Ar galima viešai minėti žmogaus tautybę? Negi būti žydu gėda?

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2015-07-10 00:07:20, skaitė 3208, komentavo 0

Ar galima viešai minėti žmogaus tautybę? Negi būti žydu gėda?

Įdomus skandalas kilo kaimyninėje Lenkijoje. Kaip visada - nepastebėtas mūsų laisvoje ir nepriklausomoje nuo skaitytojų spaudoje.

Žurnalas Newsweek apkaltintas antisemitizmu dėl to, kad rašydamas apie naująjį Lenkijos Prezidentą A.Dūdą drįso paminėti jo žmonos tėvo - žinomo poeto ir literatūros kritiko Julian'o Kornhauser'io tautybę. Kuri, kaip nesunku suprasti yra labiau tolerantiška, nei koks banalus lenkas.


http://natemat.pl/136891,newsweek-oskarzony-o-antysemityzm

Spaudoje įsiplieskė diskusijos - ar padoru viešai minėti žmogaus tautybę ir vadinti jį žydu?

Vieni laikosi nuomonės, kad tai prilygsta kokios negalios ar gėdingos asmeninio gyvenimo detalės atskleidimui ir todėl yra baisus antisemitizmas, o kiti mano, kad tame nėra nieko tokio.

Na, taip - naujojo Lenkijos prezidento žmona ir vaikai pagal Halachos taisykles laikomi žydais ir bet kada gali pasiimti Izraelio pasą. (Patikslinimas: Julian Kornhauser motina buvo katalikė, todėl pagal Halachą nei jis pats, nei jo vaikai žydais nelaikomi. Tačiau teisę į Izraelio pilietybę turi ir jis ir jo vaikai.)

Ir kas iš to?

Juk tai - tiesiog faktas ir tiek. Kodėl kažkas turėtų tai slėpti, gėdytis ar bijoti prisipažinti?

Išmanančiam žmogui šis skandalas nemažai pasako apie kaimyninės Lenkijos visuomenės būklę.

Nors šiaip istorinis vadovų žmonų-žydžių fenomenas yra labai įdomus ir tikrai vertas atskiro panagrinėjimo. Gal kada prisiruošiu atgaivinti savo blogą - tada ir.

---
LDiena.lt: tai apie ką kukliai užsimena kuklusis Blogeris - yra taip vadinama "Judėjiškų nuotakų (arba žmonų) institucija": tam tikras netiesioginis valdymo ir poveikio aparatas, kurio pagalba judėjų klano interesai žydkrikščioniškose ir ateistinėse visuomenėse buvo ginami per judėjų moteris, ištekintas už įtakingų tose visuomenėse veikėjų. Kaip taisyklė, tokie vietinio kagalo taikiniai, kaip anksčiau, taip ir dabar - valdančiojo šūdeličio atstovai.

Daugybę medžiagos galite susirasti rusų kalba, įsivedę į paiešką "институт еврейских невест", nes mūsų broliams rusams tai ypač skaudi tema. Tingintiems skaityti pakankamai tiksliai reikalo esmę išdėstys amerikietis visuomenininkas Deividas Diukas: