Lenkijos prezidentas pavadino Voluinės tragediją lenkų etniniu valymu

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-07-09 14:45:47, skaitė 581, komentavo 0

Lenkijos prezidentas pavadino Voluinės tragediją lenkų etniniu valymu

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, archyvinė nuotrauka
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, archyvinė nuotrauka

Lenkijos vadovas mano, kad įvykiai Voluinės teritorijoje yra Lenkijos gyventojų genocidas, o ne karinės operacijos

VILNIUS, liepos 9 — Sputnik. Lenkijos prezidentas Andžejus Duda pareiškė, kad Voluinės žudynės buvo etninis valymas, o ne karo tarp lenkų ir ukrainiečių dalis, praneša RIA Novosti.

Lenkijos prezidentas atvyko į Ukrainą dalyvauti renginiuose, skirtuose 75-osioms tragedijos metinėms.

"Tai liūdna data lenkų šeimoms. Tai nebuvo karas — tai buvo etninis valymas, siekiant pašalinti lenkus iš teritorijų, kuriose jie gyveno. Šimtai tūkstančių buvo čia nukankinti", — sakė prezidentas.

Lenkijos valstybės vadovas pabrėžė, kad per šiuos įvykius žuvo "tik penki tūkstančiai" ukrainiečių.

Duda taip pat paragino Ukrainos valdžios institucijas ir Nacionalinį atminties institutą leisti žuvusių lenkų šeimų nariams sutvarkyti savo artimųjų kapus.

Lenkijos istorikai 1943 metų Voluinės žudynes laiko genocidu ir etniniu valymu. Remiantis įvairiais skaičiavimais, žuvusių skaičius yra nuo 100 tūkstančių  iki 130 tūkstančių žmonių. Ukrainos istorikai mano, kad tai Lenkijos armijos Krajova ir Ukrainos Sukilėlių Armijos*, kurioje dalyvavo ir civiliai gyventojai, karo pasekmė. Ukraina savo kovotojų nuostolius vertina 10-20 tūkstančių žmonių.

Pastaruoju metu Ukrainos ir Lenkijos santykiai pablogėjo dėl istorinių klausimų. Vienas iš jų yra Voluinės tragedija. Konfliktų skaičius etninės nesantaikos fone išaugo, taip pat nereti paminklų niekinimo atvejai Ukrainoje ir Lenkijoje.

*Ekstremistų organizacija, uždrausta Rusijoje.