Lietuvoje prieš Putiną tobulins pilietinį ir patriotinį ugdymą

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-05-11 16:08:00, skaitė 553, komentavo 0

Lietuvoje prieš Putiną tobulins pilietinį ir patriotinį ugdymą

Mažėjantis neigiamas Vladimiro Putino vertinimas sukelia didelį susirūpinimą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Laurynui Kasčiūnuis ir šio komiteto nariui Valdui Rakučiui

Lietuvos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) bei Švietimo ir mokslo (ŠMK) komitetai trečiadienį rinkosi į posėdį aptarti "dezinformacijos ir propagandos poveikio Pietryčių Lietuvoje klausimą". Bendrame komitetų posėdyje buvo aptarta vakcinavimo laikotarpiu ypač išaugusi informacinės erdvės svarba. Taip pat buvo konstatuota, kad Lietuvoje mažėja neigiamas Putino vertinimas.

Buvo net pristatyti tyrimų duomenys. "Spinter" tyrimų duomenis bendrame Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) bei Švietimo ir mokslo (ŠMK) komitetų posėdyje pristatė Rytų Europos studijų centro (RESC) analitikas Andrius Prochorenka.

"Jeigu mes pasižiūrėtume į Putino vertinimą kelerių metų laikotarpyje nuo 2016 m., tai V. Putino vertinimas, nors vis dar yra labai neigiamas, tačiau jis dabar yra mažiau neigiamas, nei buvo prieš kelerius metus. Jeigu vertintume skalę nuo -100 iki +100, tai prieš 4 metus jo vertinimas buvo -48, dabar jis yra tik -28. Dabar jo vertinimas yra daug mažiau neigiamas nei prieš kelerius metus", – komitetų posėdžio metu teigė jis.

Tai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Laurynui Kasčiūnuis ir šio komiteto nariui Valdui Rakučiui kelia didelį susirūpinimą. Todėl ponai parlamentarai siūlo Lietuvos mokyklose tobulinti pilietinį ir patriotinį ugdymą. Kad sustiprinti lietuvaičių pilietinio pasipriešinimo valią. Latvijos pavyzdžiu.

"Viena kryptis yra tokia, ką padarė latviai, kur būtent tokią programą kaip nacionalinis saugumas ir krašto apsauga kuruoja ne Švietimo ministerija, o Krašto apsaugos ministerija ir nuo 2024 metų ji tampa privaloma mokyklose, – nuotolinėje spaudos konferencijoje trečiadienį sakė  Kasčiūnas. – Tai galimas kelias ir mums. Galbūt nebūtinai Krašto apsaugos ministerija turėtų būti lydinčioji, gal ji ir toliau turėtų būti remiančioji, bet vis tiek kalbame apie privalomumą".

Pono Kasčiūno teigimu, yra ir kitas variantas – nacionalinio saugumo ir krašto gynybos programos elementais papildyti pilietinių pagrindų programą.

"Alternatyvi kryptis, kuri dabar šiek tiek ir dominuoja – tai, kad nacionalinio saugumo ir krašto gynybos programa ir geriausiais jos elementais papildyti dabar jau egzistuojančią pilietinių pagrindų programą. Lyg ir tokį kelią dabar pasirinko Švietimo ministerija", – teigė NSGK pirmininkas.

Pasak konservatoriaus Kasčiūno, į pilietinio ir patriotinio ugdymo tobulinimą galėtų įsijungti ir Šaulių sąjunga, o patrauklumą didintų praktiniai mokymai.

"Patrauklumą tiek formaliajame, tiek neformaliajame ugdyme didintų tokie elementai kaip išgyvenimo įgūdžių mokymas, orientacija vietovėje, maisto paieška, pastogės statyba, savigynos apmokymai, gaisro gesinimo pradmenys, pirmoji ir karinės medicinos pagalba, paieškos, gelbėjimo ir šaudymo pradmenys, galbūt net vairavimo pradmenys, tai čia Šaulių sąjunga galėtų atlikti ypatingą vaidmenį", – sudėliojo pilietinio ir patriotinio ugdymo elementus Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas.

Ponas Kasčiūnas nepaminėjo taip jo mėgstamą dešifravimo elementą. Šioje srityje ponas Kasčiūnas turi daug patirties. Apie tai, kad visame pasaulyje vaikų pamėgtas animacinis filmukas "Maša ir lokys" yra vienas iš Rusijos propagandos įrankių, Lietuvoje prieš keletą metų dešifravo Rytų Europos studijų centro analitikas, dabar Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Tąkart jis tvirtino, kad filmuko "Maša ir lokys" žinutės yra šifruotos ir, kad Lietuvos žiūrovams puikiai žinomas filmukas "Maša ir lokys" yra Vladimiro Putino propagandos įrankis.

Buvęs Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas Valdas Rakutis, o dabar tik eilinis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys taip pat turi pedagogikos patirties. Ponas Rakutis aktyviai reiškiasi Lietuvos jaunimo pilietinio ir patriotinio ugdymo srityje.

Rakutis — humanitarinių mokslų daktaras, profesorius. Rakutis buvo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos (LKA) prorektorius mokslui ir studijoms, net buvo išrinktas LKA senato pirmininku. Rakutis darbavosi Lietuvos krašto apsaugos ministerijoje, buvo Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento vyr. patarėjas. Rakutis apdovanotas "Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiaus ordinu.

Ponas Rakutis šių metų pradžioje išgarsėjo tuo, kad Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, žiniasklaidoje paskelbtame tekste pasisakė apie žydų kolaboravimą su naciais. Tuomet po skandalingo komentaro apie Holokaustą Rakutis vis dėlto buvo priverstas pasitraukti iš Seimo komisijos pirmininko pareigų. Tačiau ponas Rakutis nepasitraukė iš Lietuvos jaunimo pilietinio ir patriotinio ugdymo mokymų programų kūrimo.

Dabar pilietinių pagrindų programa dėstoma privalomai 9-11 klasių mokiniams, šalia to yra Krašto apsaugos ministerijos sukurta ir Švietimo ministerijai pasiūlyta nacionalinio saugumo ir krašto gynybos programa, kurią galima pasirinkti.

Ponas Kasčiūnas apgailestauja, kad pastarąją programą pasirinkti kol kas galima tik 38 bendrojo lavinimo mokyklose iš daugiau nei 1 tūkst.
Tačiau gerėjantys Vladimiro Putino vertinimai Lietuvoje ponams Kasčiūnui ir Rakučiui yra signalas bei svarus argumentas dar labiau tobulinti pilietinį ir patriotinį ugdymą Lietuvos mokyklose. Ir tokių būdu dar labiau sustiprinti lietuvaičių pilietinio pasipriešinimo valią. Prieš ką? Aišku prieš ką. Prieš Putiną!

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.