Lietuvos valdžia koronaviruso krizei įveikti skolinasi 1,5 mlrd. eurų

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2020-04-07 09:57:00, skaitė 640, komentavo 3

Lietuvos valdžia koronaviruso krizei įveikti skolinasi 1,5 mlrd. eurų

Lietuvą netrukus pasieks 1,5 mlrd. eurų skolintų lėšų iš tarptautinių finansų institucijų, pranešė Finansų ministerijos spaudos tarnyba. Kaip informuojama, šios lėšos bus skiriamos užtikrinti valstybės iždo likvidumą.

„Pasaulio arenoje esame vertinami kaip patikimai ir labai atsakingai valdantys viešuosius finansus. Atėjo laikas tuo pasinaudoti Lietuvos gyventojų naudai. Pasirašiau 1,5 mlrd. eurų vertės paskolos sutarčių su tarptautinėmis finansinėmis institucijomis patraukliomis sąlygomis“, — sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Finansų ministerija ir Europos investicijų bankas pasirašė sutartį dėl 700 mln. eurų paskolos suteikimo. Galutinė paskolos trukmė ir palūkanų norma bus nustatyta atsižvelgiant į padėtį kapitalo rinkose.

Taip pat Finansų ministerija su Europos Tarybos vystymo banku turi dvi 2019 metais birželį ir 2020 metais kovą pasirašytas sutartis po 100 mln. eurų. Pagal šias esamas sutartis numatoma padidinti paskolos sumą iki 400 mln. eurų.

Ministerijos duomenimis, 400 mln. eurų paskolą Lietuvai suteiks ir Šiaurės investicijų bankas. Paskolos sutartis penktadienį tarp Finansų ministerijos ir ŠIB pasirašyta 10-iai metų su kintama palūkanų norma.

Kovo 16 dieną Vyriausybė patvirtino Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (COVID-19) sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planą, kuriame, siekiant užtikrinti valstybės iždo likvidumą, numatyta Vyriausybei skolintis papildomai 5 mlrd. eurų. Kovo 17 dieną Seimas padidino Vyriausybės grynojo skolinių įsipareigojimų pokyčio limitą.

SN inf.