Šeduvoje statomas muziejus „Dingęs Štetlas“ atkurs miestelio žydų gyvenimą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: BNS... 2018-05-04 17:31:48, skaitė 843, komentavo 3

Šeduvoje statomas muziejus „Dingęs Štetlas“ atkurs miestelio žydų gyvenimą

Penktadienį Radviliškio rajone, Šeduvoje, pradėta litvakų miestelių istorijos, kultūros bei atminimo muziejaus „Dingęs Štetlas“ statyba.

Pasak „Dingusio Štetlo“projekto vadovo, Šeduvos žydų memorialinis fondo steigėjo Sergejaus Kanovičiaus, žymiausių pasaulio muziejininkų ir architektų kuriamas muziejus, remdamasis Šeduvos žydų istorija, papasakos ir primins panašių miestelių išnaikintų bendruomenių istoriją. Čia bus atkurtas kažkada vienos didžiausių Europoje žydų diasporos miestelių gyvenimas. Muziejų atidaryti numatoma 2020 metų vasarą, pranešė Šeduvos žydų memorialinis fondas.

„Žmogų galima nužudyti, atimti ir išdalinti jo turtą, sudeginti jo maldos namus, bet neįmanoma nužudyti atminties apie jį. Lietuvos žydai ir jų palikimas negali gyventi tik minėjimuose ir iškilmingose proginėse kalbose, kad ir kokios gražios jos būtų. Po Lietuvos dangumi mes palikome pėdsakus. Ir šitas muziejus juos įamžins“, – sakė S.Kanovičius.

Anot jo, tarptautinė muziejų kurianti komanda „Dingusiame Štetle“ atkuriamą istoriją pateiks suprantamai ir įtaigiai, naudojantis šiuolaikinėmis pažangiausiomis technologijomis. Siekiama, kad muziejus taptų traukos centru ne tik viso pasaulio žydams ir jų palikuonims, bet ir visai Europai. „Apsilankymas čia prilygs istorijos pamokoms, papildytoms moderniomis inovatyviomis priemonėmis. Čia vyks aktyvus kultūrinis ir visuomeninis gyvenimas“, – sakė S.Kanovičius.

„Dingęs Štetlas“ jau įtrauktas į prestižinį Europos memorialinių vietų sąrašą, kurį pildo Berlyne esančio Holokausto memorialo informacinis centras. Bendras numatomas muziejaus plotas – beveik 3 tūkst. kvadratinių metrų. Muziejaus statybų pradžios ceremonijoje penktadienį dalyvavusi JAV ambasadorė Anne Hall pabrėžė didelę Lietuvos pažangą, atkuriant žydų kultūros paveldą. „Unikalus „Dingusio Štetlo“ projektas ateities kartoms atneš supratimą, kas buvo prarasta“, – sakė ambasadorė. Simbolinėje kapsulėje, kuri pažymi statybų pradžią, įdėti rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus žodžiai iš jo romano „Miestelio romansas“:

„Gailu patikėti, bet nuo šiol šiai pražudytai genčiai lemta atgimti ir gyvuoti tik teisingame, iškentėtame žodyje ir nepaperkamoje atmintyje, todėl niekam nepavyks nuslopinti mūsų negęstančios meilės ir dėkingumo protėviams. Nes tą, kas užmiršta mirusiuosius, ir patį pamirš jo palikuonys.“

Muziejaus architektas – Raineris Mahlamakis iš Helsinkio ARKLM studijos. Lietuvoje jis bendradarbiauja su Augusto Audėjaičio vadovaujama „Studija 2A“. Vidaus interjeru rūpinasi JAV kompanija „Ralph Appelbaum Associates“, sukūrusi, be kita ko, ir Vašingtono Holokausto memorialinio muziejaus interjerą. Muziejų statys bendrovė „Agentus“. Statybų procesui vadovauja Šveicarijos statybos audito įmonė ECAS AG.

Šeduvos žydų istorijos muziejus „Dingęs Štetlas“ – viena iš Šeduvos žydų memorialinio Fondo nuo 2012 metų vykdomo Lietuvos žydų kultūros ir paveldo projekto dalių. Projekto pagrindą sudaro jau restauruotos senosios Šeduvos žydų kapinės, trys paminklai masinių žudynių vietose ir paminklas Šeduvos miestelio centre, bei planuojami elementai – muziejus „Dingęs Štetlas“, istorinė monografija apie Šeduvos žydus ir dokumentinis Sauliaus Beržinio filmas „Suakmenėjęs laikas“. Iš Šeduvos yra kilę ir buvusio Izraelio prezidento Haimo Herzog’o seneliai bei dabartinio Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu senelė.