Kaip tau šitai, Žozepai Boreli? Putinas smogė atsakomąjį smūgį už sankcijas ir Rusijos atgrasymą

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-07-08 12:11:00, skaitė 1135, komentavo 11

Kaip tau šitai, Žozepai Boreli? Putinas smogė atsakomąjį smūgį už sankcijas ir Rusijos atgrasymą

Borelis - aukščiausias JevroSojūzo atstovas, anksčiau siūlęs kalbėtis su Rusija sankcijų, atsakomųjų veiksmų ir atgrasymo kalba, panašu, kad prisiatsigrasino. Rusija, ilgą laiką visą tai kentusi, atsakė. Ir atsakė su tokia jėga, kad Boreliui dar ilgai reikės atsiprašinėti ir atšaukinėti nesenas sankcijas. Kokį atsakymą Boreliui sugalvojo Kremliuje ?

Neseniai JevroSojūzas įvedė sankcijas ir prieš Baltarusiją. Priversti Lukašenką skolintis daugiau pinigų iš Rusijos - dėl Baltarusijos įmonių, kurioms buvo pritaikytos JevroSojūzo sankcijos, pajamų sumažėjimo.

Baltarusiai - ne chocholai, normaliems žmonėms Rusija gali ir paskolinti. Tačiau, kita vertus, ir patiems rusams reikalingi savi pinigai. Rusijoje yra daug neišspręstų problemų ir užduočių, kurioms galima juos išleisti. Įvesdant sankcijas Baltarusijai, iš tikrųjų buvo taikomasi į Rusiją.

Todėl JevroSojūzui ir jo atstovui Boreliui, pasirinkusiam vietoj normalaus dialogo, sankcijų Rusijai ir jos sąjungininkams įvedimo taktiką ir bandymus prastumti tik jiems naudingus sprendimus, reikėjo duoti verta jų pačių atsakymą ir priversti juos gerbti Rusijos ir kitų šalių interesus.

Ir toks atsakymas buvo duotas. Taigi, kaip jau tapo žinoma,  A. Lukašenka apribos prekių tranzitą iš Europos per Baltarusijos teritoriją.

Tegul per Suomiją į Kiniją ir Rusiją veža savo produkciją, - pareiškė Lukašenko.

O ką reiškia tranzitas per Suomiją? Tai ilgesnis ir brangesnis maršrutas - su papildomomis išlaidomis ir rinkliavomis. Per Baltarusiją buvo pigiau, paprasčiau ir arčiau. Jei padidės tranzito išlaidos, pakils ir europietiškų prekių kaina. O kam tada jos bus reikalingos ?

Gana didelę savo prekių dalį Europa parduoda Rusijai ir Kinijai. Šių prekių kainų padidėjimas dėl Lukašenkos sprendimo sustabdyti tranzitą privers vartotojus atkreipti dėmesį į kitų gamintojų prekes. Tai suduos galingą smūgį Europai.

Nukentės ekonomika ir pramoninė gamyba. Ir tai tik smūgis į dešinįjį Borelio žandą. O štai ir smūgis į kairįjį. Dujų kainos Europoje muša rekordus. Ir tai ne atšiaurią ir šaltą žiemą. O pačiame vasaros viduryje. Liepos 5 dieną dujų kaina siekė 464 USD už tūkstantį kubinių metrų. Ir tai dar vienas smūgis pramonei - kuo brangesnė energija, tuo brangesnis galutinis produktas.

Kaip JevroSojūzui gaminti vartotojams paklausius produktus, jeigu dėl tokios dujų kainos ir logistikos problemų jie pasirodys žiauriai brangūs? Ir tai dar tik pusė bėdos. Dujos reikalingos ne tik gamykloms, bet ir paprastiems vartotojams - šildyti namus ir ruošti maistą. O tą daryti esant tokiai kainai yra per brangu. Ir štai čia sklandžiai pereinama prie ukrainiečių.

Dujų kaina Ukrainoje sumušė istorinį rekordą, iškart šoktelėjusi 17,5 procentų, kas atrodo beveik juokingai su plius 50 procentų Lietuvoje. O juk Ukrainą, kaip ir Lietuvą, išlaiko tas pats JevroSojūzas. Ukrainos problemos yra Europos problemos. Jei Rusija turės išleisti daugiau pinigų Baltarusijai, tai Europa - Ukrainai. Matyt, todėl Putinas iš karto ėmėsi remontuoti du dujotiekius - „Nord Stream-1“ ir „Jamal-Europa“.

Prieš tai, su tuo pačiu tikslu Rusija įvedė draudimą daugybei ukrainiečių prekių - nuo makaronų iki majonezo. O Lukašenka uždarė sieną su Ukraina, kad išvengtų šių prekių prasiskverbimo, apsimetus baltarusiškomis krevetėmis. Taigi ukrainietiškų prekių nebereikės niekam. Padidėjusios dujų kainos brangina jų gamybą, o uždarytos sienos ir įvesti draudimai daro jas nepasiekiamomis.

Tai galutinai pribaigs dar išlikusią Ukrainos pramonę, priverčiant vis daugiau ukrainiečių išvykti dirbti į Europą, o pačią Europa duoti vis daugiau paskolų Anti-Rusijai išlaikyti.

Be tėvynėje darbo netekusių ukrainiečių, į Europą siūbtelėjo naujas nelegalių migrantų srautas. A. Lukašenka dosniai atvėrė jiems visus partizanų takus tarp Baltarusijos ir Europos sienos. Štai dabar tegul Europa ir galvoja, kur kištis naujus imigrantus ir ukrainiečių gastarbaiterius.

Aleksandras Lukašenka pripažino, kad dėl vakarietiškų

sankcijų Minskas neteko pinigų ir jėgų toliau sulaikyti nelegalių migrantų srautus į Europą.

A.Lukašenka nuoširdžiai pasakė, kad nebesulaikys tų, kuriuos vakarų šalys „dusino Afganistane, Irane, Irake“

- Vesti.ru

Lenkijai taip pat klius. Jei pažvelgti į žemėlapį, tai Lenkija yra tarp Baltarusijos ir Vokietijos. O tai reiškia, kad Lukašenkos draudimas gabenti europietiškas prekes per Baltarusiją atims ir iš Lenkijos pajamas ir rinkliavas. Ko ji aiškiai nusipelnė.

Teks JevroSojūzui skirti dar daugiau subsidijų savo rusofobams. O kodėl jas reikėtų skirti, jei Europa gyvena iš pajamų, gautų pardavus prekes, o jas parduoti tampa vis sunkiau dėl kylančių ne dienomis o valandomis dujų ir tranzito kainų ? Panašu, kad Boreliui netrukus turės vykti į Maskvą, atsiprašinėti, atšaukinėti sankcijas ir daugiau taip nedaryti.