Graikija: nelegalams nusibodo graikai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-08-01 14:05:00, skaitė 471, komentavo 1

Graikija: nelegalams nusibodo graikai

Graikijos naujienų laikraščio "Etnos" duomenimis, neseniai migracijos centro gyventojai mėtė akmenis į pagyvenusio vyro namą, padarydami jam didelę žalą, ir bandė padegti kelias bažnyčias.

Graikai skundžiasi dėl nuolatinio nelegalų vandalizmo viešosiose erdvėse, vagystes, smurtą prieš moteris ir pagyvenusius žmones, higienos ir sanitarijos taisyklių pažeidimus.

Graikijos Malakasos gyventojai reikalauja uždaryti netoli jų esantį pabėgėlių centrą, nes nuolat gaunama pranešimų apie migrantų vykdomą nusikalstamą veiklą. Laiške Graikijos migracijos ir prieglobsčio ministerijai nedidelės, už keturiasdešimties kilometrų nuo Atėnų esančios penkių šimtų gyventojų bendruomenės nariai paragino vyriausybę perkelti tūkstančius migrantų, kurie ne kartą smurtavo kaime.

„Malakasos bendruomenei trūko kantrybė priimant migrantus“, - rašoma Malakasos mero laiške.

Pažymima, kad „Pastaruosius penkerius metus mūsų savivaldybė, kurioje gyvena penki šimtai gyventojų, nešė vidutiniškai 2600 pabėgėlių bendruomenės naštą“.

Meras paragino uždaryti šį objektą ir išvežti imigrantus.

Gegužės mėn. Graikijos ministro pirmininko Kiriakoso Micotakio vyriausybė paskelbė apie savo planą perkelti migrantus į Lesbo ir Chijo salas, kai bus pastatyti nauji objektai.

2019 m. vasarą darbą pradėjusi konservatorių vyriausybė laikosi vis griežtesnės pozicijos dėl migrantų antplūdžio į šalį nei jos pirmtakė kairiųjų pažiūrų vyriausybė.

JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro duomenimis, 2021 m. į Graikiją atvyko 4 172 migrantai, daugiausia iš Afganistano, 2020 m. - 15 696, o 2019 m. - 74 613 prieglobsčio prašytojų, kurie Graikijos krantus pasiekė sausuma ir jūra.

Graikijos salose Egėjo jūroje migrantų skaičius taip pat labai sumažėjo. Birželio pabaigos duomenimis, Koso, Leroso, Chioso, Samoso ir Lesbo salose liko tik 7 700 prieglobsčio prašytojų. Praėjusių metų balandį jų buvo apie 40 000. Jų skaičius mažėja dėl kelių priežasčių. Pirma, pastaraisiais mėnesiais Atėnų administracija perkėlė į žemyną žmones, kuriems greičiausiai bus suteiktas prieglobstis. Tuo pat metu pastaruoju metu Turkijos krantus kirto palyginti nedaug žmonių. Be to, Graikijos vyriausybė sustiprino savo jūrų ir sausumos sienų kontrolę. Birželio pradžioje imigracijos ministras Notis Mitarakis taip pat paskelbė, kad Graikija sustabdys Somalio, Afganistano, Sirijos, Sirijos, Pakistano ir Bangladešo piliečių, neteisėtai atvykusių į jos teritoriją iš Turkijos pakrantės, prieglobsčio prašymų nagrinėjimą.

A. Mitarakis teisino šį žingsnį sakydamas, kad Turkija yra saugi trečioji šalis migrantams.

Notis Mitarakis anksčiau teigė, kad nuo Somalio iki Didžiosios Britanijos besidriekiantis kontrabandos tinklas, kuriam vadovauja prekeiviai žmonėmis ir nevyriausybinės organizacijos, organizuoja imigraciją į Graikiją. NVO "Aegean Boat Report", kuri renka ir skleidžia informaciją apie migrantus iš Turkijos į Graikiją, pastaruoju metu karštai ginčijasi su Graikijos vyriausybe. Graikijos policija apkaltino šią organizaciją šnipinėjimu ir dalyvavimu neteisėtai gabenant migrantus į Graikiją. Grupė atmetė kaltinimus ir paragino Atėnus atsiprašyti.

Šaltiniai:

https://magyarnemzet.hu/kulfold/eleguk-lett-a-gorogoknek-a-migransok-vandalizmusabol-10135550/

https://unser-mitteleuropa.com/griechen-haben-schnauze-voll-vom-vandalismus-der-migranten/