Teroras dėl Astravo AE. Lietuva tapo ekonomine agresore ir jai negėda

Autorius: Borisas Marcinkevičius Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-06-18 11:44:00, skaitė 1104, komentavo 10

Teroras dėl Astravo AE. Lietuva tapo ekonomine agresore ir jai negėda

Lietuvos įsipareigojimų dėl elektros energijos tiekimo iš Baltarusijos blokavimo įgyvendinimas reikš ir energijos tiekimo blokavimą Latvijai. Ir už gražių Lietuvos politikų žodžių slypi tikrai ne mintys apie Baltijos šalių gerovę

Atėjo nepaprastas metas — diena iš dienos vis atskrenda naujienos nuo vakarinės Rusijos sienos. Baltarusija staiga pradeda pirkti naftą ne iš Rusijos, o iš Azerbaidžano, Norvegijos, Amerikos kompanijų.

Po to, kai Lietuvos politikai keletą metų tikino, kad štai tuoj tuoj kažkas nutiks, ir Latvija bei Estija oficialiai prisijungs prie Baltarusijos atominės elektrinės gaminamos elektros "boikoto", įvyko kažkas netikėto — Lietuvos ministras pirmininkas pranešė, kad su Latvija Estija pasirašys susitarimą, kad kiekviena šalis santykius su Baltarusija plėtos savarankiškai. Bet staiga Lenkija oficialiai atsiduria Lietuvos pusėje — šalis, kuri 2003 metais nutraukė elektros linijas, jungiančias jų ir Baltarusijos energetikos sistemą.

Gegužės 19 dieną Kaliningrado srityje buvo atliktas paskutinis Primorsko elektrinės pirmasis jėgainės bandymo etapas — viskas klostėsi gerai, ketvirtoji nauja regiono jėgainė užtikrintai pajudėjo link visiškos eksploatacijos pradžios.

Nepaisydama įvairiausių politinių aistrų ir atsargiai saugodama personalą nuo COVID-19 pandemijos, Rusijos ir Baltarusijos komanda griežtai dirba pagal Baltarusijos AE statybos kalendorinį grafiką.

Branduolinis kuras buvo saugiai pristatytas į AE, atlikti pirmojo jėgainės įrenginių karšti bandymai, o vasarą tikimasi kritiškiausios procedūros — kuro pakrovimo į reaktoriaus šerdį ir fizinio paleidimo. Tuo tarpu Baltarusijos ir Rusijos santykiai dujų klausimu dar kartą pablogėjo: "Gazprom" reikalauja, kad visos įsiskolinimo sumos būtų padengtos reaguojant į Baltarusijos reikalavimą nedelsiant suteikti nuolaidas tiekiamų dujų kainai.

Baltarusijos AE eksporto projektai

Atspėti, kas vienija visus šiuos įvykius, nėra taip lengva, ar įmanoma "sutalpinti" faktus į logišką, daugiau ar mažiau vieningą visumą. Tačiau yra vienijantis veiksnys — visi šie įvykiai vyksta šalyse, kurių energetikos sistemos yra sujungtos į BRELL energijos žiedą (Baltarusija, Rusija, Estija, Latvija, Lietuva). Lenkija jai nepriklauso, tačiau nors ši šalis oficialiai buvo vadinama Lenkijos Liaudies Respublika, jos energetikos sistema buvo ambicingiausios XX amžiaus inžinerinės struktūros dalis — "Mir" energijos sistema, kuri geografiškai prasidėjo Sibire ir išsiplėtė į Rytų Europą.

Nuo to laiko, žinoma, nutekėjo daug vandens, bet tai stebina: sovietmečiu elektros energijos linijos Vulka Dobrynska–Brestas (110 kilovoltų) ir Rusija–Balstogė (220 kilovoltų), nors ir neveikiančios elektros energijos tiekimo srityje, ir toliau išlieka techniškai tvarkingos. Abi elektros linijos yra apsaugotos įtampos, kurią palaiko Baltarusija ir Lenkija. Tam tikra "mieguistos energijos brolija": nors ji "snaudžia", techniškai yra beveik funkcionali.

Tik dabar Lenkijos energetikos sistema yra neatsiejama Vakarų Europos energetikos sistemos UCTE dalis, todėl norint atnaujinti elektros srautą į Baltarusiją ir iš jos, reikia pastatyti aukštos įtampos maitinimo šaltinį, nuolatinės srovės įdėklą. Investicijos į karinio-techninio bendradarbiavimo statybą grįš tik tuo atveju, jei srautų apimtys bus apie milijardą kilovatvalandžių per metus. Tuo pačiu metu Baltarusijoje bus energijos perteklius po to, kai bus pradėtas eksploatuoti pirmasis Baltarusijos AE energijos blokas, antrasis galios įrenginys dar labiau padidins respublikos eksporto galimybes.

