namus - nebent esat ir žinot, kad esat žudikas ar kontrabandininkas.

2. Tokie „svečiai" nesilanko tarp 22:00 ir 6:00 ryto. Kratos tokiu metu nedaromos.

3. Jei „svečiai" turi dokumentus leidžiančius jiems daryti pas jus kratą ir jei įsileidote „svečius" ir jie daro kratą - jūs turite joje dalyvauti. Jie negali po kambarius vaikščioti be jūsų, daryti kratą jums nematant.

4. Jie negali fotografuoti, filmuoti, jei toks procesinis veiksmas nėra numatytas raštu jums pateiktoje dokumentų kopijoj.

5. Visi paimami daiktai yra surašomi, jums turi būti palikta tokio dokumento kopija.

6. Jei jaučiatės nesaugiai - turite teisę stabdyti kratą iki kol atvyks jūsų advokatas. Jį privalo iškviesti „svečiai", jums paprašius.

7. Įsidėmėkite transporto priemonę su kuria atvyko „svečiai".