Vokiečiai širsta: Graikija atmetė derybas. Mums ji jau nėra euro zonos narė

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt... 2015-06-18 09:32:29, skaitė 3685, komentavo 0

Vokiečiai širsta: Graikija atmetė derybas. Mums ji jau nėra euro zonos narė

Anot Michaelio Fuchso, nebus jokio susitarimo tarp Graikijos ir ES be TVF sutikimo, rašo Tonja Mastrobuoni laikraštyje La Stampa. Bundestago KDS/KSS frakcijos pirmininko pavaduotojo nuomone, Graikija „jau ne €uro-zonoje“. Ir reikalas čia ne tiek tame, kad ji „atsisako derybų“, kiek tame, kad tai tiesiog tik laiko klausimas.

„Mes norime, kad graikai pasiliktų €uro-zonoje, tačiau mes norime, kad jie ten liktų pasiekę sėkmės. Bet dabartiniame etape mes norime, kad prie derybų stalo liktų ir TVF. Kitu atveju Vokietija negalės duoti Graikijai pinigų“ – sako Fuchsas.

Vien pareiškimų neužtenka pabrėžia Fuchsas, jo nuomone, bus gerai, jei Atėnai ras pinigų, tačiau problema tame, kad graikai atsisako bet kokių derybų. Fuchsas niekada nesutiks su skolos restruktūrizavimu:

„Skolas reikia grąžinti. Ir graikai gali nesunkiai rasti pinigų. Pateiksiu vieną pavyzdį: privatizacija. Fraport norėjo nupirkti 14 mažų graikiškų aerouostų. Su dviem sąlygomis – tapti teisėtu šeimininkų ir gauti garantiją žemėms. Samaraso vyriausybė (prieš tai buvusi graikų vyriausybė. – vert past) jau davė savo sutikimą. Numatoma sandėrio suma: 1,2 milijardai €urų. Dabartinė vyriausybė nenori šio sandėrio“.

Fuchsas abejoja, kad sprendimas gali būti priimtas paskutinę minutę. Jo nuomone, Graikija jau ne €uro-zonoje. Net jei susitarimas būtų pasiektas šį penktadienį, jis turi būti patvirtintas Bundestago. Visiems būtiniems patvirtinimams ir ir balsavimams prireiks trijų ar net keturių dienų. Tik po teigiamo Bundestago sprendimo gali būti išblokuoti 7,2 milijardo €urų. Tokie balsavimai turi praeiti dar aštuonių šalių parlamentuose.

Bundestago KDS/KSS frakcijos pirmininko pavaduotojas balsuos už galimą susitarimą, pasakė jis, tačiau su sąlyga, kad bus prisilaikoma senosios sutarties sąlygų. Fuchsas laiko tai mažai tikėtinu dalyku.