Tuo pačiu metu Baltarusijos AE statoma Rusijos suteiktos valstybės paskolos lėšomis — didelės dešimties milijardų dolerių paskolos, kurią teks grąžinti. Todėl elektros eksportas Baltarusijai yra svarbus ir būtinas — taip jau atsitiko, kad per visus Baltarusijos AE statybos metus respublikoje nebuvo nė vienos naujos didelio kiekio energijos reikalaujančios produkcijos, kuri galėtų tapti inkaru naujos kartos objekto vartotojui.

Mes nustebę, kad Baltarusija palaiko glaudžius ryšius su Ukraina, kurios naujasis prezidentas lankėsi Minske, kur jį šiltai priėmė jo kolega iš Baltarusijos? Juk dešimties milijardų paskola — ne juokai. Šiuo metu sudarytos 22 bazinės sutartys su Ukrainos energijos prekybininkais, dar devynias planuojama pasirašyti, nes, kaip teigia "Belenergo" generalinis direktorius Pavelas Drozdas, "atsižvelgiant į esamų elektros linijų techninius rodiklius, Baltarusija gali Ukrainai tiekti penkis–šešis milijardus kilovatvalandžių energijos".

Žinoma, Ukrainai, kurioje atvirai nyksta pramonė, nereikia tokio elektros energijos kiekio, tačiau Pavelas Drozdas kalba tik apie elektros linijų technines galimybes, o ne apie tai, kad Ukraina sugebės sunaudoti visą šią elektrą. Nepaisant to, pagal Ukrainos 2020 metų balansą numatoma importuoti 2,1 milijardo kilovatvalandžių — prasminga kovoti už tokį kiekį. Ypač atsižvelgiant į tai, kad visiškai nauja atominė elektrinė, kurios pagrindą sudaro VVER reaktoriai, priklausantys 3+ kartai, gamins elektrą tokiomis sąnaudomis, kad Baltarusijos pasiūlymai tikrai bus konkurencingi bet kuriems vartotojams: ukrainiečiams, lenkams, lietuviams, latviams. Na, ir visai atsitiktinai, kaip suprantate, tekste pasirodė Latvija.

Latvija ir svetima "šventė"

Latvija yra šalis, turinti bendrą sieną su Baltarusija, tačiau neturinti jokių elektros linijų, kurios sujungtų šių dviejų šalių energetikos sistemas. Aštuntajame dešimtmetyje Šiaurės Vakarų regione elektros linijas projektuodami "Bendros energetikos sistemos" architektai neatsižvelgė į 1991 metų įvykius — "Mir" energetikos sistemos žlugimą, valstybinių sienų atsiradimą tarp broliškų sąjunginių respublikų — ir todėl nepagalvojo projektuoti elektros linijų tarp Baltarusijos TSR ir Latvijos TSR. Jos buvo sujungtos, kaip dabar sakoma, tranzitu per Lietuvos TSR teritoriją.

Tačiau mūsų laikais elektros linijų tiesimas nėra kažkas neįprasto, todėl kai kuriose vietose net, kaip anksčiau sakydavo vienas filmo herojus, "gerai, kad mes tokie blogi": nauja elektros linija tarp Baltarusijos Respublikos ir Latvijos Respublikos gali būti nutiesta naudojant naujas technologijas, energijos nuostoliai joje bus mažesni, o skaitmeninimo lygis bus daug didesnis. 2020 metų žiemą tuometinis Baltarusijos ministras pirmininkas Sergejus Rumas po derybų su Latvijos ministru pirmininku Krišjaniu Karinšu pareiškė, kad Baltarusija ir Latvija spręs tiesioginį elektros energijos tiekimą iš Baltarusijos. Klausimų kyla tik dėl lėšų, tačiau nereikia didelių sumų — Latvijos ir Baltarusijos energetikos sistemos yra BRELL dalis, nuolatinės srovės įdėklas nereikalingas.

2020 metų šuolis atneša daug įvairių pokyčių, be kita ko, be galo fantastiškų: sveikas protas pradėjo grįžti į Latvijos politikų galvas, o tai leidžia atidžiau pažvelgti į skaičiuoklę.

