Susivienyti euroskeptikams trukdo Rusija

Autorius: Vladimiras Kornilovas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-04-20 15:23:00, skaitė 1701, komentavo 1

Susivienyti euroskeptikams trukdo Rusija

Europoje jie vėl pradėjo kalbėti apie griūtį ir įvairius "išėjimus". Tačiau dar neseniai atrodė, kad panika, prasidėjusi 2016 metais, po JK balsavimo išstoti iš ES, atslūgo

Tačiau visiškai skirtingos politinės jėgos dviejose Europos Sąjungos šalyse be susitarimo pateikė šūkius, kaip pasitraukti iš šios formacijos. Ir tai yra iškilmingos Europos anglių ir plieno bendrijos, dabartinės ES prototipo, 70-mečio minėjimo išvakarės. Taigi žiniasklaida sunerimo dėl sugrįžusio euroskepticizmo.

Šis šurmulys sustiprėjo paskelbus trijų didelių partijų, turinčių reikšmingas frakcijas Europos Parlamente, ketinimą susijungti į grupę, kuri teoriškai galėtų tapti trečia pagal dydį ir kelti rimtą iššūkį pagrindinei srovei. Paskutinį kartą toks liberalios visuomenės susirūpinimas pasireiškė 2019 metais.

Pavasarį, rinkimų į Europos Parlamentą išvakarėse. Tada Italijos partijos "Liga" lyderis Matteo Salvini, dirbęs savo šalies ministro pirmininko pavaduotoju, aktyviai keliavo po Europą, siekdamas suburti galingą euroskeptikų sąjungą. Iš dalies jam tai pavyko - po rinkimų rezultatų Europos Parlamente buvo sukurta "Tapatybės ir demokratijos" grupė, tačiau jos dydis nebuvo toks, kokio tikėjosi įkvėpėjas.

Šiuo metu grupę sudaro 75 deputatai, iš kurių didžioji  dalis (50) yra "Lygos" ir Prancūzijos "Nacionalinės asociacijos" Marine Le Pen atstovai. Tai taip pat yra daug (ketvirta pagal dydį parlamentinė frakcija), tačiau Salvinis vis tiek tikėjosi daugiau.

Praėjusiais metais prasidėjus pandemijai, nemažai šalių susidūrė su nauju euroskepticizmo šuoliu. Tai ypač pastebėta Italijoje, kuri iš pradžių buvo pagrindinis epidemijos akcentas ir atsidūrė vieni su tragedija, kol Rusija ir Kinija jai padėjo. Tada rimtai išaugo parama Italijos išstojimo iš ES idėjai.

Tačiau tada, kai Europos Sąjunga įsitraukė į kovą su pandemija ir skyrė tam daug lėšų, aistros šiek tiek aprimo. Nors 2020 metų balandžio mėnesį tik 44 procentai apklaustų italų norėjo likti ES, lapkritį ši dalis padidėjo iki 56 procentų, nors beveik pusė italų mano, kad sąjungos veiksmai padedant savo šaliai kovoti su pandemija yra nesąžiningi. "Lygos" lyderiui Salvini palaikius technokratinį ministrą pirmininką Mario Draghi, "Italexit" idėja apskritai paliko politinę darbotvarkę, kuri įnešė ramybės į liberaliosios spaudos gretas.

Lygiai taip pat kalbos apie "Frexit" - Prancūzijos išstojimą iš Europos Sąjungos, kurios buvo aktyviai diskutuojamos po Didžiosios Britanijos referendumo, nublanko. Marine Le Pen bando išplėsti rinkimų bazę, kad per metus pagaliau rimtai pasijustų prezidento poste. Štai kodėl ji bando vis mažiau šokiruoti visuomenę griežtais pareiškimais ir nenori gąsdinti eurofilų. Nenuostabu, kad praėjusiais metais ji keletą kartų viešai pareiškė prieštaraujanti "Frexit".

Gali atrodyti dar labiau netikėta, kad prieš kelias dienas idėja išstoti iš Europos Sąjungos pirmą kartą buvo užfiksuota Vokietijos, ES, kuri yra ES lyderė, politinės partijos rinkimų programoje. Tai atrodo netikėta dėl to, kad didžioji dauguma vokiečių palaiko sąjungą. Tik dešimt procentų teigia norintys palaikyti Vokietijos išėjimą arba "Dexit".

Būtent dėl ​​šios priežasties partija "Alternatyva Vokietijai", net būdama mėgstama tarp vokiečių euroskeptikų, ilgą laiką savo oficialiu tikslu nekėlė išėjimo iš ES. Pirmą kartą apie tokią galimybę ji paskelbė suvažiavime 2019 metų sausio mėnesį. Ir dabar ji paskelbė ją kaip rinkimų platformą. Tai savo ruožtu sukėlė nerimą keliančius vokiečių analitikų komentarus, kurie manė, kad tokiu būdu "Alternatyva" leidosi "radikalėjimo" keliu.

Tuo tarpu Estijoje buvo išsakyta idėja išstoti iš Europos Sąjungos. Konservatorių liaudies partijos, žinomos kaip EKRE ("Eesti Konservatiivne Rahvaerakond"), tėvas įkūrėjas Martas Helme, kuris vidaus reikalų ministro pareigas ėjo iki praėjusių metų rudens,  paskelbė pradedantis kurti "Estekzit" parlamentinės paramos grupę. Tuo pačiu jis tikisi priešintis "Europos federalizacijai, kurioje vyraus neomarksistinė ideologija".

