Žaliausiu Europos miestu tituluojamas Vilnius sodina per 5 tūkst. naujų medžių

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://www.lrt.lt... 2018-05-05 12:23:53, skaitė 489, komentavo 1

Žaliausiu Europos miestu tituluojamas Vilnius sodina per 5 tūkst. naujų medžių

LDiena.lt: Vilniaus savivaldybės piaro skyrius atrado LDieną.lt. Džiugu.
---

Vilniuje žalumos bus daugiau – šiemet mieste planuojama pasodinti per 5 tūkst. naujų medžių, daugiausiai – atnaujinamame Vingio parke. Šį pavasarį mieste sodinama apie 4360 naujų medžių, o rudenį – dar apie 650, skelbia Vilniaus savivaldybė.

„Šiemet sostinėje bus pasodintas rekordinis skaičius medžių per pastaruosius šešerius metus – daugiau kaip 5000 šiemet ir 3140 pernai. Žalumos sostinėje kasmet tik daugės, nes ir toliau puoselėsim viešąsias miesto erdves ir kiemus. Šiemet sodiname ne tik daug medžių, bet ir dekoratyvinių krūmų – apie 1,6 tūkst. Daugiausiai jų bus pasodinta naujai kuriamose miesto viešosiose erdvėse“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Atnaujinant daugiau kaip šimtą metų skaičiuojantį Vingio parko medyną spygliuočiais, jame jau pasodinta apie 4 tūkst. nedidelių pušelių. Pernai miestiečių ir miesto svečių pamėgtame parke buvo pasodinta 2000 pušelių.

Vilniaus mieste daugiausiai sodinamos liepos, klevai, šermukšniai ir beržai. Pilaitės rajone, Pajautos gatvėje, vairuotojų ir praeivių akis jau džiugina pirmosios 6–7 m aukščio liepos. Iki savaitės pabaigos bus pasodinta 18 liepų. Naujoje Tolminkiemio gatvėje įrengtoje viešojoje erdvėje pasodinti 42 beržai ir apie 70 dekoratyvinių krūmų.   

S. Žiūros nuotr.

Fabijoniškėse, S. Stanevičiaus gatvės viešojoje erdvėje, pasodinti 57 medžiai: beržai, skroblai, gudobelės ir daugiau kaip 400 dekoratyvinių krūmų. Naujininkuose, Telšių gatvėje esančiame skvere, pasodinta daugiau nei 132 dekoratyviniai krūmai.   

Dekoratyviniais krūmais ir medžiais pasipuošė ir naujai įrengti sostinės P. Vileišio ir Birutės gatvių pėsčiųjų ir dviračių takai. Juose buvo pasodinta daugiau kaip 100 medžių ir per 850 dekoratyvinių krūmų.

Oslo gatvėje, važiuojant link Lazdynų, pasodinta 50 beržų, o netoli naujai pastatyto Fabijoniškių baseino pasodinta 14 ąžiuoliukų.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Želdynų poskyrio vedėjos Giedrės Čeponytės, mieste jau pasodinta apie 80 proc. visų numatytų pasodinti medžių. Visi medelių sodinimo darbai bus baigti iki gegužės pabaigos. O jau spalio – lapkričio rudenį prasidės kitas medžių sodinimo etapas. Vienoje ilgiausių ir judriausių miesto gatvių – Ukmergės gatvėje, nuo Vakarinio aplinkkelio iki Ozo gatvės, rudenį planuojama pasodinti per   400 įvairių lapuočių medžių. Rudenį bus sodinamos  liepos, klevai, pušys ir šermukšniai ir kitose sostinės A. Juozapavičiaus, S. Žukausko, A. Vivulskio, Tuskulėnų, V. Kudirkos gatvėje.

S. Žiūros nuotr.

Pernai savivaldybė sukūrė interaktyvųjį medžių žemėlapį ir pakvietė vilniečius jame žymėti vietas, kuriose norėtųsi pasodinti medžių. Per metus savivaldybė sulaukė daugybės vilniečių pasiūlymų –  rudenį pasodins apie 300 medžių. Aktyviausi buvo Pilaitės, Justiniškių, Pašilaičių ir Fabijoniškių rajonų gyventojai.

Kaip rašoma Vilniaus savivaldybės pranešime, vilniečiai ir patys gali savo iniciatyva apsiželdinti teritorijas šalia savo namų ar daugiabučių. Centrinėje daugiabučių rajono vietose rekomenduojama sodinti šermukšnius, gudobeles, ožekšnius, totorinius klevus, putinus, jazminus, lanksvas, atokiau – klevus, liepas, beržus, pušis, egles, raudonuosius ąžuolus, jazminus, alyvas. Svarbu  žinoti, kad medžiai sodinami ne mažiau nei 10 metrų atstumu nuo pastato sienos su langais, nuo pastato sienos be langų – ne mažiau 5 m, nuo apšvietimo atramų (stulpų) – ne mažiau 4 m, nuo pėsčiųjų tako ribos – 0,7–1,5 m.