Lietuvos durys teroristams plačiai atvertos. Tyrimas rodo, kad tarp nelegalų gali būti džichadistų

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-06-19 21:23:00, skaitė 460, komentavo 4

Lietuvos durys teroristams plačiai atvertos. Tyrimas rodo, kad tarp nelegalų gali būti  džichadistų

Portale „Jeune Afriqua“ (Jaunoji Afrika) Inès Daif ir Stéphane Kenech paskelbė tyrimą, skirtą Sirijoje sulaikytiems džihadistams, kurie iš prastai saugomų stovyklų, įvairių pajėgų kontroliuojamose teritorijose, pabėga. "Daech" nariams pavyksta pasiekti Europą, Šiaurės Afriką ar Turkiją. Kaip jie tai daro? Kokiais maršrutais jie keliauja?

Nuo 2019 m., kai žlugo Irake ir Sirijoje įsikūręs save pasiskelbęs kalifatas, tūkstančiai jų glaudžiasi laikinose stovyklose Sirijos šiaurės rytuose, saugomi Sirijos demokratinių pajėgų (SDF, koalicijos, kurioje dominuoja kurdai). Kai kuriems džihadistams pavyksta pabėgti, todėl jie gali kelti grėsmę savo kilmės šaliai arba šaliai, į kurią vyksta slapstytis, tvirtina straipsnio autoriai. Bėgliai išvengia vietos valdžios institucijų ir tarptautinės koalicijos dėmesio, pasirinkdami skirtingus kelius. Straipsnyje pateikiami konkretūs pavyzdžiai Prancūzijos piliečių-džichadistų ir jų žmonų, pabėgusių iš įkalinimo vietų Sirijoje.

image.png

Sirijos aktyvisto ir teisininko ataskaitoje minimi devyni pagrindiniai "oficialūs" kalėjimai Sirijos šiaurės rytuose, pavyzdžiui, Hasakėje, ir aštuoniolika "slaptų" centrų, esančių Rakoje, Deir el Zore, Kamišlyje, Kobanėje, Hasakėje ar Čaddade. Į pietus nuo Hasakės, už kelių kilometrų nuo Chaddadeh, buvę Kinijos bendrovės angarai paversti "slaptu kalėjimu".

"Jeune Afrique" gavo buvusio sirų kalinio, suimto už "kontrabandą", kuris ten buvo laikomas nuo 2019 m. gruodžio mėn. iki 2020 m. kovo mėn., liudijimą. Šio žmogaus teigimu, "Ten yra daugiau nei 6000 žmonių." Slaptasis Čaddadės kalėjimas vadinamas "Bucca 2", kurį per dešimt metų perėjo 100 000 kalinių. Tarp jų - mažiausiai devyni "Daech" nariai, įskaitant buvusį "kalifą" Abu Bakr al-Baghdadi.“

image.png

"Kontrabandininkai nesirenka maršrutų, viskas priklauso nuo to, kur bėgliai keliauja", - sako Faysalas iš Deir el Zoro Sirijos rytuose, buvusios kovos su "Daech" zonos.

Teigiama, kad pabėgusių iš stovyklų džichadistų „strategijos yra įvairios“, o "Bėgimo būdų yra tiek, kiek yra bėgančių žmonių." Kai kurie elgiasi kaip vietiniai gyventojai, rizikuodami būti demaskuoti patikros punktuose. Kiti naudojasi kontrabandininkų paslaugomis, kurie gali juos "parduoti" teritorijoje esančioms kurdų, turkų ar sirų pajėgoms. "Pabėgę iš kovų zonos, keliais žingsniais nuvykome į Idlibą", - pasakoja C*. Vėliau, kai atvyko į Turkiją, gavo suklastotus dokumentus. Taip, teigiama, prasmuko nuo 250 iki 300 Prancūzijos džihadistų.

IDLIBE VISADA GALIMA PRASMUKTI PRO TINKLĄ... Kartais bėgliai iš stovyklos išvažiuoja kariniu automobiliu, nes vienas iš kontrabandininkų pats yra karys arba yra susitaręs su kareiviu", - pasakoja Amiras. Kurdas turi stiprų autoritetą ir gali užtikrinti išėjimą iš stovyklos. Arabas turi patirties keliuose. Automobilis juos veža per Iraką iki sienos. Tada jie turi nueiti 500 metrų, o kitoje pusėje juos pasitinka žmogus. Kelių yra ne vienas, bet tas, kuris veda į Erbilio rajoną, eina per pasienio Šammaro kaimus.

Pažymima, kad kontrabandininkai ir vietinių gyventojų tinklai saugo besislapstančius asmenis. Kai kurie vyksta į šiaurės rytų Afriką: "Jie keliauja per Turkiją, o tada keltu iš Iskenderuno keliauja į Port Saidą Egipte", - sako vienas šaltinis. Kiti vyksta į Magrebą, Graikiją, Europą", - sako Sirijos aktyvistas. Kontrabandininkai ir vietinių gyventojų tinklai siūlo pasislėpusiųjų apsaugos tinklą. Keliuose liudijimuose minimas vietos genčių narių bendrininkavimas, kad bėgliai galėtų netrukdomai kirsti šalį.

"Dauguma kontrabandininkų yra iš vietinių genčių ir naudojasi netoli sienos esančiais namais, kuriuose apgyvendina žmones, kol sutemsta, kad galėtų kirsti sieną. Kartais už keturių džihadistų kelionę į Turkiją per benamių kontroliuojamas teritorijas susitariama dėl 60 000 dolerių. Tai labai brangu. Gentys norėtų susigrąžinti visus pinigus, tačiau jos neturi tam galios. Kontrabandininkai turi pranešti apie save, kad galėtų "praktikuotis".

foreign-di-ritorno-bis-1024x781.png

Teroristų iš Sirijos maršrutai (be naujo Lietuvos maršruto)

Teroristų vežimo maršrutas per Lietuvą?

LRT rašoma, kad toliau daugėja skrydžių iš Irako į Minską. Pastebima, kad lėktuvai šiais reisais keičiami į didesnius. Du kartus per savaitę iš Bagdado ir kiekvieną dieną – iš Stambulo. Tiek skrydžių į Minską, kuriais atvyksta migrantai. Jie pereina Lietuvos sieną. Minske dabar gali būti jau apie pusantro tūkstančio migrantų, pasiruošusių kirsti Lietuvos sieną.

image.png


Gegužės dešimtą dieną Minske nusileido pirmas „Fly Bagdad“ lėktuvas, kuris atvežė „turistus iš Bagdado“, kuriuos „domina Baltarusijos istorija“. Į Minską kaip ir anksčiau skrenda „Iraq Airlines“. Susidomėjusių Baltarusijos praeitimi irakiečių tiek padaugėjo, kad skrydžių skaičius padvigubėjo, o vietoj Boeing 747, o dabar skraido Boeing 777.

LRT pažymi, kad skrydžiai į Minską populiarūs, o bilietų į ateinančio penktadienio reisą pirmadienį jau nebuvo. Bilieto kaina – keturi šimtai dolerių. Keleiviai perka bilietus per Baltarusijos valstybinę turizmo įmonę „Centrkurort“, vizos jiems išduodamos automatiškai. Atvykėliai iš Irako ir Sirijos už visą kelionės paketą – bilietus, apgyvendinimą Minske ir palydėjimą iki Lietuvos pasienio – sumoka nuo 1,5 iki net 15 tūkstančių JAV dolerių.

Lietuvos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pasakė: „Po šitų skrydžių mes matome naujus srautus“.

Lietuvos durys potencialiems teroristams plačiai atvertos

Lietuvos tarptautiniai įsipareigojimai verčia priimti visus nelegaliai kertančius valstybės sieną, kurie prašo prieglobsčio. Daugumas atvykėlių sąmoningai sunaikina savo asmens dokumentus. Tai reiškia, kad potencialiems teroristams, pabėgusiems iš kalėjimų Sirijoje, mūsų durys yra plačiai atvertos.

Pirmoji ir paskutinė nuotraukos - LRT.

Mane dar galima surasti "Telegram" grupėje: "Dr. Algimantas Lebionka."

Taip pat https://vk.com/id460381786