Gabrielius Landsbergis rūpinasi Baltarusija labiau nei Linas Linkevičius

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/gabr... 2020-12-17 23:23:00, skaitė 793, komentavo 3

Gabrielius Landsbergis rūpinasi Baltarusija labiau nei Linas Linkevičius

Naujasis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tęsia pradėtus Lino Linkevičiaus darbus. Jis nuo pat pirmųjų dienų ėmėsi Baltarusijos „vadavimo“ iš Rusijos gniaužtų politikos ir Astravo AE realaus sustabdymo

Gruodžio 17 dieną užsienio reikalų ministras G. Landsbergis telefoninio pokalbio metu su Norvegijos kolege Ine Marie Eriksen Soreide, Švedijos kolege Ann Linde ir Danijos kolega Jeppe Kofodu aptarė COVID-19 pandemijos situaciją regiono šalyse, dvišalio bendradarbiavimo aktualijas ir paramą Baltarusijos demokratinėms jėgoms.

Ministras G. Landsbergis taip pat pabrėžė nesaugios Astravo atominės elektrinės problemą ir būtinybę užtikrinti, kad elektros energija iš šios elektrinės nepatektų į bendrą regioninę rinką. Šiaurės šalių ministrai pagyrė Lietuvą už jos vaidmenį padedant Baltarusijos visuomenei kovoti už laisvę ir demokratiją.

Ministras G. Landsbergis telefonu jau anksčiau kalbėjosi ir su Baltijos šalių bei Suomijos užsienio reikalų ministrais.

G. Landsbergis su Vokietijos užsienio reikalų ministru aptarė dvišalius santykius bei padėtį Baltarusijoje

Gruodžio 17 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis telefonu kalbėjosi su Vokietijos kolega Heiko Maasu. G. Landsbergis pasidžiaugė, kad Lietuvos ir Vokietijos santykiai yra vieni aktyviausių per pastaruosius keletą dešimtmečių bei išreiškė įsitikinimą, kad tokiu tempu bus judama ir ateityje.

Jis padėkojo Vokietijai už indėlį stiprinant Lietuvos ir viso regiono saugumą bei paprašė paramos sprendžiant klausimus, susijusius su Baltarusijos atominės elektrinės saugumo užtikrinimu.

„Norėčiau pasveikinti Vokietiją su sėkmingu pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai šiuo iššūkių kupinu laikotarpiu“, – sakė G. Landsbergis.

Ministrai taip pat aptarė situaciją Baltarusijoje bei galimus bendrus veiksmus, siekiant paremti Baltarusijos pilietinę visuomenę. H. Maasas pakvietė G. Landsbergį apsilankyti Berlyne, kai tik bus tam tinkamos sąlygos.

G. Landsbergis: Neatsakingas Baltarusijos požiūris į branduolinę saugą privalo sulaukti skubaus ir griežto Europos Komisijos vertinimo

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nesistebi dėl Baltarusijos veiksmų, kurie sužlugdė ilgai planuotą Europos branduolinės saugos reguliuotojų (ENSREG) vizitą į Astravo atominę elektrinę (AE).

„Lietuva visada sakė – Astravo AE yra nesaugi, o Baltarusija nedaro nieko, kad branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartai būtų užtikrinti. Pastarieji Minsko veiksmai yra dar vienas, jau nebestebinantis, įrodymas. Atsisakymas įsileisti branduolinės saugos ekspertus yra labai rimtas ir pavojingas signalas regionui ir visai Europos Sąjungai, kad branduolinės saugos užtikrinimo viltis Baltarusijos atominėje elektrinėje atsimušė į sieną. Esame pasirengę dirbti kartu su Europos Komisija, kad įvertintume ir įvardintume, kokie instrumentai gali užkirsti kelią elektrai iš nesaugių atominių elektrinių patekti į ES teritoriją – tai buvo sutarta praeitos savaitės Europos Vadovų Taryboje“, – sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Europos šalių ekspertai buvo pasirengę gruodžio 14-22 dienomis turėjusiems vykti nuotoliniams pokalbiams su Baltarusijos atstovais bei fiziniam apsilankymui elektrinėje gruodžio 17 dieną. Kadangi Baltarusijos branduolinės saugos reguliatorius (Gosatomnadzor) nedalyvavo parengiamuosiuose nuotoliniuose pokalbiuose, Europos ekspertų komandos vadovas buvo priverstas atšaukti ir ekspertų apsilankymą Baltarusijos AE.

Atsižvelgus į tai, kad didžioji dalis streso testų ir kitų tarptautinių ekspertų rekomendacijų neįgyvendinta, Lietuva nuolatos ragina atsakingas Baltarusijos institucijas stabdyti Astravo AE 1-ojo energijos bloko paleidimo darbus ir nedelsiant išspręsti visas saugos problemas. Lietuvai ir tarptautinei bendruomenei yra žinoma apie daugybinius veiklos incidentus nuo Astravo paleidimo pradžios, ir tai kelia grėsmę ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos saugumui.

URM inf.