Kritikuoji valdžią? Esi prorusiškas

Autorius: Algimantas Rusteika Šaltinis: https://kaunoforumas.wordpress... 2018-06-07 17:52:58, skaitė 1228, komentavo 0

Kritikuoji valdžią? Esi prorusiškas


Petras Baršauskas

Kaip senais gerais būdavo, kai koks nesusipratėlis pakritikuodavo apsidirbusį viršininką? Atspėjot, kabinete aukštomis lubomis būdavo sukviečiama partinės organizacijos ir profsąjungos klapčiukų slapta kavutė, organizuojamas “kolektyvo aktyvistų“ šaršalas, skelbiama įsižeidusio didžiūno padlaižių visuotinė mobilizacija darbuotojams įbauginti. Beveik visada – pasmerkimas spaudoje, apspjaudymas ir paskelbimas priešu, neretai ir skundai į KGB.

Niekas nepasikeitė, tik veikiantieji asmenys ir užrašai iškabose. KTU eksrektoriaus P.Baršausko plagiato istorija visiems žinoma. Net mokinukui buvo aišku, kad esant vos ne šimtaprocentiniams tekstų sutapimams neigti akivaizdų plagiatą beviltiška. Tačiau pagal senąją nomenklatūros savisaugos taisyklę “vienas už visus, visi už vieną“ šį faktą neigė visa garbingoji aukštojo mokslo kareivija – pradedant KTU biurokratija, baigiant Švietimo ir mokslo ministerija.

Nepaisant to, kad dėl plagiato kreipėsi grupė mokslininkų, taikiniu iš jų buvo išsirinktas vienas – profesorius Gediminas Merkys ir nedelsiant pradėta kampanija jį asmeniškai sukompromituoti ir kitiems įbauginti. “Kauno dienoje“, “Klaipėdoje“, “15min.“ buvo paskelbti KTU Korporatyvinių ryšių direktorės (vien pats pareigybės pavadinimas vertas dėmesio) tekstai, kuriuose sakoma:

“G. Merkio išplatintas pranešimas yra puikus pastaruoju metu visame pasaulyje viešoje erdvėje siaučiančio „netikrų naujienų“ („fake news“) bumo pavyzdys. Dažnai tokių „naujienų“ vienintelis tikslas – „apjuodinti“ konkrečius asmenis, įmones, institucijas, pakenkti jų reputacijai. Aptariamu atveju tikslas – pakenkti Kauno technologijos universitetui ir jo vadovui.

Verta pabrėžti, kad šis pranešimas – tik vienas iš daugelio tokių bandymų, kuriuos matome pastaruosius kelerius metus. Tai panašu į tendencingą, gerai apgalvotą ir sąmoningą šmeižto kampaniją prieš KTU, kai vienas žmogus su keliais bendraminčiais savo noru ar veikiamas išorinių politinių, ekonominių jėgų siekia sukiršinti vidinę bendruomenę, trukdyti įprastą institucijos darbą, paveikti visuomenės grupių nuomones, daryti neigiamą įtaką net visai Lietuvos aukštojo mokslo sistemai.

Svarstytina, jog LR Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie KAM minimuose prorusiškuose portaluose G. Merkys, nutrūkus darbo santykiams su KTU, gali turėti ir kitų motyvų neigiamai atsiliepti universiteto atžvilgiu visais įmanomais klausimais ir temomis“.

O KTU interneto svetainėje paskelbtame, o taip pat visiems KTU darbuotojams išplatintame pareiškime jau tiesiogiai buvo rekomenduojama: “Prisegame VSD atmintinę, kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo galimai užsienio valstybių žvalgybos tarnybų ar jų paveiktų asmenų veikimo. Kilus įtarimams – susisiekite su VSD telefonu…arba siųsdami informaciją elektroniniu paštu pranešk@vsd.lt“.

Ir tikslas – apspjaudyti vieną iš didelio viršininko piktnaudžiavimus keliančių viešumon mokslininkų – pasiektas! Pasirodo, kalbėti apie blogybes Lietuvoje yra prorusiška. Skųskite, mielieji, nepatenkintąjį mūsų mieluoju rektoriumi saugumiečiams.

Dėl prof. G. Merkio šeimos ir giminės istorijos, jo asmens siejimas su priešiškomis, prorusiškomis užsienio žvalgybomis prof. G. Merkio artimiesiems ir jam pačiam yra ypatingai įžeidus. Tiek pagal tėvo liniją, tiek pagal motinos liniją G. Merkys yra kilęs iš tremtinių šeimos, iš politinių kankinių ir politinių kalinių giminės. Jo būsimi tėvai – šešiolikmetis Mindaugas Merkys ir trylikametė Stanislava Jūraitė – susipažino 1948 m. gyvuliniame vagone pakeliui į Sibirą. Todėl būtent G. Merkio asmens, taip pat jo pilietinės ir profsąjunginės veiklos susiejimas su priešiškų prorusiškų užsienio žvalgybų veikla buvo ypač ciniškas.

Šmeižimo akcijos neigiamai paveikė ne tik profesoriaus reputaciją akademinėje bendruomenėje, bet ir padarė žalą jam kaip žmogui, asmenybei, intelektualui ir pedagogui. KTU darbuotojai administracijos pateiktą informaciją suprato, kad G.Merkys ir kiti pareiškimą pasirašę mokslininkai yra dirbantys priešiškai valstybei, vos ne rusų šnipai. Iki straipsnių paskelbimo jis dažnai buvo kviečiamas į radijo ir televizijos laidas kaip ekspertas, o po straipsnių paskelbimo jo nebekviečia pasisakyti kaip eksperto, nebeužsako tyrimų, jo kaip raupsuotojo pradėjo vengti bendradarbiai.

Profesorius G.Merkys turėjo teisintis savo partneriams, paslaugų užsakovams. Dalis jų išreiškė pageidavimą suspenduoti bendradarbiavimą, „kol bus išsklaidytos abejonės…“ dėl sąsajų su priešiškomis užsienio žvalgybomis. UAB „Factus dominus“ pranešė, kad nutraukia bendradarbiavimo ketinimų protokolą ryšium su žiniasklaidos priemonėse paskelbta publikacija. Žodžiu, esi rusų agentas ir prarandi darbą, užsakovus ir pajamas.

Prabėgo vieneri metai. KTU internetiniame portale, “Kauno diena“, “Klaipėda“ ir “15min“ teismo sprendimu įpareigoti paneigti paskelbtą “neatitinkančią tikrovės informaciją“, t.y. šmeižtą, kurį rašė kaltinusieji šmeižtu. Ir tikrai jie paneigs – vienu sakinėliu pačiu mažiausiu šriftu tokiame tolimame kampelyje, kur niekas, na tikrai niekas nepastebėsit. O už šmeižikiškas publikacijas teismas profesoriui priteisė net 5000 € – tokia dabar profesoriams garbės ir orumo kaina, pora atlyginimų, visi žinokit, nes ir jums taip bus.

Kur dabar mielasis mūsų rektorius P.Baršauskas – ogi, pajutęs iš kur vėjai pučia, pats išsimėžė iš KTU. Tačiau visi jį gynę klapčiukai iš KTU ir ŠMM ponai liko ir toliau teisuolių veidais moko jaunuomenę ir vadelioja šviesuomenę. Tik profesoriaus G.Merkio tai neliko, kad visi žinotų, jog prieš sistemą papūsi – žirgą prarasi. Sugadintos reputacijos ir prarasto laiko niekas nebesugrąžins. Teisingumas ir teisėtumas, kaip visada, sutampa tik retkarčiais.