Turkijos taikdariai Karabache: būti ar nebūti

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-11-19 20:34:00, skaitė 458, komentavo 1

Turkijos taikdariai Karabache: būti ar nebūti

Karinė-politinė Ankaros veikla Užkaukazės kryptimi ir Turkijos sprendimas metams į Azerbaidžaną atvežti neįvardytą skaičių turkų karių atrodo dviprasmiškai

Karinė-politinė Ankaros veikla Užkaukazės kryptimi ir Turkijos Didžiosios nacionalinės asamblėjos sprendimas metams į į Azerbaidžaną atvežti neįvardytą skaičių turkų kariškių atrodo dviprasmiškai*. Misijos skaičių ir apimtį nustatys Turkijos prezidento administracija, ir šis sprendimas gali tapti regioninės turbulencijos katalizatoriumi.

Nereikia dar kartą aiškinti, kodėl Turkijos kariškiai Azerbaidžane a priori negali atlikti taikdarių vaidmens. Ankara su visais turimais įrankiais ir metodais gina vienos iš konflikto šalių interesus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, atrodo, įtikino Turkijos lyderį Redžepą Tajipą Erdoganą neapsunkinti padėties ir neprovokuoti Armėnijos įvedus Turkijos kariuomenę į Karabachą. Tačiau Erdoganas turi nenuspėjamo politiko reputaciją, jis gali priimti labai rizikingus sprendimus. Azerbaidžano žemėje Ankara tai gali padaryti tik kartu su Baku, tačiau strateginiai sprendimai tikrai buvo priimti, įvykių grandinė iš anksto nustatyta. Tai nėra sąmokslo teorijos, veikiau geopolitinė analogija.

Pavyzdžiui, 2015 metais Rusija Damasko prašymu laikinai į Siriją įvedė ribotą karinį kontingentą (tvarkai atkurti) ir gavo dvi nuolatines karines bazes SAR. Ankara vargu ar patenkinta šiuo faktu. Turkija gali "atsigriebti" Azerbaidžano kryptimi, turėdama panašių (veidrodinių) planų padėti broliams ir ginti savo interesus. Nepatenkintiems kaimynams teks ieškoti veiksmingo atsakymo arba tiesiog atsidurti vietos konflikto zonoje.

Laisvės laipsnis

Po lapkričio 10 dienos Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas bet kokia tinkama proga ir beveik kiekvieną dieną primena, kad Turkija kartu su Rusija dalyvaus operacijose Karabache. Ir tai nėra atsitiktinumas.

Lapkričio 10 dienos trišalis susitarimas nustato keletą subtilių, tačiau pavojingų "naujojo pasaulio" neapibrėžtumų.

Kalnų Karabache yra kontaktinė linija (buvusi priekinė linija) ir dvi vidinės kontrolės zonos (su Armėnijos gyventojais), tačiau išorinė saugumo zona žemėje ir žemėlapiuose nėra apibrėžta. Pavyzdžiui, Gruzijos ir Abchazijos konflikto regione šalių išsiskyrimo linija buvo Ingurio upė, nuo kurios saugumo zona driekėsi 12 km į vakarus ir 12 km į rytus, tada dar 12 km — ginklavimosi apribojimo zona ir visa ši erdvė kontroliuojama Rusijos taikdarių. Karabache Rusijos taikdarių kontroliuojama saugumo zona yra "nukreipta į vidų", o už Azerbaidžano pusės (ir Ankaros) ribų yra tam tikra laisvės pakopa ir galimybė naudotis šia laisve ne oponentų naudai. Rusijos taikdarių postai nevaldo erdvės kitapus kontaktinės linijos. Ir tai nėra pagrindinis "naujojo pasaulio" pažeidžiamumas.

Trišaliame susitarime iš pradžių buvo apibrėžtos dvi paliaubų konstantos — Rusijos taikos palaikymo operacija Kalnų Karabache (su Armėnijos gyventojais) ir bendras Rusijos ir Turkijos kontrolės centras (kažkur toli).

Tikėtina jų sąveika, integracija atmesta. Anksčiau buvo pranešta, kad Turkijos stebėtojų mobilumas Karabache bus ribotas, jokios išvažiuojamosios misijos nebuvo planuojamos (informacijos rinkimas būtų patikėtas bepiločiams orlaiviams). Ir vis dėlto, už kontaktinės linijos, vietovėse, kuriose vyrauja Azerbaidžano gyventojai, Baku turi daugiau kontrolės galimybių, o tiksli Rusijos ir Turkijos centro vieta Azerbaidžane vis dar nežinoma. Logiška manyti, kad tai nebus per toli nuo atskyrimo linijos (tokiu būdu lengviau valdyti operacinę situaciją). Galbūt viename iš septynių regionų, patekusių į Azerbaidžano kariuomenės kontrolę per 45 karo dienas.

Pavojingi eksperimentai

Azerbaidžanas yra suvereni šalis, o karinė-politinė Baku vadovybė tikriausiai suvokia Rusijos užsienio reikalų ministerijos nuolatinius priminimus apie Rusijos taikos palaikymo operacijos unikalumą kaip normalų darbo procesą. Spręsdamas tą ar kitą problemą, prezidentas Ilhamas Alijevas turi visas teises į savo šalį pasikviesti artimus draugus turkus ar tolimus maorių karius iš Naujosios Zelandijos. Tai būtų tarsi Karabacho miškų atkūrimo stebėjimo centro dalis arba bet koks kitas sąveikai patogus formatas. Kad tik būtų abipusis noras. Tokiems eksperimentams skiriama daugiau nei pakankamai laiko, taikos palaikymo operacijos paprastai trunka dešimtmečius. Ateitis yra įvairialypė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pažymi, kad nėra net apytikslio laikotarpio nustatant Kalnų Karabacho statusą. Padėtis regione išlieka sunki. Ilhamas Alijevas pareiškė, kad "Rusija ir Turkija dalyvaus operacijose, užtikrinančiose azerbaidžaniečių ir armėnų saugumą".

Tuo tarpu Šachidų alėjoje, Baku, buvo surengtas provokuojamas mitingas su pagrindiniu reikalavimu — išvesti Rusijos taikdarius iš Kalnų Karabacho teritorijos. Nerimą keliantis skambutis, primenantis daugialypę konflikto eigą. Šis veiksmas jau pasmerktas Azerbaidžano parlamente. Visgi trišalė sutartis dar neišlaikė laiko išbandymo, pasaulis nestabilus.

* Turkijos parlamentas pritarė kariuomenės siuntimui į Azerbaidžaną.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.

 Komentaras apie Kalnų Karabacho situaciją:

https://youtu.be/yMkozGIgLDQ