Jeruzalėje pirmadienį atidaryta naujoji JAV ambasada

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-14 19:45:28, skaitė 641, komentavo 2

Jeruzalėje pirmadienį atidaryta naujoji JAV ambasada

Pirmadienį iškilmingai atidaryta Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Jeruzalėje. Ji persikėlė iš Tel Avivo. Laikinai JAV ambasada veiks jau esančio konsulato pastate, į nuolatinį pastatą persikels kitais metais. Izraelis džiūgauja dėl prezidento Donaldo Trumpo sprendimo pripažinti Jeruzalę šalies sostine, palestiniečiai surengė masinius protestus.

Į iškilmes, kurios prasidėjo išvakarėse priėmimu, atvyko Iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas, JAV prezidento dukra Ivanka ir jos vyras Jared Kushneris, kuriam patikėtos Artimųjų Rytų taikos derybos, daug Kongreso narių.

Atidarymo ceremonija buvo pradėta JAV nacionaliniu himnu. Vėliau JAV ambasadorius Izraelyje Davidas Friedmanas tarė sveikinimo žodį. D. Trumpo paminėjimas buvo sutiktas ovacijomis.

Ceremonijoje dalyvavo apie 800 žmonių. Per vaizdo ryšį sveikinimus perdavė D. Trumpas. D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat pasveikino šį įvykį bei parašė, kad tai „didi diena Izraeliui“.

Ambasados perkėlimas įvyko Izraeliui minint 70-ąsias nepriklausomybės metines. Gruodį nusprendęs ją perkelti iš Tel Avivo D. Trumpas ne tik supykdė palestiniečius, bet ir privertė sunerimti dalį artimiausių Vašingtono sąjungininkų.

Tarptautinės bendruomenės požiūrį į ambasados perkėlimą rodo, tai, kad iš 86 diplomatines misijas turinčių ir pakviestų į iškilmes šalių, dalyvavimą patvirtino 33, tarp jų ir Gvatemala bei Paragvajus, kurios vėliau taip pat žada perkelti ambasadas į Jeruzalę.

Dauguma Europos Sąjungos šalių ambasadorių nedalyvauja, esą Jungtinės Valstijos pažeidžia neutralumo statusą – 1980-isiais priimtą Jungtinių Tautų saugumo tarybos rezoliuciją, kuri neteisėtu pripažįsta Izraelio įstatymą, kad Jeruzalė yra vieninga ir nedaloma Izraelio sostinė, ir reikalauja uždaryti ten visas ambasadas.

Pagal 1993-ųjų Izraelio ir palestiniečių taikos susitarimą dėl Jeruzalės statuso turi būti sutarta derybose. Bet JAV Kongresas prieš 23 metus nurodė perkelti ambasadą į Jeruzalę, trys prezidentai sprendimo nevykdė, bet D. Trumpas tai pažadėjo ir rinkėjams, ir turtingiems savo kampanijos rėmėjams.

„Jeruzalė yra žydų tautos sostinė tris tūkstančius metų. Ji yra mūsų valstybės sostinė 70 metų. Ji liks mūsų sostine visiems laikams. Prezidente D. Trumpai, dėkoju už drąsų sprendimą“, – sprendimą komentavo Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

Kol kas ambasada kuriasi jau veikiančiame konsulate, Jeruzalėje dirbs tik apie 50 žmonių, kiti laikinai liks Tel Avive, o ambasadorius kursuos tarp dviejų miestų.

Palestiniečiai rytinę šio istorinio miesto dalį laiko savo ateities valstybės sostine ir kaltina Amerika savo sprendimu dėl Jeruzalės trukdant siekti taikos. Pasak palestiniečių prezidento Mahmudo Abasso, tai šimtmečio antausis. Esą amerikiečiai dabar neturi teisės būti tarpininkais siekiant taikos Artimuosiuose Rytuose.

„Tai didelė išdavystė, visuomet žinojau, kad Amerika ir Britanija susimokė prieš Palestiną ir palestiniečius. Dabar prie jų prisideda ir Arabų šalys, o kiti tik stebi, kaip mes kenčiame. Perkelia jie ambasadas ar ne, Jeruzalė liks palestiniečių sostinė“, – padėtį komentavo palestinietis Adelis Halakas.

Tačiau palestiniečiai patys neturi idėjų, kaip pastangas išjudinti, tad Europos Sąjunga ragina neignoruoti Amerikos siūlymų, kai jie pasirodys.