Janukovičiaus milijonieriai

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/06/janu... 2015-06-17 14:27:56, skaitė 3853, komentavo 0

Janukovičiaus milijonieriai


Viktoro Janukovičiaus vilos salė demonstruoja buvusio prezidento turtą. | (Nuotrauka: Reuters )

Ukrainoje vis garsiau skamba kritika šalies vadovybės atžvilgiu: praėjus 15 mėnesių po „€uro-Maidano“, ji taip ir neįvykdė vieno iš pagrindinių demonstrantų reikalavimų – patraukti baudžiamojon atsakomybėn buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovičiaus artimus bendražygius, kurie įtariami biudžeto lėšų iššvaistymu, tarnybinių įgaliojimų viršijimu ir t.t.

Dabar jie masiškai slapstosi nuo teisingumo, be to, kaip mano kai kurie, su teisėsaugos organų, jei ne pagalba, tai bent – žinia, rašo Handelsblatt.

Šviežias pavyzdys – multimilijonieriaus ir buvusio parlamentaro Sergejaus Kliujevo pabėgimas. Jis įtariamas neteisėta privatizacija ir mokesčių vengimu. Birželio 3 verslininkui buvo panaikinta deputato neliečiamybė, ir praėjo keletas dienų, kol jį iškvietė apklausai. Birželio 9 Kliujevas apklausoje nepasirodė, tačiau Generalinė prokuratūra nesiėmė griežtinti pasienio kontrolės, leidusi jam nekliudomam išvykti iš Ukrainos teritorijos, kalbama straipsnyje. Sklinda gandai, jog Sergejus Kliujevas ir jo brolis yra keleto austriškų bankų bendrasavininkai ir turi Austrijos pilietybes.

Jurijus Derevianko, partijos „Volia [Valia]“ narys, Ukrainos televizijos eteryje padarė prielaidą, jog Kliujevas susitarė su valdžia: „Panašūs sandėriai – įprastas reikalas mūsų šalyje… Kliujevas turi pakankamai pinigų ir ryšių, kad atsipirkti nuo ko tik įmanoma. Būtent tai jis, akivaizdžiai, ir padarė, ir nesvarbu, kas Kijeve stovi prie vairo“.

Deputatė nuo frakcijos „Petro Porošenko blokas“ Svetlana Zališčiuk savo interviu „Kyiv Post“ išsakė nuomonę, jog Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Šokinas, ryšium su tuo kas vyksta turėtų atsistatydinti. Ji pasidalino nuogąstavimais, jog kartą ukrainiečių kantrybei ateis galas ir jie pradės masiškai stoti į ekstremistines grupuotes arba pradės vykdyti linčo teismą.

Kaip ukrainiečių MIP pareiškė Kijevo prieškorupcinio Centro vadovė Darja Kaleniuk, prezidentas Porošenko „apsiriko“, kai straipsnyje The Wall Street Journal pareiškė, jog atsakomybėn patraukti jau daugiau nei 2,7 tūkstančio Janukovičiaus aplinkos žmonių. Nė vienas iš šių atvejų jai nėra žinomas, pasakė ji, darydama prielaidą, jog kalba eina apie „smulkius tarnautojus ir nesunkius atvejus“.

Handelsblatt pažymi, jog, jeigu ukrainiečių valdžia greitu metu neužsiims Janukovičiaus bendražygių teisminiu persekiojimu, tai tie gali vėl gauti prieigą prie savo milijardinių turtų, užšaldytų europietiškų bankų sąskaitose.

Korespondentas rašo: „Vyriausybei dabar reikia atsakyti į daugelį klausimų: kodėl Kliujevui pereitų metų spalio mėnesį buvo leista dar kartą būti išrinktam į parlamentą? Kodėl Šokino pirmtakui, buvusiam Generaliniam prokurorui Renatui Kuzminui buvo leista netrukdomai pabėgti į Maskvą?

Kaip gavosi, kad buvę Janukovičiaus epochos ministrai, kaip, pavyzdžiui, energetikos ministras Jurijus Boiko, socialinės politikos ministrė Natalija Korolevskaja ir buvęs prezidentinės administracijos vadovas Sergejus Levočkinas, iki šiol turi galimybę netrukdomai vykdyti deputatų įgaliojimus ir jiems nėra iškeltos baudžiamosios bylos?“.

Handelsblatt