Pasaulyje stebimos naujos permainos energetikoje ir tai nieko gero

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://www.technologijos.lt/n/... 2018-05-04 17:33:56, skaitė 637, komentavo 1

Pasaulyje stebimos naujos permainos energetikoje ir tai nieko gero

Remiantis naujausiais „Bloomberg New Energy Finance“ duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, investicijos į atsinaujinančius energijos šaltinius sumažėjo 10 %. Visgi, yra ir gerų naujienų.

„Bloomberg New Energy Finance“ (BNEF) paskelbė 2018 metų pirmojo ketvirčio „Švarios energetikos investicijų tendencijų“ ataskaitą, kurioje matyti, kad didėja besivystančių šalių vaidmuo.

Ir toliau lyderiauja Kinija, kurios investicijos į švarią energetiką sudarė 43 % nuo viso pasaulio investicijų į šį energetikos sektorių. Kalbant pinigine išraiška, tai yra 26 milijardai dolerių.

Kitos, mažesnės šalys, tokios kaip Marokas, Vietnamas, Indonezija ir Meksika, taip pat atliko savo vaidmenį ir investavo į švarią energetiką.

Apskritai, pasaulinės investicijos į švarią energetiką per pirmajį šių metų ketvirtį sudarė 61,1 mlrd. dolerių ir lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu tai yra 10 % mažiau ir tai jau trečias iš eilės ketvirtis, kaip mažėja investicijos į švarią energetiką. Tačiau verta pažymėti, kad „Bloomberg“ kol kas neįžvelgia aiškios investicijų mažėjimo tendencijos ir bendras metinis investicijų kiekis neturėtų stipriai sumažėti.

„Pasauliniai pirmojo ketvirčio duomenys yra patys mažiausi, skaičiuojant nuo 2016 m. 3-iojo ketvirčio. Tačiau dar yra per anksti prognozuoti metinių investicijų kritimą“, - sakė „BNEF“ švarios energetikos investicijų analitikas Abraham‘as Louw‘as. „Pavyzdžiui, mes tikimės, kad per ateinančius mėnesius bus finansuojama keletas didelių jūros vėjo jėgainių projektų JK, Belgijos, Olandijos ir Danijos vandenyse.“

Turbūt vienas iš įspūdingiausių projektų yra 2,4 mlrd. dolerių vertės investicija Maroke į 800 MW galios „NOORm Midelt“ saulės kolektorių (šilumos) ir fotoelementų (elektros) sistemą, drauge su energijos saugojimu. Kiti didesni pirmojo ketvirčio projektai yra 709 MW galios „NLC Tangedco“ saulės fotoelementų parkas Indijoje, kuris, kaip manoma kainuos 660 mln. dolerių; o 404 MW galios saulės fotoelementų parko projektas, kurį Meksikoje vysto „ACCIONA“ ir „Tuto Puerto Libertad“, kainuos apie 493 mln. dolerių.

Vis dėlto, nepaisant šių svarbių projektų, per pirmajį ketvirtį bendros investicijos į saulės energetiką sumažėjo 19 %, iki 37,4 mlrd. dolerių. Tai lėmė kai kurių rinkų susilpnėjimas ir drastiškai sumažėjusios saulės modulių kainos, o tai reiškia, kad su mažesnėmis investicijomis galima įgyvendinti daugiau saulės energetikos projektų.

„Tikimės, kad šiais metais pasaulyje bus įdiegta dar daugiau saulės jėgainių nei praėjusiais metais, kurių rezultatas buvo 98 GW“, - sakė „BNEF“ saulės energetikos sektoriaus vadovė Jenny‘is Chase. „Du pagrindiniai veiksniai yra nuolatinis Kinijos bumas tiek komunalinių paslaugų, tiek mažesnių vietinių PV sistemų srityje, taip pat labai didelių saulės energijos parkų finansavimas kitose besivystančiose šalyse, nes sąnaudų konkurencingumas ir toliau tik gerėja.“

Vėjo energetikos sektoriuje situacija buvo kiek optimistiškesnė, per pirmąjį ketvirtį investicijos padidėjo 10 %, iki 18,9 mlrd. dolerių. Geoterminės energetikos sektoriuje investicijos taip pat didėjo 39 %, iki 1 mlrd. dolerių, taip pat ir biodegalų, kurių investicijos paaugo net 519 %, iki 748 mln. dolerių. Tačiau biomasės ir atliekų pavertimo energija sektoriuose investicijos sumažėjo 29 %, iki 679 mln. dolerių. Taip pat investicijos mažėjo į energijos taupymo ir elektrines transporto priemones bei mažų hidroelektrinių projektus, kurių pajėgumai nesiekė 50 MW galios.

Geografiniu požiūriu Kinija užėmė pirmąją vietą su 26 mlrd. dolerių investicijomis, o artimiausia konkurentė buvo JAV – su 10,7 mlrd. dolerių investicijomis. Beje, JAV investicijos į švarią energetiką išsaugo 16 %. Trečiąją vietą pagal investicijų dydį užėmė Europa, jos investicijos siekė 6 mlrd. dolerių, o tai 17 % sumažėjimas. Toliau eina Indija, kuri 9 % padidino investicijas ir jos pasiekė 3,6 mlrd. dolerių. Japonija užbaigia šį didžiausių investuotojų sąrašą su didžiausiu kritimu – investicijos sumažėjo net 54 % ir siekė 1,4 mlrd. dolerių.

Beje, visai neseniai rašmė ir apie tai, kad pasaulio bankai didina investicijas į iškastinio kuro pramonę. Panašu, kad vieši pasisakymai ir gražūs lozungai ne visada virsta darbais. Ir nors tikrai yra gerų pavyzdžių, kaip, kad Saudo Arabijos gigantiški energetikos planai ar investicijos į superkondensatorių ir „kieto būvio“ baterijų komercializavimą, dar teks gerokai padirbėti, kol pasaulis pereis prie švarios energetikos.