O skaičiuoklė skelbia: Lietuvos įsipareigojimų, susijusių su elektros energijos tiekimo iš Baltarusijos blokavimu, įgyvendinimas reikš ir tiekimo blokavimą Latvijai. Ir už gražių Lietuvos politikų žodžių slypi nereikšminga ekonominė agresija tikrąja šio žodžio prasme. Būtent Lietuvoje per Lenkijos sieną yra antžeminė elektros perdavimo linija, jūros kabelis per Baltijos jūrą iki Švedijos, o Latvija jungiasi tik su Lietuva ir Estija. Su ta pačia Estija, kuri, esant stipriam Europos Komisijos spaudimui 2019 metais, buvo priversta sustabdyti dalį Narvos elektrinių, kurios sumažino gamybos pajėgumus 25 procentais iš karto.

Latvijos vyriausybės narių rankose esanti skaičiuoklė beviltiškai paskelbė skaičiavimų rezultatą: nutraukus tiekimą iš Baltarusijos, elektros kainos padidės 20 procentų. Ir, atsižvelgiant į tai, kad Europos Komisija ketina ir toliau reikalauti, kad Estija sustabdytų kitas jėgaines, šildomas vietinio degiojo skalūno ir neatitinkančius ES aplinkosaugos reikalavimų, perspektyva kasmet bus tik pesimistiškesnė. "Pagirios po svetimo baliaus? Ne, mums to nereikia", — racionaliai samprotavo Latvijos vyriausybė, o visi lietuvių raginimai prisijungti prie Baltarusijos AE boikoto, kaip paaiškėjo, buvo tušti.

Estijos liūdesys

Keista, bet Estijos elgesys yra absoliučiai pragmatiškas — koks Baltarusijos AE boikotas, ponai ir ponios? 2013–2019 metais Estija buvo vienintelė Europos šalis, kuri buvo energetiškai nepriklausoma nuo Rusijos. Estijai pavyko išlaikyti kaip valstybinę nuosavybę ne tik Narvos elektrines, bet ir išgauti ir perdirbti skalūną, ir pavyko pastatyti kitą elektrinę, naudojančią tą patį kurą.

Estija šešerius metus užtikrintai tiekia elektrą ne tik Latvijai, bet ir Rusijai — norintieji gali tai lengvai patikrinti pagal Rusijos sisteminio elektros tinklų operatoriaus ataskaitas. Pristatymai taip pat vyko į Suomiją, nes per Suomijos įlanką jau nutiesti du maitinimo kabeliai, jungiantys abiejų šalių energetikos sistemas. Tačiau nutraukus 25 procentų pajėgumų eksploatavimą Estija nustojo būti energijos pertekliaus šalimi, o tolesnis energijos blokų išjungimas neišvengiamai sukėlė energijos trūkumą.

Latvijoje niekas nestato naujų elektrinių, Lietuvoje — juo labiau, o perspektyva iš Estijos taip pat nėra linksma: artimiausiu metu teks pirkti elektrą iš suomių. Tačiau Suomija negamina pakankamai elektros energijos, kad galėtų pasidalinti su kaimynais, tačiau tai nėra problema: 1999 metais netoli Vyborgo buvo baigta karinio transporto komplekso statyba, kad suomiai gali gauti elektrą iš Rusijos net dviejose Estijoje. Tik kokia bus "suomiškos" elektros kaina, niekas nežino.

Tiesa, Baltarusijos elektra Estijoje gali būti tik "latviška", tačiau jos buvimas suteiks galimybę bent jau susitarti. Na, arba, kaip dabar sakoma, energijos tiekėjų įvairinimas padidina energetinį saugumą. Baltarusijai ir Latvijai padėtis Estijoje yra potenciali galimybė gauti trečiąjį investuotoją statant naują elektros liniją. Na, "Baltijos vienybė", "Baltijos kelias" ir kitos gražios scenos iš "dainuojančios revoliucijos" laikų, be abejo, yra gražios ir romantiškos, bet juk tai buvo praėjusiame amžiuje.

O kaip Maskva? Tai yra, kaip į visa tai žiūri Rusija, kaip ji susijusi su viskuo, kas vyksta? Ogi nuolaidžiai ir vangiai. Ponas Lukašenka siaučia diversifikuodamas naftos atsargas, Latvija ir Estija atsargiai ir neskubėdamos daro su Lietuva kažką iš serijos 18+, Lietuva šoka aistringą priešbranduolinį šokį pasienyje su Baltarusija. Žinoma, visa tai puiku, tačiau Rusija turi savų interesų visais šiais klausimais, apie kuriuos mes kalbėsime kitą kartą.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.