EK reikalauja 11 ES šalių narių priimti bankų gelbėjimo taisykles

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/06/ek-r... 2015-06-08 09:57:36, skaitė 3175, komentavo 0

EK reikalauja 11 ES šalių narių priimti bankų gelbėjimo taisykles

Briuselis (Reuters) – Eurokomisija reikalauja, kad Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Švedija, Lenkija, Liuksemburgas, Čekija, Rumunija, Bulgarija, Malta ir Lietuva dviejų mėnesių eigoje priimtų naujas taisykles, žinomas kaip bankų atstatymo ir problemų sprendimo direktyva (Bank recovery and resolution directive (BRRD)). Matomai kitos ES šalys šią direktyvą jau patvirtino (?).

Komisija parengė šias taisykles reaguodama į 2008-ųjų finansų krizę, kuriomis, esą siekiama apsaugoti mokesčių mokėtojus nuo būtinybės gelbėti bankus, tą perkeliant ant akcijų savininkų ir kreditorių pečių.

Šią direktyvą dar vadina gelbėjimu iš vidaus (bail-in), kai turimas omenyje ne bankų gelbėjimas valstybės pastangomis, o bankų savininkai, akcininkai. Jei pinigų neužteks, o bankui bankrutuojant jų dažniausiai niekam nebeužtenka, bankrutuojantį banką gelbės tie, kas jame laikys savo pinigus, jei sakykim banko akcininkai neturės lėšų. Kitaip tariant čia privalomai siūlomas Kipro variantas, kai banko bankrotą apmokėjo jo indėlininkai.

Jei minėtos šalys per du mėnesius nepriims reikalaujamų priimti taisyklių, Europos Komisija gali nuspręsti kreiptis į ES Teisingumo teismą (legal action).

reuters.com