Latvijoje šeimą iš Lietuvos pavadino "Rusijos okupantais"

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/baltic/... 2018-07-28 12:17:55, skaitė 709, komentavo 0

Latvijoje šeimą iš Lietuvos pavadino

Lietuvos gyventoja, grįždama iš karinio miestelio Liepojoje, paklausė vairuotojo, kurią valandą išvyks autobusas, tačiau jis atsakė latvių kalba ir pradėjo šaukti

VILNIUS, liepos 28 – Sputnik. Turistę iš Lietuvos, kuri poilsiavo Liepojoje, įžeidė autobuso vairuotojas, pavadines jos šeimą "Rusijos okupantais", praneša rus.liepajniekiem.lv.

Lietuvos gyventoja Jekaterina Merkuljeva grįžo su savo šeima iš karinio miestelio Liepojos centre ir nusprendė vairuotojo pasiteirauti apie autobuso išvykimo laiką, tačiau jis atsakė latvių kalba ir pradėjo šaukti.

"Galų gale jis pavadino mus "Rusijos okupantais" — tai aš, nežinodama latvių kalbos, supratau labai gerai", — parašė turistė savo skunde, pabrėždama, kad ji ramiai reagavo į agresijos apraišką, tačiau vaikai sutriko. 

Merkuljeva pareikalavo, kad autobuso vairuotojas atsiprašytų, nes "toks požiūris į keleivius, neatsižvelgiant į tai, ar jie yra vietiniai, ar atvykę, yra nepriimtinas".

Turistė nusiuntė skundą daugeliui žiniasklaidos priemonių, taip pat Liepojos viešojo transporto agentūrai. Pasak bendrovės direktoriaus Uldiso Zupos, jis jau nusiuntė moteriai atsakymą su atsiprašymu. Be to, jis kreipėsi į vežėją — Liepojos autobusų parką, tačiau jokios reakcijos nebuvo.

"Žinoma, aš ten nebuvau. Bet čia kalbama ne apie rusų kalbą, o apie šiurkštų požiūrį, ir tai yra nepriimtina. To paties mes reikalaujame ir iš savo bilietų kontrolierių", — sakė Zupa.

Pastaruoju metu Baltijos šalyse pastebimos tendencijos "išspausti" rusų kalbą. Taip, Latvijoje priimtas įstatymas dėl visų tautinių mažumų vidurinių mokyklų perkėlimo į mokymą latvių kalba, taip pat įvestas draudimas mokytis rusų kalba privačiose aukštosiose mokyklose ir kolegijose.

Lietuvoje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai pasiūlė įvesti daugiau lietuvių kalbos pamokų tautinių mažumų mokyklose.

Anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad užsienyje gyvenantys rusai vis dažniau susiduria su diskriminacija ir įžeidimais, ypač Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas birželio mėnesio pradžioje vykusioje "tiesioginėje linijoje" išreiškė viltį, kad Baltijos respublikų valdžios institucijoms bus gėda dėl to, kad jos gali smarkiai pažeisti Europos Sąjungos teritorijoje gyvenančių žmonių teises.