Iš pirmo žvilgsnio idėja taip pat atrodo nereikšminga: jei Vokietija yra pagrindinė Europos Sąjungos donorė, tai Estija pastaruosius dešimtmečius naudojo finansinę Briuselio paramą. Tačiau mes neturime pamiršti, kad 2003 metais trečdalis šalies gyventojų (tai neatsižvelgiant į "nepiliečius") balsavo prieš stojimą į ES.

EKRE partija pastarosiose apklausose užtikrintai užima pirmąją ar antrąją vietas, jos palaikymo lygis pasiekė rekordinį lygį. Ryškiausia, kad nemaža dalis rusakalbių rinkėjų, anksčiau palaikiusių centristus, taip pat perėjo į jos pusę. Akivaizdu, kad taip yra ne mažiau dėl partijos euroskepticizmo, kurį labai sunku įtarti meile Rusijai, atsižvelgiant į jos periodinius teritorinius reikalavimus mums. Taigi Helme, pateikdamas savo šūkius apie pasitraukimą iš ES, yra priverstas teisintis ir įrodyti, kad sunku įtarti jo organizaciją, kad ją sudaro "Kremliaus pakalikai".

Akivaizdu, kad iki šiol reikalavimai išstoti iš ES Vokietijoje ir Estijoje daugelio yra suvokiami kaip gana nežymūs ir anekdotiniai, nors Europos analitikai ragina tai vertinti rimtai. Dar daugiau nerimo, besiribojančio su panika, sukėlė nenustygstantis Salvini bandymas į vieną Europos Parlamento grupę pritraukti dviejų jų šalyse valdančių partijų - Vengrijos "Fidesz", paskutinį kartą viešpataujančių savo šalyje, deputatus. dešimtmečius, ir lenkų partija "Teisė ir teisingumas" (PiS). Neseniai trys šių pajėgų lyderiai ("Lygos" lyderis Matteo Salvini, taip pat dabartiniai Lenkijos ir Vengrijos ministrai pirmininkai Mateuszas Morawieckis ir Viktoras Orbanas) susitiko Budapešte, pranešdami apie savo ketinimus sukurti aljansą, palaikantį "a". Europos atgimimas, pagrįstas krikščioniškomis vertybėmis". Naujas jų susitikimas numatytas gegužę Varšuvoje.

Sprendžiant iš daugelio Vakarų analitikų komentarų, naujo susivienijimo idėja rimtai sunerimo liberalią Europos bendruomenę ir suteikė vilties dėl teisės sukurti krikščionių-konservatorių politinį aljansą 2024 metų. Europos Parlamento rinkimams, kurie taps potencialiu iššūkiu pseudoliberalistinėms jėgoms". Lenkijos analitikai jau pradėjo skaičiuoti EP narių skaičių, jei Europos Parlamente susijungtų įvairios dešiniųjų konservatorių frakcijos, manydamos, kad naujoji jėga turės 137 vietas, beveik lygias antrajai pagal dydį - socialdemokratų frakcijai.

Tiesa, atlikus šiuos skaičiavimus, atsiranda daugybė "bet". Pavyzdžiui, ne taip seniai Orbanas gana kategoriškai neigė aljanso su Le Pen, kuris yra Salvini sąjungininkas, galimybę. Lenkų PiS ir vokiečių "Alternatyvos" santykių taip pat negalima pavadinti be debesimis. Ir greičiausiai jie dar labiau išsisklaidys dabar, Vokietijos partijai pasirinkus kursą pasitraukti iš ES.

Tačiau pagrindinė kliūtis suvienyti euroskeptikus yra ... Rusija. Antirusiška lenkų PiS retorika netelpa į tarptautines lygos, alternatyvios ir nacionalinės asociacijos platformas. Europos užsienio santykių tarybos politikos analitikas Pavelas Zerka pagrįstai pažymi, kad visos aukščiau išvardintos politinės jėgos turi bendrą priešą (Europos Sąjungą), tačiau jos „labai toli gražu neturi identiško priešų ir draugų sąrašo. " Gana sunku pateikti jų bendrą tarptautinę darbotvarkę ir požiūrius, susijusius su mūsų valstybe, o kai kuriems tai atrodo tiesiog neįtikėtina.

Todėl kol kas liberalai ir europiečiai ramina: dar anksti jaudintis. Pavyzdžiui, "Financial Times" apžvalgininkas Gideonas Rahmanas mano: "Tiesą sakant, jei jūs ieškote politinių aljansų, kurie turi "didelių problemų" arba yra ant žlugimo ribos, JAV ir JK atrodo tinkamesnės kandidatės nei ES šiuo metu." Su tuo sunku nesutikti. Tačiau negalima nepastebėti spartių visuomenės nuomonės svyravimų Europoje.

Kaip matote, santykinio įsikūrimo ramybės laikotarpis, susijęs su tariamai santūriu Euroskepticizmo augimu, buvo trumpalaikis. Ir Rusija, kurią Vakarų žiniasklaida nuolat bando apkaltinti nesisteminių partijų palaikymu Europoje, neturi nieko bendro su šiais procesais. Veikiau "Rusijos klausimas" atgraso nuo euroskeptikų suvienijimo, kad ir kaip paradoksalu tai kam nors atrodytų.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.