"Viskas paruošta smūgiui": Pentagonas perkelia operatyvines pajėgas į Europą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-05-06 11:24:00, skaitė 3333, komentavo 8

Jungtinės Valstijos toliau stiprina karinį buvimą prie Rusijos sienų — per ateinančius mėnesius Pentagonas Europoje suformuos du naujus dalinius, kad "sutramdytų Kremliaus agresiją"

Vašingtonas tikisi, kad grupė (Multi-DomainTask Force (MDTF) ir Theater Fires Command (TFK) suteiks NATO lemiamą pranašumą potencialiame kariniame konflikte su Rusija. Apie pagrindines jų užduotis — RIA Novosti autorius Andrejus Kocas.

Įsilaužti į draudžiamąją zoną

Amerikos generolai pripažįsta, kad Rusija turi skaitinį pranašumą prieš NATO bloką prie savo vakarinių sienų, kad ji sugeba per trumpiausią laiką pritraukti į regioną žymiai daugiau karių ir yra daug geriau pasirengusi ginkluotam konfliktui. Kaliningrado anklavas kelia ypatingą susirūpinimą Šiaurės Atlanto aljanse. Teigiama, kad Maskva čia sukūrė vieną iš "prieigos draudžiamųjų" zonų ("Anti Access/AreaDenial", A2/AD).

Jungtinėse Amerikos Valstijose šis terminas suprantamas kaip teritorija, patikimai apsaugota nuo pašalinio įsikišimo galinga oro gynybos sistema, priešlaivinėmis raketomis, tolimojo nuotolio pakrančių ir operatyvinės-taktinės smūgio sistemomis, taip pat šiuolaikiniu elektroniniu karu. Susidūrimo atveju Vakarų armijos, aviacija ir laivynas patirs nepagrįstai didelių nuostolių šioje zonoje, mano NATO. Kaliningrado A2/AD galima numalšinti tik tuo atveju, jei aljansas išnaudos visas savo galimybes ir Rusija susilaikys nuo taktinių branduolinių ginklų naudojimo. Tačiau operacijoje dalyvaujančios šalys patirs didžiulius žmonių ir įrangos nuostolius.

Todėl amerikiečiai nusprendė elgtis kitaip: keletą metų jie dirbo kurdami palyginti mažus darinius daugiadalykes darbo grupes, skirtas įsilaužti į "uždraustas pasiekti zonas". Šių dalinių sudėtis ir skaičius priklauso nuo kovos operacijos masto ir karinių operacijų teatro ypatumų. Pagrindinė jų smogiamoji jėga yra daugkartinės paleidimo raketų sistemos, labai tikslios raketos ir, ilgainiui, hipersoniniai ginklai.

JAV kariuomenė Afganistano pietryčiuose
JAV kariuomenė Afganistano pietryčiuose

"Europos daugiadalykę darbo grupę sudarys lauko artilerija, tolimojo nuotolio raketos, sudėtinga oro gynybos ir priešraketinės gynybos sistema, žvalgybos padaliniai, elektroninio karo, kibernetinio saugumo ir kosminių ryšių ekspertai", — nurodoma oficialiame Komisijos pranešime. JAV sausumos pajėgos Europoje: galimybė veikti visose srityse (aplinkose) ir sujungti NATO šalių ugnies jėgas į vieną visumą".

Ateities padaliniai

Grėsmingu laikotarpiu MDTF imsis žvalgybos visos Europoje dislokuotos NATO grupės interesų labui: jie nustatys priešo oro gynybos pozicijas, kariuomenės susitelkimo vietas, karinės technikos judėjimo kelius. Tuo pat metu operatyvinės grupės kovotojai imsis sabotažo virtualioje erdvėje, pradės "užstrigti" ryšių ir valdymo sistemas. Kitas žingsnis — smogti pagrindinei karinei infrastruktūrai.

Europos MDTF remti taip pat dislokuota speciali teatro priešgaisrinė komanda. Tai analitinis ir komandinis centras, kuris nustato galimus taikinius operacijos vietoje. Padalinio personalas nuolat stebės priešo kariuomenės judėjimą, naudodamasis aukšto lygio dronais ir kosminiais palydovais bei nukreipdamas smūgio ginklus — tolimojo nuotolio raketas ir artilerijos sistemas — į taikinius. JAV armijos Europos vadas generolas Kristoferis Kavoli sakė, kad TFC "taps pagrindiniu daugiadalykių operacijų dideliuose konfliktuose elementu".

Kaip pabrėžta Pentagone, abiejų dalinių personalas — tik apie 500 žmonių — jau yra apmokytas ir yra pasirengęs pradėti vykdyti kovines misijas. Tikimasi, kad MDTF pradės veikti rugsėjį, o TFC — po mėnesio. TFC bus perkeltas į Vysbadeno bazę Vokietijoje. Kol kas nežinoma, kur bus organizuojamas nuolatinio kelių sričių operatyvinės grupės dislokavimo taškas.

Amerikos mobili raketų ir artilerijos sistema operaciniams ir taktiniams tikslams HIMARS
Amerikos mobili raketų ir artilerijos sistema operaciniams ir taktiniams tikslams HIMARS

Pirmasis MDTF buvo sukurtas 2018 metais. Jis naudojamas išbandyti perspektyvius taktinius ir techninius sprendimus, kuriuos priims kiti panašūs padaliniai. Grupė priskirta JAV armijos Ramiojo vandenyno šalims ir dalyvavo didžiausiuose tarptautiniuose karinio jūrų laivyno pratybose RIMPAC-2018. Be Europos MDTF, 2021 metais amerikiečiai planuoja Ramiojo vandenyno regione dislokuoti papildomą grupę ir kitą Arktyje.

Rusijos atsakas

Naujausi NATO šalių kariniai pasiruošimai neliko nepastebėti Rusijos pusės. Gynybos ministras Sergejus Šoigu, kalbėdamas kitą dieną KSSO valstybių narių gynybos ministrų tarybos posėdyje, sakė, kad Maskva atidžiai stebi NATO karių judėjimą netoli Rusijos sienų.

"JAV ir NATO veiksmai Europos regione, siekiant padidinti karių pasirengimą kovai ir sustiprinti buvimą į priekį, prisideda prie karinio pavojaus augimo", — sakė jis. Karinė infrastruktūra modernizuojama, auga operatyvinio ir kovinio rengimo intensyvumas, įgyvendinama amerikiečių "keturių iki trisdešimties" koncepcija.

Ministro minima koncepcija "nuo keturių iki trisdešimt" numato per 30 dienų dislokuoti Rytų Europą 30 NATO batalionų, 30 taktinių aviacijos eskadronų ir 30 karo laivų. Ginkluoto konflikto su Rusija atveju grupė palaikys NATO greitojo reagavimo pajėgas ugnimi ir patirs priešo gynybos spragas, kurias padarė MDTF, TFC ir kiti priekiniai aljanso padaliniai.

Tačiau Rusija turi ką atsakyti į agresyvius NATO veiksmus. Šoigu prisiminė, kad Maskva atliko didelio masto staigų patikrinimą dėl Vakarų ir Pietų karinių apygardų karių pasirengimo kovai. Per kuo trumpesnį laiką prie vakarinių šalies sienų buvo dislokuotos dvi kombinuoto ginklo armijos ir trys oro desanto kariai.

Po pratybų ši galinga grupė pateko į nuolatinio dislokavimo vietas. Tačiau Rusija Šiaurės Atlanto aljansui pademonstravo sugebėjimą reaguoti į grėsmes daug greičiau ir pasirengti karui, nei tikėjosi Vakarai.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.