Nausėda Moldovoje pamiršo apie skalbimo miltelius ir alų

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/naus... 2021-05-15 12:18:00, skaitė 1075, komentavo 6

Nausėda Moldovoje pamiršo apie skalbimo miltelius ir alų

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda atvyko oficialaus vizito į Moldovą. Šio vizito tikslas – aptarti situaciją šioje šalyje ir artėjančius parlamento rinkimus, parodyti solidarumą ir paramą Moldovos europinės integracijos siekiams.

Susitikęs su Moldovos Prezidente Maia Sandu šalies vadovas teigė, kad aiškiai jaučiamas ir matomas Moldovos žmonių europietiškas nusiteikimas ir demokratijos troškimas.

Nausėda pamiršo, o gal nutylėjo, kai Lietuva buvo įvarytą į Europos sąjungą už skalbimo miltelius, alų, limonadą ir šokoladuką.

„Mes visuomet prisiminsime jūsų paramą Lietuvos nepriklausomybei 1990 m. gegužę. Šiandieną Lietuva gali atsidėkoti paremdama Moldovą kelyje į Europos Sąjungą. Nereikia teorinių svarstymų apie ES teikiamą naudą, geriau rodykime pavyzdį. O Lietuva yra pavyzdys, rodantis, kad užsibrėžus kryptį ir nuosekliai jos laikantis, galima pasiekti svarbiausių tikslų“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad ES Rytų partnerystė yra vienas svarbiausių Lietuvos užsienio politikos prioritetų. O Lietuva tvirtai remia Moldovos eurointegracijos siekius. Pasak Lietuvos Prezidento, einant europinės integracijos keliu Moldovai svarbu rodyti pažangą įgyvendinant reformas ir išlaikyti šalies vienybę. Lietuva ir kitos ES valstybės narės yra pasirengusios padėti Moldovai spręsti struktūrines problemas įgyvendinant reformas teisingumo srityje, kovoti su korupcija, prisidėti užtikrinant bankų ir draudimo sektoriaus stabilumą bei palankią verslo aplinką.

Dvišaliame Prezidentų ir delegacijų susitikime aptarta ir kova su koronaviruso pandemija. Lietuva pritaria Europos Komisijos siekiui sukurti bendrą ES vakcinų dalijimosi sistemą su ES Rytų partnerystės šalimis. „Mūsų vyriausybė taip pat aktyviai ieško būdų, kaip paremti Moldovą kovoje su pandemija, ieško galimybių skirti vakcinų, teigiamo sprendimo tikimės per artimiausias savaites“, – sakė šalies vadovas. Praėjusiais metais, pandemijos pradžioje, Lietuva Moldovai siuntė apsaugos priemonių medicinos darbuotojams.

Šalies vadovas paragino Moldovą stiprinti bendradarbiavimą su NATO ir pasitelkti Lietuvos ambasadą, kuri atlieka ir NATO kontaktinės ambasados funkcijas, siekiant sustiprinti Moldovos saugumą ir visuomenės atsparumą hibridinėms grėsmėms ir dezinformacijai.

Tik atvykęs valstybės vadovas susitiko su lietuvių bendruomene, Moldovoje dirbančiais Lietuvos ekspertais, apžiūrėjo ambasadoje eksponuojamą parodą „Karas po karo: 1944–1953 m. antisovietinis karinis pasipriešinimas Lietuvoje“. Tai dokumentinė fotografijų paroda, atspindinti ginkluotą pokario partizanų pasipriešinimą.

Vėliau penktadienį Prezidentas dalyvaus diskusijoje su įvairių sričių Moldovos nevyriausybinių organizacijų atstovais – istorikais, tiriančiais sovietinio režimo nusikaltimus, kovotojais su korupcija ir dezinformacija, žmogaus teisių ir žiniasklaidos laisvės gynėjais. Šalies vadovo požiūriu, nevyriausybinių organizacijų veikla ir pilietinės visuomenės aktyvumas nepaprastai svarbūs demokratiniams procesams šalyje, pranešė prezidento komunikacijos grupė.

BV inf.