JAV – dviejų dinastijų monarchija?

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/jav-dvieju-... 2015-07-03 05:34:21, skaitė 3505, komentavo 0

JAV – dviejų dinastijų monarchija?

Aš jau rašiau apie artėjančius JAV prezidento rinkimus ir apie VĖL pagrindinius kandidatus Bušą ir Klinton. Taip, taip, vėl Bušai ir vėl Klintonai.

Kažkam tai tikriausiai bus juokinga. O štai jeigu kažkas panašaus įvyktų Rusijoje (Putinas-Medvedevas) – liberalai net užkimtų nuo staugimo. Dėl Amerikos jie, kaip taisyklė, nestaugia. Bet tai greičiau iš meilės Amerikai, o ne dėl realaus suvokimo, kas realiai vyksta.

Aš irgi nepriekaištausiu amerikiečiams už toki pastovumą valdžioje. Nes nematau tame nieko blogo – nei Amerikai, nei apskritai. Mūsų akyse formuojasi dviejų klanų vykdomosios valdžios sistema. Kaip priedas prie dvipartinės. Respublikonai ir demokratai – tai du svarbiausi politiniai prekės ženklai JAV. Visi kiti su jais konkuruoti negali.

Kiekvienas šis prekių ženklas turi savo prasmė. Demokratai – tai europietiško tipo socializmas, ginklų uždraudimas, idealizmas užsienio politikoje. Tai apribojimai verslui ir moralinė liberalizacija – homoseksualistų santuokos, narkotikų legalizavimas ir panašiai.

Hilarė Klinton, kuri yra žinoma be kita ko ir tuo, kad viešai „atleido“ savo Bilui už jo pramogas Ovaliniame kabinete, visiškai įsipaišo į šitą „vertybių sistemą“. Kai dėl jos agresyvių pareiškimų, tai jų nuoširdumas yra ne kas kita, kaip duoklė užsienio politikos idealizmui. Nes idealizmas nebūtinai turi būti taikus.

Džebas Bušas ne taip sklandžiai įsipaišo į respublikonišką prekės ženklą. Vis dėl to pagrindinė respublikonų tikslinė auditorija – tai paprasti vyrukai su kaubojiškomis skrybėlėmis ir auliniais batais, kurie taikliai šaudo, nelabai mėgsta juodaodžių, vairuoja sunkvežimius ir gyvena provincijoje. O dar – sėkmingi verslininkai (neretai be išsilavinimo), religingi ir kieti.

Dabartinis Bušas Pats Jauniausias puikiai išsilavinęs, tobulai moka ispanų kalbą (kuria rėžia pusę savo kalbų, kad pritrauktų kitakalbius rinkėjus) ir greičiau panašus ne į amerikietišką, o į Anglijos konservatorių. Ir vis dėlto jis, žinoma, respublikonas iki kaulų smegenų. Jis pragmatiškas ir pakankamai griežtas.

Tačiau kur kas įdomiau kitkas. Kaip sakiau pradžioje, prie dvipartinės sistemos prisideda dviejų klanų sistema. Tai ne pokštas ir ne metafora. Greičiausiai Klintonų ir Bušų klanai dabar keisis Amerikos „soste“. Galima ir be kabučių. Realią JAV politinę situaciją galima pavadinti „dviejų dinastijų monarchija“.

Taip, prezidento valdžią riboja Kongresas ir Konstitucija. Tačiau ši valdžia nėra nominali, kaip prezidento valdžia Vokietijoje. Būtent faktiškasis monarchizmas gali leisti Amerikai tapti pasauline supervalstybe. Dabar, pereinant prie dviejų klanų sistemos, susiformuos prekių ženklai „Bušas“ ir „Klintonas“. Kurie nevisiškai sutaps su partiniais prekių ženklais.

Ir tai leis dar stipriau konsoliduoti Amerikos visuomenę aplink federalinę valdžią, nepaisant to, kad toji visuomenė jau ir dabar pakankamai konsoliduota.

Būtent Amerika dabar demonstruoja visam pasauliui monarchinio valdymo modelio efektyvumą. Beliko suprasti, kas efektyviau: monarchija, kurią riboja parlamentas ir konstitucija, kaip Amerikoje, ar absoliuti monarchija, kur atstovaujami organai yra tiktai konsultatyvūs. Arba jų apskritai nėra. Jeigu Amerikoje dvipartiškumas nesusilygins su dviklaniškumu, o taps aktualesnis, t.y. jei JAV palinks būtent link absoliučios monarchijos (tegu ir su dviem dinastijomis) – paaiškės, kaip tai atsilieps Amerikos galiai. O mes pasižiūrėsime ir pasidarysime išvadas.

www