G. Nausėda nurodė Rusijai atitraukti ginkluotąsias pajėgas iš okupuotų Sakartvelo teritorijų

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/gnaus... 2021-06-11 17:43:00, skaitė 827, komentavo 10

G. Nausėda nurodė Rusijai atitraukti ginkluotąsias pajėgas iš okupuotų Sakartvelo teritorijų

Nuotr. prezidentas.lt

Šalies vadovas Gitanas Nausėda per oficialų vizitą Sakartvele apsilankė prie okupuotų teritorijų Pietų Osetijoje, Didi Khurvaleti miestelyje ir perkeltų asmenų stovykloje Patara Khurvaleti, kur susitiko su vietos bendruomene.

Valstybės lyderio teigimu, Rusijos vykdoma Sakartvelui priklausančių Abchazijos ir Cchinvalio (Pietų Osetijos) regionų okupacija yra tarptautinės teisės pažeidimas. Nuo 2008 m. Lietuva aktyviai kelia šį klausimą tarptautiniuose forumuose.

„Rusija privalo prisiimti atsakomybę už Abchazijos ir Pietų Osetijos okupaciją ir žmogaus teisių pažeidimus šiuose regionuose. Taip pat turi atitraukti ginkluotąsias pajėgas iš okupuotų Sakartvelo teritorijų. Siekiant priversti Rusiją laikytis tarptautinių įsipareigojimų, būtinos nuoseklios tarptautinės bendruomenės pastangos ir spaudimas“, - pasakė G. Nausėda, apsilankęs prie administracinės linijos su okupuotu Pietų Osetijos regionu.

bdb.jpg

Visame Sakartvele skaičiuojama virš 300 tūkst. šalies viduje perkeltų asmenų, kurių integracija nepaprastai svarbi siekiant pažangos šalyje.

Šalies vadovas padėkojo ES stebėsenos misijai už indėlį užtikrinant stabilumą ir pasitikėjimo kūrimą Sakartvele. Šioje misijoje dirba ir septyni stebėtojai iš Lietuvos.

Ekspertai.eu primena, kad Sakartvelas yra viena iš šešių Rytų partnerystės valstybių, kuriai Lietuva padeda geriau įveikti korupciją, sparčiau artėti prie vakarietiškos kultūros ir integruotis į Europos Sąjungą bei NATO.

Šaltinis: prezidentas.lt